Di Weekend KROG

Uppsluppet häng med spansk hetta

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Joey Abrait

Drinkarna står i fokus på denna Stureplanskrog, men det är bra sting i maten också.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Supper har flyttat från en ­undanskymd lokal på Tegnér­gatan, till ett ­mycket finare, men fortfarande ­undanskymt, läge inne i Sturegallerian. Ovanför en rulltrappa, där krogen Videgård hade sin kortlivade existens, finns nu Stockholmsutposten av detta rörliga och röriga krogkoncept. Rörligt, eftersom Supper också finns i Åre på vintern och i Visby på sommaren. På somrarna har det dessutom funnits en stor utomhuskrog på Norra Bantorget. Den får Stockholmarna klara sig utan 2020. 

Rörigt, skriver vi, för att det ska vara ett himla drag på Supper vid Stureplan. Matsalen ser ut som en nattklubb och på den stora uteservering som överras­kande ­öppnar upp sig bakom entrén, är det tänkt att partysugna Stureplansungdomar ska hänga runt de två barerna. Tyvärr har coronakrisen bromsat detta, och vid Di Weekends första besök ­råder inga problem att hålla avstånd. Även om det är folk vid de flesta bord och stämningen verkar munter, råder knappast den trängsel som ägarna skulle ­önska utifrån sin intäktsmodell. Ägaren är Stureplansgruppen, som ­också har sitt huvudkontor på ­samma våningsplan. 

I många avseenden är Supper en typisk Stureplanskrog. Många söker sig främst hit för puls och samvaro. Stor tonvikt ligger på drinkarna, i flera fall med tequila eller släktingen mescal som bas. Den peruanska klassikern Pisco sour är fläckfritt blandad, medan alkoholfria Coconut colada imponerar i ett ananasformat glas. 

Taco i flera varianter

Vid ett återbesök är uteserveringen full av festglada sällskap. Precis som på andra festställen i Stockholms innerstad verkar coronaoron avlägsna sig i lika snabb takt som termometern klättrat uppåt efter midsommar. En av gästerna påpekar visser­ligen att den förra lokalen var trevligare. 

Maten är det fint sting i. En testpanel som till en början känner sig lätt över­årig, höjer snabbt på ögonbrynen när små­rätterna börjar dimpa ned på bordet. Taco de gamba, en friterad rödräka på ­syrad rödkål, sticker genast ut, tack vare en kryddig myntasås. En annan taco, med långbakad fläsksida och jalapeñomajonnäs, imponerar också, medan en ceviche får klart godkänt.   

FAKTA
Supper, Stockholm

Öppettider: Tisdag–lördag: 17.00–sent.

Priser: Små­rätterna på menyn kostar mellan 65 och 210 kronor.

Antal platser: 120 inomhus, 120 utomhus.

Köksmästare: Robin Engdahl.

Adress: Humlegårdsgatan 17, inne i Sturegallerian, Stockholm.

Telefon: 08-23 24 24.

Webbplats: supper.nu.

Totalbetyg: 18 poäng

Mat: 7 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER
Kött, chili och choklad

Köket är blandat latinamerikanskt, och rätterna är till för att delas. Viner som Tabali reserva, en pinot noir från Chile, passar fint till maten, medan det egna ölet Lola svalkar. Menyn har också spanska inslag, som friterade småpaprikor från Padrón, liksom en bredbar korv från Mallorca med honung. Grillat bröd i en papperspåse piggar upp i originell presentation.  Flera överraskande kombinationer höjer stämningen, exempelvis El pollo loco, eller den ­galna kycklingen, som blandar fågel med parmesan och dulce de leche, en argentisk kolakräm gjord på kondenserad mjölk.

Kombinationen kött, chili och choklad överraskar kanske inte de som är bäst ­bevandrade i det mexikanska skafferiet, men är ännu ett härligt exempel på ett ­pikant val. Även enklare rätter som grillad majs med kryddstark sås sticker ut.

Den försvunna flanksteken ...

Vässade smaker återkommer i påfallande många av maträtterna. Möjligen kan man invända att samma trick upprepas väl många gånger, men kvaliteten på maten är genomgående hög.

En plump i protokollet är att en maträtt tappas bort, och en ung servitör visar först ett måttligt intresse för att lokalisera den försvunna flanksteken. Men misstaget rättas till, köttet smakar utmärkt, och vi slipper betala för det som plåster på såren.  

Feststämningen förstärks av att små­rätterna på menyn med fördel delas och skickas runt bordet. Den enorma maräng­svissen som avslutar måltiden må vara en lite väl maxad blandning av glass, banan och andra tillbehör, men understryker ­åtminstone det muntra tilltalet. 

Di Weekend trivs helt enkelt bättre än vi hade väntat oss på denna stimmiga Stureplanskrog. När vi tackar för kaffet fortsätter gästerna att ramla in – och ­festen verkar bara ha börjat.