Di Weekend KROG

Stökigt, stimmigt & charmigt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gästerna trivs i den livliga miljön på Babette.

Foto: Petter Cohen

Vid ett spontanbesök en vardagkväll får man armbåga sig fram till bardisken och väntetiden på ett bord överstiger en timme. Gästerna vallfärdar till livliga Babette.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På kort tid har det öppnat en rad vinbarer i Stockholm: Folii, Tyge & Sessil och Combo, för att bara nämna några av de mest omtalade.

För att få servera alkohol måste man också servera mat. Därmed har det uppstått lite av ett gränsdragningsproblem när det gäller att definiera vad som i första hand är en vinbar och vad som är tillräckligt mycket restaurang för att platsa på dessa sidor.

Med ett tiotal rätter, om än små, och fyra pizzor har Babette en tillräckligt omfattande meny för att räknas som restaurang. Det står också Restaurang Babette på entrédörren.

I jämförelse med systerkrogen Café Nizza (se recension här intill) på Södermalm är dock Babette, med sin sparsamma och rustika inredning, det enklare alternativet. Med vita dukar och levande ljus på borden erbjuder Café Nizza en mer traditionell restaurangupplevelse.

Babette var hajpat redan från starten för ett par år sedan, men fick som nykomling ett tämligen svalt mottagande i Di Weekend. Vi har emellertid hört mycket gott om stället och bestämmer oss för att återvända. Att Café Nizza visat sig vara en angenäm bekantskap bidrar till intresset.

Strid ström av stammisar

FAKTA
Babette

Mat: 7
Miljö:
3
Service:
4
Prisvärt:
3
Totalt:
17 poäng

Pris: Mellanrätter 95-155 kronor.
Öppettider:
Alla dagar från kl 17.00.
Antal platser:
35 (varav 17 bokningsbara).
Köksmästare:
Olle T Cellton.
Adress:
Roslagsgatan 6.
Telefon:
08-50 90 22 24.
Webbplats:
babette.se.
Senast testad:
26 juni 2015 (16 poäng).

VISA MER

Hajpen håller i sig att döma av gästtillströmningen. Vid ett spontanbesök en vardagkväll får man armbåga sig fram till bardisken. Väntetiden på ett bord överstiger en timme. Då saknas ändå inte alternativ. Bara på den här sidan av Roslagsgatan ligger sex restauranger inom ett och samma kvarter.

Vi lyckas i alla fall till sist få rum på ett hörn av den väggfasta bänken, mitt i värsta trängseln där hämtpizzor levereras över våra huvuden. Det kanske inte låter så lockande, men jämfört med en halvfull lokal under en av vårens dubbelhelger, när många lämnat stan, är en halvstökig lokal att föredra. Gästerna trivs uppenbarligen, man förstår att många är återkommande. Stämningen är hög och hjärtlig.

Lyxig retro i kvarteret

Kalvtartar en klassiker på menyn

Nackdelen är att servitriserna får slita. Det finns inte tid för att diskutera vin eller fundera för mycket över maträtterna. Dessa omsätts hela tiden sägs det – och det verkar stämma.

Det enda undantaget är kalvtartaren, som på allmän begäran är ett stående inslag. Med den italienska fisksåsen colatura och rikligt med parmesan får tartaren en speciell karaktär. Bara den och ett glas rött till är skäl nog att titta förbi Babette.

Med sina italienska influenser sätter rätten också en geografisk ram för menyn. Det är i princip samma som på Café Nizza, det vill säga Medelhavskusten längs Frankrike och Italien. Bläckfisk bouillabaisse placerar oss i Marseille där fiskrätten har sitt ursprung. Babettes version är dock en fri tolkning med grön sparris och bläckfisk i stället för de minst tre olika sorters fisk som traditionellt ingår. En rostad brödskiva med saffransaioli hör hemma i sammanhanget.

Trendriktigt upplägg

Köket hämtar även inspiration från andra sidan Medelhavet, från Nordafrika. Därifrån kommer kryddblandningen dukkah som serveras till den svenska sparrisen tillsammans med labneh, som kan spåras till Grekland.

Omtest: Kvartersfavorit går mot klassikerstatus

Vi höll på att glömma att det finns småplock att inleda med. Ett fat med marconamandlar är svårt att inte frestas av. Boquerones på ett bröd dränkt i olja och med ramslök på toppen får oss att drömma om Spanien.

Det är inte bara i egenskap av vinbar som Babette är del av en rådande trend. Konceptet med mellanrätter är också en stark trend och här har vi ett annat gränsdragningsproblem. Vissa är mellanrätter medan andra inte är mer än smårätter. Här friskriver sig dock restaurangen genom att inte sätta ut någon beteckning alls på menyn.

Hur mycket man måste äta för att bli mätt är naturligtvis individuellt. Är man hungrig blir det dyrt. Därför passar Babette bäst för den som vill slinka in på ett glas vin med något lätt att äta till. Det kan dock vara lättare sagt än gjort på den populära lilla krogen.