Köttbullar och potatismos står på menyn när de unga företagarna från Kenya äter lunch på Hand in Hands kontor på Nybrogatan. Det är startskottet på deras fem dagars långa visit i Stockholm.
Förutom matupplevelsen är syftet med resan att motivera och uppmuntra ungt entreprenörskap. Ruth Nyokie, Lucy Mwende, Peter Ngugi, Daniel Nyere och Kelvin Mwaniki Kanyingi fick resan som pris då de med sina separata företagsidéer vann årets Hand in Hand Youth Award i Nairobi.
”Entreprenörskap handlar om att ta ett steg ut. Vi har alla många idéer, men det handlar om att ta det där steget. Speciellt när vi kommer från ett land där arbetslösheten ökar varje dag, då är det upp till oss att hitta möjligheterna”, säger Lucy Mwende vars verksamhet går ut på att sy och sälja handväskor av återanvänt tyg.
Hon är, liksom flera av vinnarna, högskoleutbildad, men oavsett antal år bakom skolbänken är arbetslösheten i landet stor, speciellt bland unga. Arbetslösheten i Kenya över lag ligger runt 11 procent men för ungdomar mellan 15 och 24 är 26 procent utan jobb.
Egenföretagandet på liten eller stor nivå blir därför ett sätt att skapa sin egen inkomst, även för ungdomar som ännu inte tagit examen.
”Min bror gick ur skolan förra året och jag har sett honom kämpa för att hitta jobb. Jag ville inte att samma sak skulle hända mig och därför bestämde jag mig för att starta eget”, säger Ruth Nyokie.
Hon studerar modedesign och marknadsföring i Nairobi och har sedan ett år tillbaka utvecklat sin affärsverksamhet där hon tillverkar inredningsdetaljer av gamla tidningspapper. Tillsammans med lim, färg och pärlor skapar hon sedan vaser och blomsterarrangemang som hon säljer i huvudsak via What’s App och Facebook.
Att använda återvunnet material gör att både Ruth Nyokie och Lucy Mwende kan tillverka sina produkter billigt. Ruth Nyokie får tidningspappret från olika butiker och Lucy Mwende samlar sitt tyg från donerade kläder eller tygstumpar som skräddare annars gör sig av med.
”För det mesta så bränner de tyget, vilket bidrar till miljöförorening, så jag tänkte att jag kan hjälpa miljön och samtidigt tjäna pengar”, säger Lucy Mwende.
Entreprenörstävlingen anordnas för tredje året i rad som en del av ett specialprojekt där Hand in Hand har hållit i kurser och utbildningar riktat till ungdomar i Kenya.
Huvudverksamheten för organisationen är annars att bekämpa extrem fattigdom i bland annat Indien, Kenya och Zimbabwe genom att i grupp träna kvinnor i hur de utvecklar och driver vinstdrivande verksamheter. Under loppet av flera månader får deltagarna praktisk kunskap inom företagande och i vissa fall får de börja med att först lära sig läsa och räkna. Att Hand in Hand vänder sig till kvinnor i första hand är för att de i större utsträckning än männen lägger pengarna på familjens behov.
”Vi tror inte att lösningen till att utrota extrem fattigdom på jorden finns i offentliga jobb. De här människorna lever i länder som redan är extremt skuldsatta, det är naivt att tro att staterna själva kan tillhandahållen så många jobbtillfällen som ska lyfta de här människorna ur fattigdom”, säger Richard Nordström, generalsekreterare för utvecklingsorganisationen Hand in Hand.
”Vi tror att de små gräsrotsverksamheterna är det bästa sättet att skapa de här arbetstillfällena och inkomsterna på.”
För de fem entreprenörerna som är på besök i Stockholm innebär resan en möjlighet till fortsatt coachning och inspiration. I dagarna kommer de träffa adepter från prins Daniel Fellowships mentorprogram, men de kommer också träffa andra entreprenörer som är aktiva inom samma arbetsområden som de själva, fast här i Sverige.
Bland annat så kommer Daniel Nyere, som är utbildad dataingenjör, att träffa lantbruksföretaget Agrilogik för att diskutera sin affärsidé om sanitärt djurfoder. Hans verksamhet går ut på att föda upp fluglarver som ska användas till djurfoder och därmed minska sjukdomsspridningen som sker i många slumområden.
”Det är väldigt olika kontexter, men det är i många avseenden samma typer av frågor man har som entreprenör”, säger Richard Nordström.