Di Weekend KROG

Stapplande på Michelinkrogen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MITT I SMETEN. Aquavit London ligger i nybyggda St James's Market mellan Haymarket och Regent Street.

Åsa Westerlund

Det bjuds på klassiska smaker, men servicen är svajig på Londons svenska stjärnkrog.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att driva flera krogar med stjärnor i Guide Michelin är få svenskar förunnat. De som vet hur det är är Mathias Dahlgren samt, fram till i somras, Sayan Isaksson, då hans restauranggrupp med Esperanto och Imouto i spetsen gick omkull.

Aquavit är dock unik på sitt eget sätt. Stjärnkrogskedjan är den enda svenskägda och drivna som har restauranger på flera platser i världen och ingen av dem ligger på svensk mark.

För många är Aquavit synonymt med kändiskocken Marcus Samuelsson, vars karriär tog fart bakom grytorna på originalet i New York i början av 90-talet. Men ett faktum som många nog har missat är att han lämnade restauranggruppen för nästan ett decennium sedan.

Mannen bakom Aquavit är doldisen Håkan Swahn, som har varit huvudägare sedan starten 1987 då även kroglegendaren Tore Wretman och hotellmagnaten Bicky Chakraborty var med. Sedan dess har det öppnats och stängts Aquavit-restauranger i Minneapolis och Stockholm. Från 2008 ligger det även en Aquavit i Tokyo och det finns planer på att öppna tio (!) till i bland annat Dubai och Shanghai. Londonrestaurangen öppnade i slutet av 2016.

New York-Aquavit, med köksmästaren Emma Bengtsson, som är den första svenskan med Michelinstjärna, har två stjärnor i den ärevördiga krogguiden sedan 2014. Aquavit i London, även den med en svensk köksmästare i Henrik Ritzén, belönades med en stjärna under 2017.

Ojämn nivå på rätterna

Men där tar likheterna mellan syskon­krogarna slut. Där det amerikanska originalet är sobert och skandinaviskt i den gamla skolan och serverar fasta menyer, är nykomlingen i den brittiska huvud­staden något helt annat.

FAKTA
Aquavit, London

Totalbetyg: 18 poäng

Mat: 7 betyg

Miljö: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: Förrätter: 110-280 kronor. Varmrätter: 220-360 kronor. Efterrätter: 100-150 kronor.

Antal platser: 108.

Öppettider: Måndag-fredag: 12-23. Lördag-söndag: 11-23.30.

Köksmästare: Henrik Ritzén.

Adress: 1 Carlton Street, London.

Telefon: +44 20 7024 9848.

Webbplats: aquavitrestaurants.com

VISA MER

Aquavit London ligger i sprillans nya kvarter bara ett stenkast söder om Piccadilly Circus. Lokalen är modern och vackert designad av den svenske stjärnarkitekten Martin Brudnizki, med ljusa träväggar, högt i tak och stora lampkronor i mässing. Det vimlar givetvis av svenska klassiker på menyn, som enbart är à la carte: råraka, sill, blodpudding och gravlax.

Vi bestämmer oss för Tore Wretmans klassiker Toast Skagen, som tyvärr serveras på för hårt stekt bröd med handskalade räkor som är i minsta laget, och en nätt liten råbiff som tyvärr fått sig en skvätt crème fraiche.

Ankbröstet är åt det blodigare hållet, men är ändå fast och smakrikt och serveras med ilsket röda fermenterade rovor. Lammet får betyget ”det bästa som jag ätit” av en i sällskapet och visst är rätten fin i all sin enkelhet: en bit perfekt grillat lamm med sky, kål och libbsticka.

Även den salta kardemumma­glassen, som toppar en i övrigt fin karamelltarte, håller världsklass.

Fågelboet en blek kopia

För den som har ätit Emma Bengtssons fullständigt makalösa signaturdessert arktiskt fågelbo i New York är dock Londonvarianten en total besvikelse. Den känns som en fattig kopia med ett fågelbo av torra flarn, chokladkvistar och en parfait på getost, milsvid från originalet.

Även samordningen i servicen brister en del. Mineralvattnet i våra glas toppas till vår förvåning upprepade gånger med ­naturellt av en annan servitör.

En bagatell som det här är lätt att förlåta, men under vårt besök staplas tyvärr de små misstagen på hög. Visserligen är vi svenskar bortskämda med att få provsmaka alla viner vi dricker, men här fylls glasen inte ens på vid bordet utan kommer in färdigupphällda på en bricka. Servicen verkar stundtals helt sakna fokus.

Att vi på förhand anmält att en i sällskapet är vegetarian verkar också komma helt som en nyhet. Det enda vegetariska alternativet är de mastiga kroppkakorna, som vi informeras går att få utan sidfläsk. Köket lyckas dock även trolla fram en tallrik med svartrötter, som visar sig vara alldeles för al dente. Och smöret som serveras till brödet visar sig vara smaksatt med torkad torskrom. Långt ifrån godkänt för en stjärnkrog.

Aquavit bjuder på en fin smak av det allra svenskaste vi har på vårt matbord. Men medan köket klarar sig undan med äran i behåll behöver servicen ta sig i kragen. På en stjärnkrog ska man kunna förvänta sig en bra bit mer.