Di Weekend KROG

Välkommen hem – till krogen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

DUKAR FRAM I VARDAGSRUMMET. Johan och Katrina ­Lindqvist tar emot ­utanför Villa ­Bränn-ugnen där en ek växer genom balkon­g­golvet.

Jack Mikrut

Att vara ”hemma” är ett begrepp som ­har kommit i fokus under coronakrisen. I en prisbelönt villa söder om Stockholm, ritad av den kända arkitekten Gert Wingårdh, ligger hemmakrogen Villa Brännugnen. Di Weekend gör ett besök.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hemma innebär i coronatider att man stannar i sitt eget hem och fördriver kvällarna med att titta på strömmade tv-serier och äta hämt­-mat. 

På en hemmakrog är det bara kocken som är hemma, gästerna måste bege sig dit. Det är lite som ett mellanting mellan att vara bortbjuden på middag hos ­vänner och att gå på restaurang. 

Jämfört med en vanlig restaurang är ­antalet gäster på hemmakrogen få och känslan att man är hemma i någons privata bostad kan kännas tryggt.

På toa­letten på Villa Brännugnen står en snyggt designad flaska handsprit från Stockholms Bränneri, som en påmin­nelse om de speciella omständigheter som ­råder. 

För att öppna en hemmakrog krävs en rad tillstånd. Några av de viktigaste är att restaurangdelen av bostaden ska vara ­klassad som livsmedelsanläggning, för ­utskänkning av alkoholhaltiga drycker krävs serveringstillstånd och lokalerna ska vara anpassade för rörelsehindrade.

FAKTA
Villa Brännugnen

Adress: Snöbärsstigen 8, Farsta.

Krögare: Johan Lindqvist.

Antal platser: 12–16, men upp till 22.

Öppet: Onsdag–fredag.

Pris: 1 500 kronor inklusive dryck.

Webbplats: villabrannugnen.se

VISA MER
FAKTA
Andra hemmakrogar

Alla serverar en fast meny.

David at home:

Adress: Transtigen 14, Tranholmen, Stocksund.

Krögare: David Enmark.

Antal platser: Ingen uppgift.

Öppet: Fredagar. Har också öppet för sällskap på minst åtta personer på onsdagar och torsdagar.

Pris: 760 kronor (fredagar).

Webbplats: davidathome.se

Hemma hos Bohlins:

Adress: Bryggvägen 4a, Viggbyholm, Täby.

Krögare: Liselotte och Anders Bohlin.

Antal platser: Upp till 25 personer.

Öppet: Ett par fredagar i månaden.

Pris: 600 kronor.

Webbplats: hemmahosbohlins.se

Husmor Lisa Fine Home Dining:

Adress: Ytterbyuddsvägen 29, Waxholm.

Krögare: Lisa Lönner.

Antal platser: 40 utomhus, för närvarande reducerat till 16.

Öppet: Lördag–söndag.

Pris: 1 195 kronor.

Webbplats: husmorlisa.se.

Vollmerska Gården:

Adress: Bjäret, Svedala.

Krögare: Mats Vollmer och Karin Chudzinska Vollmer.

Antal platser: 8.

Öppet: Vissa fredagar och lördagar.

Pris: 2 500 kronor inklusive dryck.

Webbplats: vollmerskagarden.com.

VISA MER
Tillbaka till matlagningen

Villa Brännugnen ligger söder om Stockholm, nära Ågesta golfbana, och drivs av kocken Johan Lindqvist. Under 2000-­talet har han haft ledande befattningar på restaurangerna Spring i Garnisonen på Öster­malm, där han var kökschef och delägare, och Berns Asiatiska, som han var med att starta. Efter tio år på Berns blev Johan ­Lindqvist 2016 vd för den anrika restaurangen Den Gyldene Freden och Cultur, som båda har samma ägare och ligger i Gamla stan i Stockholm. 

2018 bytte restaurangerna ägare och stjärnkocken Filip Fastén tog över. Då bestämde sig Johan Lindqvist för att starta hemmakrog i familjens nybyggda ­villa.

”Som vd satt man bara vid datorn i stället för att vara kreativ. Jag var sugen på att gå tillbaka till att laga mat, att ha kontakt med gästerna och göra en typ av avslappnad fine dining”, säger han.

Det tog lite längre tid än beräknat att komma i gång, men sista veckan i augusti förra året var det premiär för Villa Bränn­­ugnen. Kvarteret heter Brännugnen, därav namnet. 

Villan uppmärksammades snart för sin arkitektur och belönades i slutet av förra året med Huddinge kommuns byggnadspris 2019. 

