Di Weekend KROG

Smart & grönt hos kändiskockarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Joey Abrait

Paul Taylor Lanthandel bjuder lekfull, rustik och genomtänkt mat till en ­mycket beskedlig penning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När två av Sveriges mest folkkära kockar slår sina kloka huvuden ihop kan det väl knappast gå fel? ­Så tänkte sannolikt Fotografiskas Paul Svensson och tv-kocken Tareq Taylor, som för ­första gången öppnar krog utanför Malmö, när de planerade att starta en gemensam restaurang i Sveriges minsta kommun, 08-förorten Sundbyberg.

Duon har samlats i sitt gemensamma vurmande för cirkulärt tänkande och kärleken till det okomplicerade och lokalproducerade. Resultatet är en mötesplats med generösa öppettider från tidig morgon till kväll, med frukost, lunch och middag på menyn. Namnet är Paul Taylor Lanthandel.

Epitetet lanthandel förpliktigar. Men de som föreställer sig en pittoresk trästuga à la Skansen med mjölk i glasflaskor, nyvärpta ägg sålda styckvis och personal med rutiga förkläden ris­kerar att bli be­svikna.

Nej, en lanthandel i firma Svensson & Taylors tappning är något helt annat. Mitt i den själs­lösa och kvällstid helt över­givna kontorsdjungeln ett stenkast från Sundbybergs station har man slagit upp ­portarna till en ­modern lokal med ”ljust & fräscht”-­känsla och ett nästan banalt enkelt trämöblemang. I ett hörn finns ­själva handeln med ekologiskt producerade grön­saker och väl utvalda förpackningar av ­honung och oljor till innerstadspriser.

Det kan tyckas vågat att öppna en restaurang med den inriktningen just här, men lanthandeln har redan funnit sin ­publik. Det är välfyllt under våra besök och merparten av gästerna har nått medel­åldern med råge. De som har haft tur med bokningen får sitta vid höga bord i den luftiga yttre lokalen med flera meter i tak under en balkong. Där skulle man egentligen ha odlat örter och annat, berättar personalen, men temperaturerna blev ­aldrig de rätta.

FAKTA
Paul Taylor Lanthandel

Priser: Förrätter 135 kronor, varmrätter 275 kronor, efterrätter 95 kronor.

Öppettider: Måndag–tisdag 08–16, ­onsdag–fredag 08–22, lördag 10–22.

Antal platser: 60–65.

Köksmästare: Mikael Andersson och Erik Boll.

Adress: Spinnerigatan 7, Sundbyberg.

Telefon: Nej.

Webbplats: Paultaylorlanthandel.se.

Betyg:

Mat: 7

Miljö: 3

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 18

VISA MER
Ingredienser skulle kasserats

De inte lika lyckligt lottade får trängas i det mindre charmiga inre rummet som har lågt i tak, är betydligt trängre och har en något osmickrande ­servicehus-känsla.

Även matsedeln är, precis enligt miljötemat, tryckt på papper gjort på resterna från kaffeproduktion. Den är indelad i ett niorutigt kryssmönster med förrätt, varmrätt och dessert under rubrikerna ”superlokalt”, ”beyond waste” och ”cirkulärt”. I den första kategorin återfinns rätter med åtminstone en lokalt producerad ingrediens, i den andra ingredienser som de flesta andra skulle ha kasserat (exempelvis lite för mjuka rödbetor) och i den sista ­rätter där ingredienser tagits fram med hjälp av varandra (en odlad regnbågslax där vattnet sedan nyttjats till att odla grön­saker i samma anläggning).

Lekfullt och rustikt

Servicen är ung och pigg, medan maten är lekfull, rustik och genomtänkt – när allt stämmer. I rödbetstartaren har köket ­tagit vara på de där mjuka rödbetorna och skapat en lika smakrik som färgsprakande förrätt med bovetekrokant och ostronört. Jordärtskockssoppan är vansinnigt ­vackert färgstreckad med granskottsolja. 

Desserterna slätstrukna

Vildanden, som mycket riktigt innehåller hagel som en varningsskylt också anger, är kanske lite väl blodig och serveras med rostad vitkål och karamelliserad lök. Dessutom varierar sig köket. Vid ett av våra ­besök är den inledande äggsvampstoasten i form av ett pocherat ägg med smörstekta champinjoner, under ett annat besök enbart en ugnsbakad gula vilande på både natu­rella och frästa skivor av samma svamp. Båda smakar alldeles utmärkt.

Men allt lyfter inte. Framför allt är desserterna lite slätstrukna. Crème ­brûléen är ­generöst tilltagen, men förgänglig, och den ljuvliga chokladkrämen med bränd maräng överskuggas av de vackra, men ack så ­bittra och lite för många havtornen. Betydligt ­roligare är den vackra vinterrabarber med rostade fänkålsfrön och karamelliserad havre som är kvällens extrarätt under ett av våra besök.

Hoppfullt inför våren

Paul Taylor Lanthandel bjuder in till smart och miljövänlig middag till en ­mycket beskedligt penning, som varmrätt för 295 kronor. Trots lokalens uppenbara brister och det rätt charmlösa läget i betongdjungeln (ingen skugga över det i övrigt charmiga Sumpan) är vi väldigt spända på att återvända för att se vad ­köket kan hitta på när fler av de svenskproducerade råvarorna faktiskt är i ­säsong.