Di Weekend MODE

Mode: »Jag är lika galen på riktigt«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Giovanna Battaglia Engelbert på Berns i Stockholm.

Foto: Jesper Frisk

Modeveckor jorden runt, galna fester och extravaganta looks.Som internationell stilikon har moderedaktören Giovanna Battaglia Engelbert också satt en ära i att understryka humorn i modevärlden.
För Di Weekend Mode berättar hon om jetsetlivet, arbetet bakom fasaden och hur hon trivs i sitt nya hemland Sverige.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det räcker med femton sekunder. Det är tiden Giovanna Battaglia Engelbert behöver för att byta från en outfit till en annan. Hon hinner knappt stänga dörren, innan den går upp igen och hon fullkomligt flyger ut med armarna i luften:

”Ta-da. Det här blir väl bra? Jag tänkte att det skulle passa för att hedra mitt nya hemland.”

Toppen och kjolen i cyanblå ull med gula pärlbroderier är visserligen en av de grällare varianterna av den svenska flaggan man kan hitta. Men Giovanna Battaglia Engelbert räds inte att sticka ut. Särskilt inte när hon bär Prada.

Tidigare på morgonen har hon kommit med flyget från intensiva Milano Fashion Week, nästa dag ska hon till Paris. Men trots att hon har mindre än 24 timmar i Stockholm har hon redan hunnit med fem klädbyten och att göra sig ordentligt hemmastadd i sviten hon använder för att fixa sig inför kvällens fest.

Några kläder är prydligt upphängda på en klädstång, andra ligger slarvigt slängda på sängen eller över soffan. På bordet ligger necessärer med smycken och smink, och på den grå mattan är provade skor avsparkade. Hon har fått ner förvånansvärt mycket saker i den enda resväskan hon tog med sig hit. Men det finns också plats i den specialdesignade Louis Vuitton-handväskan med det stora trycket: BAT GIO –Giovanna Battaglia Engelberts sociala medier-alter ego.

Hyllar Kleopatra och Grace Kelly

Det är under det namnet moderedaktören, kolumnisten och stylisten Giovanna Battaglia Engelbert de senaste åren framgångsikt har byggt sitt personliga varumärke. Med 770 000 följare på Instagram har hon blivit en av värdens mest framgångsrika influencers som dagligen delar videor, livesändningar och bilder från sitt liv på den internationella modescenen. Det är lyxiga designerplagg i alla regnbågens färger, selfies med modecelebriteter – de flesta personliga vänner – och glamourösa festkvällar. I hennes värld är ingen klänning för extravagant och ingen modeprislapp för dyr. Och så ser hon alltid ut att vara på ett kvittrande humör, både på Instagram och i verkligheten.

”Glad är jag kanske inte hela tiden. Men ett är säkert: jag är definitivt lika galen på riktigt som det ser ut i sociala medier”, säger hon och brister ut i ett hest skratt.

”Sedan finns det så klart skillnader på Giovanna privat och mitt alter ego. Men jag går inte runt och låtsas och spelar. Så folk som träffar mig blir nog inte förvånande, utan upplever att jag och mitt alias är samma person.”

Hennes många klädbyten har gjort henne till en stilikon, långt utanför magasinens glossiga sidor. För många är hon kvinnan med knut och perfekt mittbena, en inspiration, som regelbundet får guida läsare, även i finanspress som Financial Times FT Weekend, till de bästa modeköpen. Men när hon själv ska nämna inspirationskällor är det snarare klassiska skönheter, än moderna fashionistor som namnges. Italienska skådespelerskor från 1960-talet som Monica Vitti, de amerikanska filmstjärnorna Audrey Hepburn och Grace Kelly, samt den egyptiska drottningen Kleopatra.

”Hon var världens första over the top-lady, hon gillade att klä upp sig och göra det på ett extravagant sätt och sådant ser jag mycket upp till.”

Att Giovanna Battaglia Engelbert har en fäbless för det överdådiga framgår tydligt av hennes bok som släpptes i höstas. I Gio_Graphy: Fun in the Wild World of Fashion, som ännu inte översatts till svenska, blandar hon stiltips med självbiografiska element, kuriosa och personliga modeblundrar.

Från hur man gör om man bär samma outfit som någon annan på en fest till hur man räddar kvällen när balklänningen spruckit längs hela dragkedjan (”man hittar säkerhetsnålar och kör Frankenstein-looken!”). Hon berättar om hur man tar en dusch på 30 sekunder och hur man botar både baksmälla och utmattning (det första med stora solglasögon, det andra med rött läppstift). Det kan låta tramsigt, men hon gör det med glimten i ögat.

”Jag tycker att mode är en kul och fantastisk bransch som inte bara är gravallvarlig som vissa kan tro. Jag respekterar branschen, det är därför jag kan skoja med den.”

