Di Weekend KROG

Toppkrogen har tappat höjd

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stram och sober. Inredningen på Upper House tar inte fokus från utsikten.

Finkrogen i hotellkomplexet bjuder på service av internationell klass, men vi förväntar oss lite mer av maten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är en svindlande känsla vid fönstret på 25:e våningen och man behöver inte ha höjdskräck för att förnimma den. Utsikten över Göteborg som stilla faller in i natten, samtidigt som den tidiga höstens solnedgång glöder i horisonten, är ingenting annat än spektakulär.

Nyss betraktade vi en ilsken sensommargeting på utsidan av fönstret, hur har den hittat hit? Jo, här är det inte bara matlagning på hög gastronomisk nivå. På restaurangens tak finns odlingar som ger naturliga, närodlade råvaror till menyn som serveras. Så klart – vi är förvisso på den 25:e våningen i mittenskrapan av Gothia Towers tre torn, men samtiden är svensk fine dining och då är den här högt närodlade råvaran lika självklar som fönsterlaven på tallriken framför oss.

Lite bakgrund är på sin plats. Upper House är finkrogen i jättekomplexet Gothia Towers, vars nav är Svenska mässans enorma utställningsyta. Ett par hundra meter nedanför oss finns nöjesfältet Liseberg och arenan Scandinavium.

De tre tornen rymmer inte bara ett av Europas största hotell. Här finns barer, restauranger, och på våningarna under oss i mittentornet finns den lyxigare hotelldelen, ett hotell i hotellet, med utanpåliggande pool och avsevärt högre standard än i resten av byggnaden.

Årets Affärskrog 2014

Restaurangen öppnade 2013 och leds av kocken Krister Dahl, en gång kapten i svenska kocklandslaget. 2014 utsågs Upper House av Dagens industri till Årets Affärskrog. I februari i år fick restaurangen en stjärna i Guide Michelin.

FAKTA
Upper house, Göteborg

Totalpoäng: 22
Mat: 9
Miljö: 5
Service: 5
Prisvärt: 3
Pris: Avsmakningsmeny 1 250 kronor, vinpaket 1 400 kronor.
Öppettider: tisdag-lördag från 18.00.
Antal platser: 37.
Köksmästare: Gabriel Melin Andersson.
Adress: Mässans gata 24, 25:e våningen.
Telefon: 031-708 82 00
Webbplats: upperhouse.se
Senast testad: 13 juni 2014 (24 poäng)

VISA MER

Våra besök på restaurangen för drygt två år sedan resulterade i 24 poäng av 25 möjliga. Vi var överväldigade av den höga kvaliteten på maten, i kombination med miljön och en ytterst god service. Inget mindre än en fullträff. Våra förväntningar är lika högt ställda som siffran på hissknappen.

Och vi blir omedelbart bemötta med den omsorg och servicenivå som förmodas av en krog av internationellt snitt. Själva interiören väcker, tvärtemot utsikten, däremot inga större känslosvall. Den är närmast återhålllsam i förhållande till utsikten. Sparsamt klinisk, lite fyrkantig, med sina snurrande vita läderfåtöljer och sobra draperier.

Här ska inget få ta fokus från utsikten. Och så maten då.

Raskt flyttas vår blick till de sex små serveringar som en efter en ställs framför oss.

En krustad på svamp och hjortron serveras vackert i en liten silverskål med gula kantareller och rödgul trumpetsvamp som sätter stämning på säsongen. En räka, i form av rå stjärt och friterat huvud på en liten gurk- och krondill-pastill gör att vi känner oss hemma på västkusten. Det börjar bra men så kommer friterad fönsterlav med pepparrot. Lika roligt som det var första gången lavar började serveras på svenska fin-krogar, lika blasé börjar de kännas de vid det här laget. Och just i kväll förstörs smakbryggan av pepparroten som serveras till.

Man äter med ögat, det är ingen tvekan om det, och det måste sägas, rätten som avslutar de inledande munsbitarna är otroligt vacker: En liten ekkvist, med löv och ekollon i all sin enkelhet på en servett. Men det handgjorda potatischipset format som ett löv på kvisten är bara vackert att se på, det smakar just ingenting.

Efter den stillsamma inledningen växlar köket upp och de sex serveringarna som följer är lite större, men tyvärr inte alls lika finstämda som inledningen. Något är fantastiskt gott, som makrillen med morot och brynt smör. Allra bäst är brödserveringen, en brioche som tillagas vid bordet på het sten och serveras med smör och mängder av riven sommartryffel. Men varken piggvar eller sönderkokt killing når de höjder vi förväntar oss.

Vinvalen är däremot rakt igenom fulländade och en starkt bidragande orsak till det höga matbetyget. Finstämda viner från både ena och andra sidan Atlanten, vita viner från USA och röda från Frankrike och Italien, lyfter rätterna mer än tvärtom.

Vid slutet av de 19 serveringarna åker smakerna upp en våning. Nu är det plötsligt både roligt och spännande: Havtorn, nypon och vanilj är inte bara en lyckad smakkombination, det är vackert så det förslår och de avslutande små tårtorna, pralinerna och vaniljpuddingen är inget annat än en resa två våningar upp.

Efter att vi tagit den utanpåliggande glashissen ner och landat på Göteborgs landbacke måste vi konstatera två saker: Hade Upper House legat på markplan skulle miljön ha förlorat poäng, för tyvärr är utsikten halva nöjet i restaurangrummet.

Och även om menyn till vissa delar håller hög klass levererar inte den totala matupplevelsen riktigt i höjd med notan.