Di Weekend KROG

Virtuost handlag i Ekengrens kök

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Från stora delar av Hant­verkets matsal ser gästerna in i det öppna köket. Di Weekends testare är mest nöjda med placeringen vid den stora köksbaren med full insyn i kockarnas arbete.

Joey Abrait

Den som tidigare besökt Stefan Ekengrens Hantverket i Stockholm kan vänta sig ett visst mått av igenkänning. Den som har kvar att upptäcka denna trevliga krog är bara att gratulera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Under Stefan Ekengrens ledning har Hantverket etablerat sig som en högklassig restaurang högt uppe på Sturegatan, ovanför Humlegården. Det är tre år sedan han tog över köket och införde ett vinnande koncept, som uppenbarligen lockar många gäster. Det är svårt att få bord, trots att det är en relativt stor restaurang.

När vi bokar finns det bara lediga platser vid den stora köksbaren, som sträcker sig på tre sidor kring det öppna köket. Det känns spontant som ett nedköp, men det visar sig tvärtom vara där man ska ­sitta. Åtminstone om man bara är två i sällskapet. Barstolar kan vara obekväma under en middag, men de stolar som ­ramar in köket på Hantverket har generöst med sittutrymme och ett svängt, omslutande ryggstöd för bekvämlighet. Från de höga sittplatserna har vi utsikt över ­såväl kockarnas arbete på andra sidan disken som över stora delar av matsalen. Vid ett ­annat besök placeras vi i den inre delen av matsalen och sneglar faktiskt lite avundsjukt mot köksplatserna, där det är lite högre puls. 

Krispiga potatisar håller måttet

På menyn möter vi flera bekanta rätter. De små hasselbackspotatisarna med löjrom och smetana på toppen har vi ätit flera gånger tidigare. De är lika förföriskt krispiga som vi minns dem och går helt enkelt inte att motstå. Det kanske låter ­banalt, men är det någon rätt vi förknippar med Stefan Ekengren så är det just dessa små godbitar. Möjligen också råbiffen, som serveras tunt skuren och formad som ett rullrån fyllt med hasselnötter, gruyère och jordärtskocka. Mycket smarrigt.

Svårdelad tonfiskservering

Av menyns fyra inledande smårätter sticker en tartar av tonfisk ut, den är nämligen avsedd för två personer. Rent matematiskt går det inte riktigt ihop, för in på bordet kommer en järnpanna med sju urgröpningar fyllda med hackat tonfiskkött och ingefärspicklad pumpa under ett rikligt lager av friterade filodegsstrimlor. Ingen av oss vill frivilligt ge upp den udda, sjunde tilldelningen, som vi delar med en sked så gott det går.

Menyns andra sektion består av ett tiotal mellanrätter. Löjrom återkommer som ingrediens i svampsmörgåsen på rågbröd. Det är Hantverkets roligaste servering, en mortel vars öppning är täckt av en tunn brödskiva. Vi greppar mortelstöten och krossar brödet som faller ned och blandar sig med kryddost och gräddfilskvarg bland annat.

FAKTA
Hantverket

Öppettider: Lunch mådag-fredag 11.30-14.00. ­Middag ­måndag-tisdag 17.00-23.00. Onsdag-torsdag 17.00-24.00. Fredag-lördag 17.00-01.00.

Priser: Mellanrätter 140-195 kronor. Desserter 75-110 kronor.

Antal platser: 90.

Köksmästare: Stefan Ekengren.

Adress: Sture-gatan 15.

Telefon: 08-121 321 60.

Webbplats: restauranghantverket.se.

Senast testad: 28 april 2017 (21 poäng).

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 20

VISA MER

En annan originell och läcker rätt är bläckfisk från Nordsjön, vackert presenterad i strimlor, varvade med tunna bitar av zucchini och kräm av lagrad fetaost. ­Citron och rostad vitlök ger extra smak och över alltsammans vilar ett lager vit ”snö” av riven fetaost.  

Stuvade makaroner deluxe

Torsken är mer traditionellt serverad, som en mör fiskbit dold under knapriga potatiskrutonger, broccoli, picklad citron och vattenkrasse. En väl syrlig sås ligger på toppen. 

Krogtest: Paris på sparlåga

Det tunna lammisterbandet med senapsfrön tillhör det som inte bör missas.

Det gäller också stuvade makaroner. Ja, ni hör själva, stuvade makaroner på finkrog, men låt er inte avskräckas. Det är så klart en originell rätt med Karl-Johansvamp, ­primörägg och pancetta. 

Krogtest: Gott om fullträffar på Bhoga

Av efterrätterna sticker den ljumma chokladen med passionsfruktsglass och långpeppar ut, åtminstone på papperet. Den kalla glassen gör dock att chokladen stelnar och blir lite svåräten, men glassen går fint ihop med den luftiga chokladmoussen och den runda, sötaktiga smaken i långpepparen ger en extra touch.