Di Weekend KROG

Stjärnkocken träffar rätt på en gång

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den gamla Kinakrogen har förvandlats till en ljus, välkomnande kvartersrestaurang med både barhäng och bordsservering.

Foto: Patrik Olsson

Lekfullt, läckert och ambitiöst på St Eriksplans nya kvarterskrog.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det tog sin tid, men till slut har Klas Lindberg, Årets kock 2012, förverkligat drömmen om en egen restaurang. Och han har gjort det med omsorg, i ett vindpinat hörn av Sankt Eriksplan, en annars sorgligt svart fläck på Stockholms krogkarta.

Planen är lika enkel som genial. Med generösa öppettider och rimliga priser ska Portal, döpt efter valvet restaurangen ligger intill, bli en kvarterskrog med ambitioner. Dessutom är lunchserveringen på gång, inte heller det helt feltänkt med ett gigantiskt kontorskomplex fyllt med hungriga revisorer och en nyinflyttad Bonnierledning ett stenkast längre ned på gatan.

Det första vi slås av när vi stiger in genom dörren är att inget är sig likt i hörnlokalen. Här låg tidigare en av Sveriges första thaikrogar, Sala Thai, följt av en kinakrog i flera snarlika, mycket förvillande skepnader. Ett år av renovering har inneburit ett välbehövligt ansiktslyft och en chans för Lindberg att sätta sin prägel på lokalen.

Borta är den sunkiga heltäckningsmattan och de snirkliga trädetaljerna. I stället har lokalen förvandlats till ett ljust inbjudande skyltfönster ut mot Sankt Eriksplan. Det är trångt mellan de små träborden och ett stimmigt sorl cirkulerar under det höga taket. För fullt är det. Vi noterar att såväl tv-kockar som kända riskkapitalister redan har hittat hit och en av kvällarna tvingas en av landets mest kända mediemoguler snällt invänta ett ledigt bord i baren.

Maten då? Jo, Portal prickar formen redan med förrätterna. Råbiffen blandas till direkt vid bordet av serveringspersonalen och toppas, om man så vill och det vill man givetvis, av en skvätt konjak. Resultatet är en av de bästa bifftartarerna som vi smakat: fräsch och smakrik med kräm på salta rödbetor och krispigt brödflarn vid sidan av.

FAKTA
Portal, Stockholm

Totalpoäng: 21
Mat: 8
Miljö: 4
Service: 4
Prisvärt: 5
Priser: Förrätter 110-185 kronor, huvudrätter: 175-325 kronor, efterrätter: 95-115 kronor.
Antal platser: 75.
Öppettider: Måndag till lördag 17.00–24.00. Söndag 17.00-23.00
Köksmästare: Jonas Bolling.
Adress: St Eriksplan 1, 112 34 Stockholm.
Telefon: 08-30 11 01
Webbplats: www.portalrestaurant.se

VISA MER

Kungskrabbsklon har tillagats med vitlök, persilja och en rejäl dos smör och serveras i sitt skal. Bakom den föga upphetsande rubriken ”Sallad” döljs en grym svensk variant på den koreanska salladswrapen ssäm, där rom, friterad krondill och syrad grädde toppar ett salladsblad som viks ihop och stoppas i munnen.

Lika imponerade är vi inte av den lilla gjutjärnspannan med färskpotatis och klickar av Kalixlöjrom, dill och äggkräm, eller ”love stew” som det står i menyn. Kombinationen av svenska smakklassiker lyfter aldrig riktigt och är dessutom lite i mastigaste laget för en person.

Trots att vi beställt kött till varmrätten kommer det in en kålsallad täckt med kantareller. Det tror vi åtminstone till dess att vi lyfter och tittar under där ett generöst lager av saftiga bitar kalvinnanlår gömmer sig. Det är lika lekfullt som läckert.

Annars krånglar köket inte till det i onödan. Den dyraste varmrätten, tio vitlöksstinna havskräftor för 325 kronor, serveras rakt upp och ned med lite bröd på en plåt och handdukar att torka av sig på. Den benfria, fyllda vakteln är överströdd med sesamfrön och samsas med långa, tunna strimlor selleri och lite småsvamp. Det räcker gott och väl.

Tyvärr är dessertutbudet lite för slätstruket. Visst är det kul att Portal dammar av den gamla 70-talsklassikern glace au four och kupolen av spritsad maräng är vacker att skåda, särskilt när den bränns av direkt vid bordet, men kombon vaniljparfait, blåbär och rom blir väl sötsliskig. Chokladkombon med pudding, kaka och smulor eller den äggformade skopan hallonsorbet ovanpå vackra hallon som fyllts med toffeedroppar når inte heller de där riktigt höga höjderna.

Den enda lilla invändning vi har i övrigt är att besöket går lite väl snabbt. Det känns som förrätterna serveras så fort vi beställt dem. Vid alla våra besök hinner vi med tre rätter på långt under två timmar. Men det är en parentes. Stressade känner vi oss aldrig.

Trots desserterna och det höga tempot är Portal uppe och snuddar på toppbetyg direkt. Klas Lindberg & co utmanar om titeln Stockholms mest prisvärda krog.