Di Weekend MODE

»Helvetet är en ljuvlig plats«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Emelie ­Janrell i sin ateljé på Södermalm i Stockholm.

Emma-Sofia Olsson

Designern Emelie Janrell gör sin fjärde visning på Fashion Week Stockholm och den här säsongen inspireras hon av ­satanistisk feminism.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Varför blev du designer?

”Egentligen är jag sömmerska i grunden och jag har arbetat som skräddare. Jag älskar att pyssla och att göra saker med händerna. Jag har hållit på med trä, textil, måleri och skulpturer sedan jag var pytteliten. Jag hade ingen konkret dröm om att bli just modedesigner, men jag fastnade för det textila materialet och hantverket. Jag är mestadels självlärd och har jobbat med flera modeskapare och lärt mig på det sättet.”

Vad är fördelen med det?

”Man möter verkligheten direkt. Jag har haft praktikanter och assistenter som många kommer direkt från skola där de haft lång tid på sig med olika projekt. Att bestämma vilken knapp man ska använda kan ta oproportionerligt lång tid och man är väldigt skild från verkligheten. Fördelen med att arbeta parallellt och lära sig av de man arbetar med är att man blir rustad för det hårda arbetsklimatet som väntar. Jag jobbar extremt mycket, och det krävs. Det går inte på något annat sätt.”

Vad är karaktäristiskt för din design?

”Färg, sköra och exklusiva material och en förståelse för kvinnokroppen och individen. Utmanande kvinnligt med en tydlig integritet och styrka är det jag strävar efter.”

Vilket är det roligaste uppdraget du har haft?

”Konstnären Cajsa von Zeipel och galleristen Sophie Mörners bröllop som ägde rum för några veckor sedan. De skulle ha fyra outfits var. Vi jobbade hela juli och jag hade flera personer som hjälpte mig, det var som en kreativ hub i 35 graders värme. Cajsas kjolar fick inte plats i ateljén för de var så stora. Vi tog ut symaskiner och sydde dem på gården. I vanliga fall när jag ritar en skiss inför ett bröllop får jag ofta svaret att ”det är lite för mycket”. Här var det precis tvärtom, de ville ha mer.”

Vilka designers gillar du?

”Diana Orving är en imponerande kreativ kollega, hon har sin ateljé ovanför mig. Alexander McQueen är en stor inspirationskälla, och Azzedine Alaïa. Konst inspirerar mig, exempelvis Louise Bourgeois och Marie-Louise Ekman. Historia ur ett kvinnoperspektiv är väldigt intressant. Härskande kvinnor genom tiderna och orättvisor som handlar om kön och sexualitet. Jag hittar ord eller uttryck som kan vara basen för en färgskala eller en form.”

Berätta om kollektionen för våren 2019.

”Den heter Matrianarchy. Utgångspunkten har varit satanistisk feminism. Djävulen är en kvinnlig frontfigur och helvetet är en ljuvlig plats. Jag har formulerat en slogan – ”after the patriarchy is the after life matriarchy party”. Det är ett matriarkat där vi som inte passar in enligt normen i himmelriket frodas.”

FAKTA
Emelie ­Janrell

Ålder: 34 år.

Familj: Sambo och en katt.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Frukost: Kaffe och macka i Emelie Janrells ateljé i Stockholm.

VISA MER
Hur kom du in på satanistisk feminism?

”Stil i P1 gjorde ett specialprogram som hette Satans kläder och jag ville grotta ner mig i den världen och skapa ett eget parallellt universum.

När blev du själv feminist?

”Jag har varit arg sedan jag föddes. Det händer saker i samhället varje dag som man blir arg över. Men nu känns det som jag kan kanalisera det bland annat genom min design. Jag kan fortfarande vara så arg att jag kokar, men jag kan också se de små sakerna som blir bättre.”

Vad har du för visioner med din design?

”Jag vill jobba med hantverket, med måttsydda plagg på couturenivå. Det vore en dröm att ha några anställda och jobba upp företaget på det sättet. Jag är väldigt mån om mitt arbetssätt, att göra ett unikt plagg till varje person. Nu arbetar jag mycket med artister och publika personer.”