Det finns mycket fördomar kring modevärlden. Vilka har du mött?

”Många. Från folk utanför branschen får jag ofta gliringar om att mode är oviktigt och meningslöst. Det gör mig rasande när folk inte tar modebranschen på allvar. Det är en bransch som alla andra, där människor lever sina liv, bildar bolag, tjänar pengar och anställer folk. Men bara för att man inte jobbar på en byggarbetsplats och lyfter tunga grejer betyder det inte att man inte jobbar väldigt hårt ändå.”

Hennes annars sprudlande röst får en mörkare ton när hon blir upprörd.

”Jag menar inte att man ska ta branschen på för stort allvar, mode är inte på liv och död. Jag tar inte heller mig själv på så stort allvar. Men jag saknar respekt från dem som avfärdar mode som lättvindigt. Jag tror till exempel inte att folk förstår hur mycket hårt arbete som ligger bakom det man ser på mitt Instagramflöde. Där ser det så lätt ut, men jag jobbar stenhårt. Det har jag gjort sedan jag var 17 år och började som modell.”

Lekte mode med Barbie

Giovanna Battaglia Engelbert hade ett brinnande intresse för mode och kläder redan som barn. Åtta år gammal tjatade hon till sig en pälsjacka, som tolvåring köpte hon sitt första modemagasin. Dessutom växte hon upp under en tid då modellyrket slog igenom på allvar och Claudia Schiffer, Naomi Campbell och Cindy Crawford blev den tidens superstjärnor. Som hemvist för flertalet av de stora italienska modehusen blev Milano under den perioden det pulserade centrum inom modevärlden som det är i dag. Vibrationer som spred sig ända in i Giovanna Battaglia Engelberts flickrum.

”Mitt första modeminne är att jag lekte modevisning med mina Barbie-dockor. Första våningen i dockhuset var backstage och sedan fick de gå ner en trappa och visa upp sig. Jag minns särskilt att jag ville ha alla deras fina klänningar.”

Sinnet för estetik är ett släktdrag. Föräldrarna var konstnärer och undervisade på universitetet i Milano. I dag jobbar alla syskonen Battaglia inom kreativa yrken. De två bröderna är gallerist respektive designer, systern Sara Battaglia, flitigt förekommande i Giovanna Battaglia Engelberts Instagramflöde, har ett eget handväskmärke. Men att hon själv gav sig in i modebranschen sågs, till en början, inte med blida ögon.

”När jag växte upp var mode inget universitetsämne som nu. Mode var något kommersiellt, som inte hade ett estetiskt värde i sig självt och ansågs inte vara lika fint som konst. Så jag fick kämpa.”

I Milanos modekretsar blir hon snabbt känd som designerduon Dolce & Gabbanas musa. Ändå väljer hon efter bara några år att byta bana och ge sig in i stylistyrket.

”Jag hade redan då starka åsikter om hur hår och smink skulle vara och hur kläderna skulle sitta. Jag fick sparken från mitt första modelljobb i New York på grund av det. Samtidigt hade jag börjat intressera mig för vad som händer bakom kameran.”

Hur gick det till när du började som stylist?

”Först ville ingen ta mig på allvar för att jag varit modell innan. Jag tror att det är svårare att göra karriär om man är en söt och snygg tjej. För mig tog det i alla fall lång tid att övertyga folk i branschen att jag klarade av det här jobbet.”

De tidiga modellåren ångrar hon dock inte. Det gav en bra inblick i branschen och ett startkapital, eftersom hon har kunnat försörja sig sedan 17-årsåldern.

”Pengarna kunde jag satsa på att starta min stylistkarriär. Men jag spenderade också mycket pengar på kläder redan då. Det jag har tjänat i modebranschen har jag alltid gett tillbaka till modebranschen. Så ett tag där var pengarna nästan slut och jag tänkte ’oh-oh, vad ska jag göra nu?’. Som tur var kom min stylistkarriär i gång just då.”

Vilket är det dyraste plagg du har köpt?

”Det kommer jag inte att berätta”, säger hon och brister ut i gapskratt.

”Nej, men det är min brudklänning från Alexander McQueen. Men så är det väl för de flesta som gifter sig, så det tycker jag är försvarbart.

Men där stannar också alla likheter med bröllop i allmänhet, och den tillställning 2016 där hon blev fru Engelbert.

Uppmärksammat bröllop

I Sverige är hennes make Oscar Engelbert välkänd som grundaren och vd:n till bostads-utvecklaren Oscar Properties. Sin blivande fru träffade han i New York 2014. Då hade Giovanna Battaglia Engelbert ganska nyligen separerat från Vlad Roitfeld, son till Carine Roitfeld, tidigare chefredaktör för franska Vogue.

