Di Weekend KROG

Unik gårdskrog bäst i Visby

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lilla Bjers Gårdskrog ligger i ett växthus.

Karl Melander

Sju sorters sparris bjuds det på en kall majkväll när Di Weekend besöker gårdskrogen Lilla Bjerspå Gotland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Visbys bästa restaurang ligger inte i Visby. Postadressen är förvisso ­Visby, men Lilla Bjers Gårdskrog är belägen sju kilometer söder om ­hansestaden. Det är inte mer än en kvarts taxiresa bort för den som vill kunna ­njuta av grönsaksbaserade maträtter tillagade på kravmärkta råvaror och de spännande drycker som erbjuds: ekologiska och biodynamiskt odlade viner från små producenter, det vill säga i huvudsak sådant som lite svepande och oprecist brukar kallas naturviner.

På Gotland dyker det upp en gårds­butik bakom nästan varje vägkrök, och den ­lilla avtagsväg som leder till Lilla Bjers är ­inget undantag. Butiken ligger i en gammal rödmålad lada intill hönsgården. Där säljs egenodlade grödor.

Det är svårt att tänka sig en mer ­genuint jordnära miljö. Lilla Bjers har anor från medeltiden och gårdens bomärke återfinns på porslinet i restaurangen och på alla produkter som säljs här. Trots när­heten till Visby är det lantligt i alla av­seenden. Lilla Bjers är krogen för den som vill uppleva det grönsaksbaserade köket på nära håll. Här sitter vi bokstavligt talat mitt i spenaten.

Sju sorters sparris

Gårdskrogen ligger i ett av de två växt­husen mitt emot ladan. Bortom dessa har ägarna Göran och Margareta Hoas sin bostad. Runt gårdens byggnader breder åkermarker ut sig.

En ljusare restauranglokal än ett växthus är svårt att tänka sig. Draperier skyddar mot solen. Ur stora terrakottakrukor sträcker sig fikon- och olivträd mot det höga glastaket.

Det är sparrissäsong när vi är på besök och på kvällens meny finns sju sorter, får vi veta, när vi sätter oss till bords. Redan i den första av två små aptitretare får vi smaka lila sparris, gårdens egenodlade prima vera. Allt grönt under middagen kommer så klart härifrån.

FAKTA
Lilla Bjers, Visby

Pris: Tre rätter 580 kronor, fem rätter 730 kronor.

Öppettider: Lunch torsdag–söndag 11.30-14.30, middag torsdag–lördag från klockan 18.00.

Antal platser: 60–65.

Köksmästare: Hanna ­Lukowiesky.

Adress: Västerhede, Lilla Bjers 410, Visby.

Telefon: 0498-65 24 40.

Webbplats: ­lillabjers.se.

Senast testad: -

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

Det som erbjuds är en fast meny på fem rätter, som kan bantas till tre rätter om man så vill. Två av kvällens fem rätter har sparris som huvudråvara, ljust grön respektive vit. Denna ”sparrisfrossa” är det mest minnesvärda och måltidens höjdpunkter.

Den ljusgröna sparrisen serveras sotad med friterade nässlor och jordärt­-s­kockskräm med hyvlad rå sparris ovanpå. Alsacevinet med en lätt syra ackompanjerar den vårliga rätten perfekt.

Den vita sparrisserveringen är en verklig fullträff, kvällens mest njutbara rätt. Den vita sparrisen kommer från de tidigast skördade. Dessa täcks av hyvlad vit morot och garneras med vild krasse. Det grillade smöret ger djup åt smakerna.

Gotländsk kajp är ett mellanting mellan sallads- och purjolök. Betorna som serveras till är fjolårets. Dessa är bakade i sten­ugn och har slungats i en vinägrett på björksav från gårdens egna träd. Vinäger­smaken är ganska dominant och tenderar att ta överhand efter en stund. Rätten får därmed ett lite blandat mottagande.

När det är dags för huvudrätt lämnar vi gården och det helvegetariska. Kvällens köttservering är en fantastiskt mör bit lammfilé, som serveras med flera sorters lök: schalottenlök, ramslök och färsk vitlök. Grönkålen har stått över hela den ­milda vintern får vi veta.

Det är en välkomponerad och läcker rätt med stark lokal förankring. Med tanke på att havet aldrig är avlägset är ironiskt nog bristen på fisk och skaldjur den gotländska gastronomins akilleshäl.

Långa väntatider

En liten granité med svartvinbär föregår desserten, en varierad anrättning där det puffade emmervetet står för krispigheten, rabarbern för syran och äpple- och vinbärsglassen för sötman.

Man ska så klart inte jäkta när man är på landet, men tempot under middagen är tyvärr anmärkningsvärt lågt. Temperaturen i vinglasen stiger under de långa vänte­tiderna och tålamodet tryter. Mot slutet av kvällen blir stämningen lite avslagen när gäster som kom tidigt droppar av.

Dricker hemgjord kombucha

På Lilla Bjers serveras också prisvärda luncher: en soppa, en sallad och gårdens varma. Grunden är grönsaker och salladen kan vid vårt besök kompletteras med protein i form av lammrostbiff. Utan den hade det varit en lite slätstruken lunchrätt med alltför många salladsblad och lite ­dåligt saltade betor. Gårdens varma är en skiva smakrik fläskkarré med pumpa­puré och grön sparris.

Till lunch dricker vi hemgjord kombucha med en alldeles utmärkt balanserad sötma som passar perfekt till maten. Kaffet tar vi i solen på uteserveringen, där vi nöjt konstaterar att Lilla Bjers är en unik gårdskrog som den gastronomiskt intresserade inte bör missa.