mode

Modeveteranen möter konstgeniet

I över 20 år har Liselotte Watkins Falk varit en av världens främsta modeillustratörer. Nu har hennes konst även tagit plats på krukor och dukar som premiärvisas i Stockholm.

Han visar vägen till millenniegenerationen

London Managementkonsulten Imran Amed började med en modeblogg vid sidan av sitt vanliga jobb. I dag leder han modenyhetshuset Business of Fashion och bevakar några av framtidens största trendförflyttningar i modeindustrin.

Spektakulära kreationer Hussein Chalayans signum

Kappor som löses upp i regn, en kjol som förvandlas till soffbord och klänningar som byter skepnad med hjälp av teknik. Med sin experimentella stil har designern Hussein Chalayans plagg ofta kallats för bärbar konst. Di Weekend Mode träffade den hyllade designern under ett sällsynt Sverigebesök.

»Helvetet är en ljuvlig plats«

Designern Emelie Janrell gör sin fjärde visning på Fashion Week Stockholm och den här säsongen inspireras hon av ­satanistisk feminism.

»Min modellkarriär är över«

Frida Gustavsson , Sveriges mest framgångsrika fotomodell någonsin, har tröttnat på skönhetsidealen som råder i modevärlden. Med huvudrollen i den kommande svenska storfilmen inleder 25-åringen en ny karriär som skådespelare.

Tennis: Nadal håller ordning i klassen

Utan honom hade Rafael Nadal aldrig tagit sig så långt. Farbrodern Toni Nadal är historiens mest framgångsrika tennistränare. Di Weekend Tennis åkte till Mallorca och fick en snabblektion i supercoachens träningsfilosofi: Väluppfostrade spelare blir vinnare.

Sara Stridsberg under lupp

I helgen samlas översättare från sex länder till ett tredagarsseminarium i Bergslagen för att diskutera Sara Stridsbergs författarskap. ”Det känns fantastiskt fint och en smula otäckt”, säger Sara Stridsberg.

Företagandet ska utrota fattigdom

Fem unga företagare från Kenya har vunnit Hand in Hands företagartävling i Nairobi. Nu är de i Stockholm på entreprenörsresa för att nätverka med andra företagare och få mer inspiration.

Redo för framtidens tennisstjärnor

Catella Arena ska fostra framtidens tennisstjärnor. ”Nu kan vi på riktigt slåss mot hela världens tennisakademier”, säger Nicklas Kulti. Dagens industri har fått en privatvisning av den sprillans nybyggda och lyxiga anläggningen.

Mode: Shoppingfesten tog slut

I galleriorna finns inte mycket newness, skriver Linda Leopold i en krönika.

Mode: Designgurun toppar formen

Han är en av de mest framgångsrika svenskarna i den internationella modebranschen någonsin, men få utanför magasinsvärlden vet vem han är. Johan Svensson har i 25 år formgivit världens största modemagasin. Nu är han ny creative director för brittiska Vogue. Dessutom är han aktuell med couture-utställningen på konstmuseet Sven-Harrys i Stockholm.

Mode: »Branschen står inför ett skifte«

Hon vände modebolaget Ann-Sofie Back till ekonomisk succé. Nu vill Jennie Rosén, ny vd för branschorganisationen Swedish Fashion Council, hjälpa den hårt pressade modebranschen att komma på rätsida.

Mode: Stylister branschens makthavare

De är nyckelpersoner med globalt inflytande i en allt mer internationell modevärld. Stylisterna bestämmer vad som syns på röda mattan, tidningsomslag och sociala medier i ett ekonomiskt spel med miljardsummor i vågskålen. Möt Bea Åkerlund, Christopher Insulander, Tommie X, Karin Smeds och Naomi Itkes i ett samtal om yrkets framtid.

Mode: »Jag är lika galen på riktigt«

Modeveckor jorden runt, galna fester och extravaganta looks.Som internationell stilikon har moderedaktören Giovanna Battaglia Engelbert också satt en ära i att understryka humorn i modevärlden. För Di Weekend Mode berättar hon om jetsetlivet, arbetet bakom fasaden och hur hon trivs i sitt nya hemland Sverige.

Sportmodet plockar stilpoäng

Räkna med revival för tajta tennisshorts, träningsoveraller och pannband när filmerna Borg och Battle of the sexes har premiär i höst. Aldrig har sportvärlden och modebranschen influerat varandra så mycket som nu. På Fashion Week Stockholm förvandlas dessutom centercourten till catwalk.

Arvegods

Det började med resekoffertar för drygt 160 år sedan.I dag är Louis Vuitton ett av världens mest exklusiva modehus. Di Weekend Mode har talat historia med Vuitton-arvingen Patrick-Louis Vuitton.

Klädjätten vänder blad

Två år av hemlighetsmakeri är över. Di Weekend har fått en förhandsvisning av H&M:s nya projekt Arket, som lanseras i dagarna. En ny internationell butikskedja med medvetet avskalad design.

Sätter färg på toppmodellerna

I över 30 år har illustratören Mats Gustafson rört sig i internationella modekretsar. Nu är modehuset Dior hans största uppdragsgivare.

Tillbaka till space age-optimismen

Modet brukar pendla mellan eskapism och realism. Rymden är förstås den ultimata destinationen. Det skriver Linda Leopold i en krönika.

»Jag växte upp på internet«

Fotografen, regissören och konstnären Arvida Byström har publicerat sina foton på nätet sedan hon var tolv år. Nu gör hon reklamkampanjer för några av världens största klädkedjor och ger ut fotoboken Pics or it didn’t happen: Images banned from Instagram. ”Den som bestämmer vad som får synas på internet styr också på ett sätt våra tankar”, säger hon.

Festerna som har gått till historien

»Årets fest blev årtiondets fest som blev århundradets fest.« Det skriver Linda Leopold i en modekrönika.

Varför är modet besatt av det fula?

”De som gillar det fulsnygga i dag gillar det på riktigt”, skriver Linda Leopold i en modekrönika.

Vågar du släppa in AI i garderoben?

En högre modemakt som ska göra slut på allt velande framför spegeln. Det skriver Linda Leopold om i en modekrönika i Di Weekend.

Grey Gardens satte färg på modevärlden

Linda Leopold fascineras av kulten kring Grey Gardens, huset i Hamptons där de excentriska kvinnorna Big Edie och Little Edie, faster och kusin till Jackie Bouvier Kennedy Onassis, bodde fram till 1979.

Jätten laddar för nya affärer

Tio år efter att H&M framgångsrikt lanserade kedjan Cos har retailjättens varumärkes-portfölj vuxit till sig rejält. Två nya koncept utvecklas just nu parallellt – varav ett ska presenteras nästa vecka.

Inga fler artiklar tillgängliga