”En av mina bästa vänner är också vän med Oscar, men vi hade aldrig träffats. Så upplägget var ganska klassiskt.”

Var det kärlek vid första ögonkastet?

”Eeeh … Ja, förmodligen ja. Eller nej, det var mer när jag lärde känna honom som jag blev förälskad och ju mer jag lär mig om honom nu, desto mer älskar jag honom.”

Men trots kopplingen till Sverige fick bröllopet förhållandevis liten uppmärksamhet i svenska medier, jämfört med hur mycket internationell modepress skrev om det. I långa artiklar, bildspel och, så klart på Instagram, kunde nyfikna följa den festkavalkad som startade med en kort vigselceremoni i Stockholm, för att sedan fortsätta i dagarna tre på den italienska jetset-ön Capri. En fest som krävde multipla klädbyten för brudens del, där inte mindre än sex lyxiga och specialdesignade klänningar användes under de fyra dagarna. Samtidigt som gästerna bjöds på oförgömliga överraskningar, som en fest på en oljerigg och en tidningskiosk som bara sålde specialproducerade magasin med historier om och bilder på brudparet.

1800-talsvilla på Djurgården

I dag har paret sin gemensamma bostad i en 1800-talsvilla på Djurgården. Och Giovanna Battaglia Engelbert har under åren sett många fördelar med sitt nya hemland.

”Jag gillar att det är lugnt, och att Sverige har varit så framåt i frågor om jämställdhet. Det visste jag inte innan jag flyttade hit, men det har jag lärt mig mer om nu. Och så gillar jag det faktum att alla verkar gilla svenskar när man reser. Ta bara Italien, där har alla bilden av att svenskor är vackra och vänliga tack vare filmen Stromboli med Ingrid Bergman.”

Hur är din svenska?

Den är bra”, skrattar hon på svenska innan hon går över till engelskan igen:

”Jag kan säga tack, jag kan säga älskar dig och lite annat grundläggande. Men jag blir nog bättre när jag tar svenskalektioner. För nu kan jag bara prata låtsassvenska som kocken i Mupparna.”

Så småningom vill hon vara mer i Stockholm. Inte bara varannan vecka som hennes jobb tillåter nu.

Följer din make med dig på resor?

”Nej, han har sitt jobb. Men i bland möter han upp mig i New York, Paris eller där jag är. Vi försöker vara organiserade så att vi kan ses, och turligt nog är han extremt mycket mer organiserad och strukturerad än jag.”

Vad gör ni när ni är lediga?

”Jag jobbar hela tiden, och när jag inte gör det gillar jag att vara aktiv. Gå på en utställning, hitta på något med vänner. Jag är lite hyperaktiv, och Oscar är det ännu mer så vi är en bra match på det sättet. Netflix och chilla är inget för oss.”

Men när hon väl är i Stockholm, är hon noga med att det är i egenskap av privatpersonen Giovanna Battaglia Engelbert. Hit kommer hon för att få ro.

”Stockholm för mig är family time. För mig är familjen viktig, som italienare är det bara så. Och nu har jag också lättare att hålla kontakten med min familj via telefon, när vi bor i samma tidszon.”

Samtidigt säger hon att hon är tacksam över att ha fått en plats i sin nya svärfamilj, sin svenska familj som hon kallar den.

”Oscars barn har adopterat mig och jag har haft väldig tur med att hela Engelbert-släkten är så fantastisk och har tagit emot mig så väl.”

”Svenskt mode är sofistikerat”

Paret har inga gemensamma barn, men hur hennes klädstil kan påverkas om hon skulle bli mamma verkar hon ha funderat på.

”När jag ser på mina vänner som har barn har de efter graviditeten haft en bekväm stil, för att sedan gå beyond fashion när de väl är i form igen”, sa hon nyligen i en intervju med brittiska The Telegraph.

Om hennes klädsmak kommer att påverkas av den betydligt stramare svenska looken är dock inte troligt. Hon säger visserligen att hon gillar att ta en shoppingrunda förbi NK, Byredo, Acne och lyxbutikerna på Birger Jarlsgatan. Men hon är säker på sin stil. Samtidigt är hon ett fan av den skandinaviska looken.

”Svenskt mode är sofistikerat, rent och avant garde. Jag gillar den svenska estetiken mycket och jag skulle gärna se att svenskt mode växte mer, och att den nordiska stilen generellt fick större roll i modevärlden. Det finns många designerns här som skulle kunna ha större internationell framgång.”

Om hon själv, som nyinflyttad, kan bidra till det återstår dock att se. Att synas i hennes flöde kan bli en guldbiljett till den internationella modevärlden för vilket märke som helst. Men inför kommande Fashion Week Stockholm, har hon, när det här skrivs, meddelat att hon inte kommer att närvara.