mode

»Framstegen monteras ned«

Professor Jeanette Winterson har ikonstatus som författare, men borrar sig med nya romanen djupare in i människans roll i den nya teknikens…

Modevärldens nya älskling

Hon är född i Sydsudan, uppvuxen i ett ­flyktingläger i Kenya och i Adelaide i Australien.

Tillbaka till modeikonens storhetstid

Italienska Versace är ett av världens mest ­mytomspunna modehus. Dess grundare ­Gianni Versace, som mördades 1997, har…

Bokbranschen växer digitalt

De digitala kanalerna fortsätter att vinna mark i bokbranschen. Allt färre böcker säljs i den fysiska bokhandeln medan abonnemangstjänsterna växer snabbt.  Totalt ökade bokförsäljningen med 4,9 procent under 2018, räknat i kronor, visar en färsk rapport.

»Jetsetlivet knappast en hållbar pr-strategi«

För en modevärld som under de senaste åren börjat prata om cirkelekonomi och hållbara material ställer det frågor om huruvida industrins åtaganden mest är moralisk kosmetika. Det skriver Daniel Björk i en modekrönika.

Duon syr ihop hållbara affärer

Livia Schück och Josephine Bergqvist är duon bakom hajpade Rave Review. Med hjälp av gamla säng­kläder, ­ullplädar och gardiner vill de bli världens främsta hållbara modemärke.

Modefamiljerna som styr branschen

Hälften av världens 20 mest dominerande modebolag kontrolleras av mäktiga modefamiljer. Di Weekend Mode reder ut varför mode tycks gå i arv och hur framtidens ägarstrukturer ser ut.

Så blev Ganni hetast i Skandinavien

Ditte och Nicolaj Reffstrup tog över det lilla danska varumärket Ganni 2009. Tio år senare omsätter de över en halv miljard kronor och har sålt ­hälften av företaget till LVMH-ägda L Catterton. Nyckeln till framgång: ”Vi är osäkra över­presterare.”

»Jag är besatt av svensk kultur«

Bryan Grey Yambao började blogga för 14 år sedan från Filippinerna. I dag är han Bryanboy, en av den internationella ­modevärldens mest profilerade ­influencers. Och han bor i Stockholm.

Zandra Rhodes - stjärnornas designer i 50 år

Under sina 50 år som designer har Zandra Rhodes klätt rockstjärnor och kungligheter som Freddie Mercury och prinsessan Diana. I dag arbetar ”Punkprinsessan”, adlad av det brittiska kunga-huset, mer än någonsin.

Modeveteranen möter konstgeniet

I över 20 år har Liselotte Watkins Falk varit en av världens främsta modeillustratörer. Nu har hennes konst även tagit plats på krukor och dukar som premiärvisas i Stockholm.

Han visar vägen till millenniegenerationen

London Managementkonsulten Imran Amed började med en modeblogg vid sidan av sitt vanliga jobb. I dag leder han modenyhetshuset Business of Fashion och bevakar några av framtidens största trendförflyttningar i modeindustrin.

Spektakulära kreationer Hussein Chalayans signum

Kappor som löses upp i regn, en kjol som förvandlas till soffbord och klänningar som byter skepnad med hjälp av teknik. Med sin experimentella stil har designern Hussein Chalayans plagg ofta kallats för bärbar konst. Di Weekend Mode träffade den hyllade designern under ett sällsynt Sverigebesök.

»Helvetet är en ljuvlig plats«

Designern Emelie Janrell gör sin fjärde visning på Fashion Week Stockholm och den här säsongen inspireras hon av ­satanistisk feminism.

»Min modellkarriär är över«

Frida Gustavsson , Sveriges mest framgångsrika fotomodell någonsin, har tröttnat på skönhetsidealen som råder i modevärlden. Med huvudrollen i den kommande svenska storfilmen inleder 25-åringen en ny karriär som skådespelare.

Tennis: Nadal håller ordning i klassen

Utan honom hade Rafael Nadal aldrig tagit sig så långt. Farbrodern Toni Nadal är historiens mest framgångsrika tennistränare. Di Weekend Tennis åkte till Mallorca och fick en snabblektion i supercoachens träningsfilosofi: Väluppfostrade spelare blir vinnare.

Sara Stridsberg under lupp

I helgen samlas översättare från sex länder till ett tredagarsseminarium i Bergslagen för att diskutera Sara Stridsbergs författarskap. ”Det känns fantastiskt fint och en smula otäckt”, säger Sara Stridsberg.

Företagandet ska utrota fattigdom

Fem unga företagare från Kenya har vunnit Hand in Hands företagartävling i Nairobi. Nu är de i Stockholm på entreprenörsresa för att nätverka med andra företagare och få mer inspiration.

Redo för framtidens tennisstjärnor

Catella Arena ska fostra framtidens tennisstjärnor. ”Nu kan vi på riktigt slåss mot hela världens tennisakademier”, säger Nicklas Kulti. Dagens industri har fått en privatvisning av den sprillans nybyggda och lyxiga anläggningen.

Mode: Shoppingfesten tog slut

I galleriorna finns inte mycket newness, skriver Linda Leopold i en krönika.

Mode: Designgurun toppar formen

Han är en av de mest framgångsrika svenskarna i den internationella modebranschen någonsin, men få utanför magasinsvärlden vet vem han är. Johan Svensson har i 25 år formgivit världens största modemagasin. Nu är han ny creative director för brittiska Vogue. Dessutom är han aktuell med couture-utställningen på konstmuseet Sven-Harrys i Stockholm.

Mode: »Branschen står inför ett skifte«

Hon vände modebolaget Ann-Sofie Back till ekonomisk succé. Nu vill Jennie Rosén, ny vd för branschorganisationen Swedish Fashion Council, hjälpa den hårt pressade modebranschen att komma på rätsida.

Mode: Stylister branschens makthavare

De är nyckelpersoner med globalt inflytande i en allt mer internationell modevärld. Stylisterna bestämmer vad som syns på röda mattan, tidningsomslag och sociala medier i ett ekonomiskt spel med miljardsummor i vågskålen. Möt Bea Åkerlund, Christopher Insulander, Tommie X, Karin Smeds och Naomi Itkes i ett samtal om yrkets framtid.

Mode: »Jag är lika galen på riktigt«

Modeveckor jorden runt, galna fester och extravaganta looks.Som internationell stilikon har moderedaktören Giovanna Battaglia Engelbert också satt en ära i att understryka humorn i modevärlden. För Di Weekend Mode berättar hon om jetsetlivet, arbetet bakom fasaden och hur hon trivs i sitt nya hemland Sverige.

Sportmodet plockar stilpoäng

Räkna med revival för tajta tennisshorts, träningsoveraller och pannband när filmerna Borg och Battle of the sexes har premiär i höst. Aldrig har sportvärlden och modebranschen influerat varandra så mycket som nu. På Fashion Week Stockholm förvandlas dessutom centercourten till catwalk.

Inga fler artiklar tillgängliga