Gästerna får hjälpa till

Det är en fördel att ha stor bostad när man driver hemmakrog. Bostadsytan är 246 kvadratmeter, fördelade på två plan. Den nedre våningen har en öppen planlösning med kök och ett stort sällskapsrum i vinkel med panoramafönster mot sjön Magel­ungen.  I köksöns förlängning står det ­stora, egendesignade matbordet där gästerna äter, alla på samma gång. Fullt utdraget rymmer bordet 22 personer, så det går att sitta glest.

”Skulle det bli många gäster får vi justera lite och ta in extrabord, så man inte ­sitter så tätt”, säger Johan Lindqvist apropå hotet från coronasmittan. 

Vanligtvis är det färre matgäster än så. Onsdagar och torsdagar är det dukat för tolv personer, på fredagar för 16. Fler kan inte Johan Lindqvist serva själv.

Sushimästaren tillbaka i hetluften

”Jag lagar maten, serverar och häller upp vin men behöver hjälp av gästerna med att plocka bort tallrikar. De får också sköta musiken och hålla eld i brasan. De får hjälpa till lite helt enkelt”, säger han. 

Under veckans tre restaurangkvällar får familjen snällt hålla sig på övervåningen. Där finns sovrummen, ett mindre allrum och badrum med bastu. 

”Det absolut viktigaste att tänka på när man öppnar hemmakrog är hur familjen reagerar. Alla måste vara överens. Därför måste man ha testmiddagar med gäster innan man bestämmer sig, så familjen förstår vad de går se in på. De får ju sitta och äta middag på övervåningen för sig själva, det är lite speciellt.”

Många sena avbokningar

Johan och KATRINA Lindqvist har tre döttrar, varav två är tonåringar som bor hemma, och en hund. Kristina Lindqvist jobbar för närvarande, som så många andra, hem­ifrån den tid då hon inte är permitterad från sitt arbete i resebranschen.

Restaurang- och resebranschen är två av de hårdast drabbade sektorerna under coronakrisen.

”Vi har fått så många sena avbokningar att vi tvingats börja med förskottsbetalning. Annars står jag där med dyra råvaror, som är inköpta i god tid, och inga intäkter”, ­säger Johan Lindqvist.

De fasta kostnaderna för en hemmakrog är låga jämfört med en vanlig restaurang, få eller inga anställda och en lokalhyra som man kan styra över själv. Bokningsläget ser trots allt ganska bra ut den närmaste tiden, enligt Johan Lindqvist, det är just de sena avbokningarna som är problematiska. I likhet med vanliga restauranger försöker han parera nedgången med att erbjuda take away. After work är ett annat nytt grepp.

”Jag har alkoholtillstånd fram till ­klockan 23 på kvällarna. Det fungerar precis som på vilken restaurang som helst.”

Sköter skärgårdskrogen själv

De första hemmakrogarna dök upp för kanske tio år sedan. Vissa är av mer till­fällig art, andra mer permanenta. Öppettiderna skiftar och kan vara starkt begränsade. Definitionen är inte självklar, vissa fungerar i första hand som matstudio, är inriktade på catering eller begränsade till slutna sällskap, medan andra praktiskt taget fungerar som en vanlig restaurang.

Krogtest: Lysande start med magiska smaker

Husmor Lisa Fine Home Dining, belägen i en privat skärgårdsvilla med strandtomt på Resarö, hade en så omfattande restaurangverksamhet att den sommaren 2016 recenserades av Di Weekend. Nu öppnar Lisa Lönner hemmakrogen igen, i första hand på helger under april och maj. Uteserveringen har plats för 40 personer, men Lisa Lönner sköter restaurangen själv och tar därför, och på grund av smittorisken, tills vidare bara emot 16 gäster åt gången.

Exklusivt hemma på gården

En nyöppnad hemmakrog är Vollmerska gården i Svedala i Skåne. Det är Mats ­Vollmer, som tillsammans med sin fru ­Karin Chudzinska Vollmer börjat ta emot gäster hemma på sin gård. Det är en hemma­krog av exklusivaste slag, endast åtta platser och en fast meny inklusive dryck för 2 500 kronor per person. Men så driver också Mats Vollmer tillsammans med sin bror Ebbe restaurang Vollmers i Malmö med två stjärnor i franska Guide Michelin.

Åt andra hållet, från hemmakrog till riktig restaurang, har paret Dorotea Malmegård och Viktor Lejon gått. I början av året öppnade de restaurang Doma på ­Nybrogatan i Stockholm, i samma fastighet som de bor och där de tidigare drev hemma­krog. 

FOTNOT: Till följd av coronakrisen ­reducerar Di Weekend tillfälligt antalet krogtester till en publicering varannan vecka. Det är för närvarande svårt att besöka krogar ute i landet och i Stockholm skjuts nyöppningar på framtiden samtidigt som vissa restauranger har stängt.