mode

Tillbaka till space age-optimismen

Modet brukar pendla mellan eskapism och realism. Rymden är förstås den ultimata destinationen. Det skriver Linda Leopold i en krönika.

Klädjätten vänder blad

Två år av hemlighetsmakeri är över. Di Weekend har fått en förhandsvisning av H&M:s nya projekt Arket, som lanseras i dagarna. En ny internationell butikskedja med medvetet avskalad design.

Sportmodet plockar stilpoäng

Räkna med revival för tajta tennisshorts, träningsoveraller och pannband när filmerna Borg och Battle of the sexes har premiär i höst. Aldrig har sportvärlden och modebranschen influerat varandra så mycket som nu. På Fashion Week Stockholm förvandlas dessutom centercourten till catwalk.

Sätter färg på toppmodellerna

I över 30 år har illustratören Mats Gustafson rört sig i internationella modekretsar. Nu är modehuset Dior hans största uppdragsgivare.

Arvegods

Det började med resekoffertar för drygt 160 år sedan.I dag är Louis Vuitton ett av världens mest exklusiva modehus. Di Weekend Mode har talat historia med Vuitton-arvingen Patrick-Louis Vuitton.

»Jag växte upp på internet«

Fotografen, regissören och konstnären Arvida Byström har publicerat sina foton på nätet sedan hon var tolv år. Nu gör hon reklamkampanjer för några av världens största klädkedjor och ger ut fotoboken Pics or it didn’t happen: Images banned from Instagram. ”Den som bestämmer vad som får synas på internet styr också på ett sätt våra tankar”, säger hon.

Festerna som har gått till historien

»Årets fest blev årtiondets fest som blev århundradets fest.« Det skriver Linda Leopold i en modekrönika.

Varför är modet besatt av det fula?

”De som gillar det fulsnygga i dag gillar det på riktigt”, skriver Linda Leopold i en modekrönika.

Vågar du släppa in AI i garderoben?

En högre modemakt som ska göra slut på allt velande framför spegeln. Det skriver Linda Leopold om i en modekrönika i Di Weekend.

Grey Gardens satte färg på modevärlden

Linda Leopold fascineras av kulten kring Grey Gardens, huset i Hamptons där de excentriska kvinnorna Big Edie och Little Edie, faster och kusin till Jackie Bouvier Kennedy Onassis, bodde fram till 1979.

Jätten laddar för nya affärer

Tio år efter att H&M framgångsrikt lanserade kedjan Cos har retailjättens varumärkes-portfölj vuxit till sig rejält. Två nya koncept utvecklas just nu parallellt – varav ett ska presenteras nästa vecka.

Ränderna går aldrig ur

”Människor bär zebra på grund av Céline. Men varför bär zebran zebra?”, skriver Linda Leopold i en modekrönika.

Mode: »Jag inspireras av Stockholm«

Kostymören Jenn Rogien är hjärnan bakom kläderna i succéserierna Girls och Orange is the New Black. Nu kommer hon till Stockholm för att berätta hur mode påverkar tv-serier.

Mode: Här formas framtidens modeskapare

London. Världens bästa modeskola finns i London. Varför rankas den högst år efter år? Di Weekend Mode har besökt Central Saint Martins, studerat hur den förbereder elever på den snabbskiftande modeindustrin och träffat morgondagens modeskapare.

Mode: Absolut gehör för stil

Korsbefruktningen mellan musik och mode är ett bärande tema under vårens Fashion Week Stockholm. Di Weekend har pratat med sångerskan Sabina Ddumba, Whyredgrundaren Roland Hjort och Hopedesignern Frida Bard om hur artister och modeskapare influerar och berikar varandra.

Mode: Pippi på kreativa looks

Italienska Florens drar två gånger om året till sig en speciell sorts modevarelser. Påfåglarna är männen som klär sig för att synas. Men fenomenet uppskattas inte av alla i modevärlden.

Mode: »Man slösar bort möjligheten«

Modeprofilerna Emma Veronica Johansson och Philip Warkander beundrade länge varandra på avstånd innan de träffades och bestämde sig för att brevväxla om mode. Nu har breven blivit en bok.

Framgångssagan som utmanar modebranschen

För två år sedan startade tvillingarna Victoria och Elizabeth Lejonhjärta ett Instagramkonto. I dag är de två av den svenska modevärldens största it-girls, profiler i flera stora reklamkampanjer och har ett nära samarbete med artisten Drake. För Di Weekend Mode berättar systrarna om en okonventionell väg till framgång.

Moderedaktör redo för fest

I 20 år har Elle-galan prisat Modesveriges främsta kreatörer. Men när galan hålls i kväll blir det ingen nostalgiresa. I stället vill chefredaktören Cia Jansson att det ska bli en fest i framtidens tecken.

DHL-tröjans genomslag är obegripligt

Om något plagg definierade 2016 är det märket Vetements t-shirt från vårkollektionen med DHL tryckt över bröstet, skriver Linda Leopold i en krönika.

Flykten från shopokalypsen

Shoppinghysterin har skapat en motreaktion – nu är konsumtionskritiskt mode i ropet, skriver Di Weekends modekrönikör Linda Leopold.

Sked ska avgöra striden mellan mobiljättarna

Di Weekends krönikör Linda Leopold om ”Samsung vs Apple” – den ultimata uppgörelsen mellan form och funktion.

Fantasifullt på modeveckan

Det bjöds på fantasifulla kreationer och konsumtionskritisk design när avgångseleverna från Textilhögskolan i Borås i går invigde Stockholms modevecka. Di minglade bland publiken och ställde frågan: ”Vad ska man ha på sig i höst?”

Mode: »Kanye West triggade oss«

Det hyllade herrmodemärket Cmmn deltar för första gången på Stockholms modevecka. Di Weekend har talat med grundarna Emma Hedlund och Saif Bakir om samarbetet med Kanye West, framtidsambitioner och vikten av ett perfekt ytterplagg.

Afrika erövrar catwalken

En snabbt växande medelklass har fått modeindustrin på jättekontinenten Afrika att blomstra. Den svenske fotografen Per-Anders Pettersson har fångat utvecklingen på bild.

Inga fler artiklar tillgängliga