Di Weekend MODE

»Jag är besatt av svensk kultur«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend Mode har träffat ­influencern Bryan Grey Yambao.

Banfa Jawla

Bryan Grey Yambao började blogga för 14 år sedan från Filippinerna. I dag är han Bryanboy, en av den internationella ­modevärldens mest profilerade ­influencers. Och han bor i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur gick det till när du började blogga?

”Jag frilansande som webbdesigner på Filippinerna och bloggade som en hobby. Under en semester i Ryssland lade jag ut knäppa saker, som att jag följde med sex ryska kadetter till deras skepp på fest. Då gick jag från 25 besökare till 3 000 på en dag. När sociala medier började växa fram 2007 började jag bli omskriven. Året efter började jag samarbeta med olika modehus, Net-a-porter och Marc Jacobs döpte en ­väska efter mig.”

Var det då sociala medier blev ditt jobb?

”Ja, jag flyttade till New York och jobbade därifrån i flera år. Allt förändrades när jag fick en ­manager från världens största talangagentur, CAA. Genom honom fick jag bland annat uppdrag som domare på America’s next top model.”

Många av de första stora modebloggarna har blivit designers själva, som till exempel ­svenska Elin Kling med Totême. Har du en sådan ambition?

”Noll. Jag vill bara underhålla, skapa bild och video, inte varor främst. Jag har till exempel precis regisserat en serie kortfilmer för Salvatore Ferragamo. Alla influencers har ­olika publik. Vill man nå åtta miljoner tonåringar går man inte till mig. Jag har en hängiven publik som har följt mig i alla år och är mycket modeintresserad. Just nu är det ungefär 60 procent kvinnor och 40 procent män, främst från de största ­städerna i USA, England, Brasilien, Filippinerna och Italien.”

Vilka märken jobbar du med?

”De jag själv spenderar pengar på, som Gucci, Prada, Loewe, Cartier och Valentino. Jag hör ­aldrig av mig till någon, de hör av sig när de vet att ­något passar mig. Mina samarbeten bygger på lång­variga kontakter.”

Skickar många företag och designers saker till dig?

”I New York var det lätt för dem att buda över och då var det julafton varje dag. Men vi fick skicka tillbaka det mesta. Vad ska man göra med 200 parfymer? Numera brukar de flesta stämma av om jag är intresserad först. Jag är transparent i mitt jobb.”

Hur kommer det sig att du numera bor i Stockholm?

”Min make är svensk. Vi träffades på Sturehof i Stockholm för tio år sedan, när jag var här för ett jobbmöte. Hans sällskap satt vid bordet bredvid vårt och han knackade mig på axeln och bad mig att sänka rösten för att jag var så högljudd … två gånger. Sedan började vi prata och bytte telefonnummer. Jag är besatt av svensk kultur, alla är så uniformt uppfostrade, konfliktundvikande och kontrollerande. Jag älskar konflikt! Men att vara här gör mig lugn. Många av mina närmsta ­vänner jobbar med samma sak som jag gör, som Susie Bubble och Veronika Heilbrunner, och jag ­träffar dem ändå hela tiden på resor. Men jag kan ­sakna den sociala skamlösheten i New York. ­Gillar de ens kappa ropar de det genom tunnelbane­vagnen. Om man ger en främling en komplimang i Sverige blir de skrämda.”

FAKTA
Bryan Grey Yambao

Ålder: 36 år.

Familj: Make, föräldrar och syster på Filippinerna.

Bor: I villa i Mälarhöjden utanför Stockholm.

Gör: Influencer med nära 700 000 följare på Instagram @bryanboycom.

Frukost: Kaffe och frukt på Bank Hoteli Stockholm.

VISA MER
Du är frispråkig och drar dig inte för att kriti­sera folk i branschen. Hur resonerar du kring sådant?

”Vad är poängen med att ha en plattform om man inte använder den? Givetvis måste man välja sida i vissa frågor. Hållbarhet är viktigt för mig. Jag hatar ’greenwashing’, när man gör slit-och-slängproduktion men hävdar att det är hållbart. Man ska köpa mindre och av hög kvalitet. Mina skor jag har på mig nu har jag haft i åtta år, till ­exempel. Det är därför jag är för hållbart producerad päls. En bra secondhand-päls för 200 dollar kan dina barn ärva, medan all denna billiga fuskpäls som finns överallt bara är plast som inte ens är nedbrytbar.”

Hur många timmar skärmtid per dag har du?

”Mitt snitt är 17 timmar per dygn. Det är insane, men det är mitt jobb. Utöver mitt Instagram ­Bryanboy har jag ett privat konto där jag postar minst 20 gånger om dagen. Många högprofile­rade människor har fejkkonton så de kan spio­nera på folk. På mitt huvudkonto använder jag bara professionellt tagna fotografier – och ­sådana som jag tvingar min man att ta på mig – men på mitt privata konto är jag fri. Där ser det inte lika fint ut.”