Di Weekend KROG

Skånehotell tar priset

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Talldungens Gårdshotell på Österlen.

Lars Jansson

I natursköna Brösarps backar på Österlen hittar vi Årets resmål 2018 – Talldungens Gårdshotell, som drivs av paret Emma Höök och David Levung Höök. Det blev 24 av 25 möjliga poäng när Di Weekend testade Talldungen i somras och den andra mottagaren av utmärkelsen var given.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Krog- och hotellpriset Årets resmål instiftades förra året och gick då till PM & Vänner i Växjö, lite drygt två timmars bilresa norr om Brösarp.

Talldungen ligger på landet, i utkanten av det lilla samhället Brösarp, och kan skymtas från väg 9 som via Ravlunda leder till Kivik och vidare söderut genom hela Österlen.

Di Weekends recension av Talldungen i augusti inleddes med konstaterandet att: ”Känslan av hemtrevnad är omedelbar”, och fortsatte med ett citat från en i ressällskapet, som vid ankomsten omedelbart ­utbrast: ”Precis så här skulle jag vilja ha det i ett hus på landet”.

Det var tydligen en träffande beskrivning för när David Levung Höök, som ­driver Talldungen tillsammans med sin fru Emma Höök, ska beskriva gården med egna ord säger han:

”Målet är att skapa den vackraste bilden av livet på landet.”

FAKTA
Motivering till priset Årets resmål:

»Här förenas naturviner och ­sydländskt inspirerade maträtter i en lantlig idyll bland böljande kullar i ett förtrollande landskap.«

VISA MER
Inget spa, ingen tv

Det är med fingertoppskänsla som ägarparet lyckats få till en hemtrevlig miljö med orientaliska mattor, mycket växter och ett brokigt möblemang. Det som brukar räknas som traditionell lyx saknas. På Talldungen finns inget spa, inte ens en tv.

”Den som gillar spa kommer förmod­ligen inte till oss. Och vi kommer inte att bygga något. Vi har det vackraste spat ­utanför fönstren, Brösarps backar. Efter sju år här är vi fortfarande helt tagna av naturen”, säger Emma Höök.

Hotellet har successivt renoverats och rummen moderniserats, men 2 av de 18 rummen har fortfarande delat badrum.

”De rummen har å andra sidan den ­finaste utsikten, så vi kommer att lämna dem som de är. Annars måste vi bygga bort en del av utsikten och det vill vi inte”, säger Emma Höök.

David Levung Höök fyller i:

”För Hasse å Tage-generationen har det alltid varit något speciellt med Österlen. De växte upp med Äppelkriget och ­Bröderna Lejonhjärta, som till stora delar är inspelade här, och har därför ett speciellt förhållande till Österlen. Men det är faktiskt många yngre som håller på att upptäcka trakten också, och som letar sig hit. Då känns det bra att kunna erbjuda ett ­enklare boendealternativ, något som faktiskt ­kostar betydligt mindre.”

Hotellets övriga 16 rum har nybyggda badrum med hög standard. Övernattning rekommenderas för att få den helhets­upplevelse som erbjuds. Annars går det att besöka Talldungen som restauranggäst också, för att enbart njuta av maten. Femrättersmenyn fick maxpoäng av Di Weekend och det är främst inom gastronomiska kretsar som Talldungen gjort sig ett namn.

”Att man kan vara ambitiös utan att ­bedriva fine dining tycker vi är oerhört glädjande. Det tyder på en mognad i ­restaurangbranschen. Det är väldigt glädjande att ni på Di Weekend uppmärk­sammar ett ställe som vårat, att man blir synlig även fastän man gör sin grej under enklare och lite mer bohemiska former”, säger David Levung Höök.

Det var 2011 som Emma Höök och ­David Levung Höök bröt upp från ­Upp­salatrakten och flyttade till Skåne.

”Det här var kommunens första äldreboende från 1930-talet, så det hade en känsla av institution. När vi startade var det bara Emma och jag, tre ungar och två hundar i ett stort hus vid Brösarps backar. Sedan har vi utvecklat det gradvis därifrån.”

Emma Höök:

”Det hade drivits som vandrarhem i ­ungefär tio år innan vi kom hit. Standarden var annorlunda kan man säga med badrum i korridorerna, linoleummattor och en enda fungerande mikrovågsugn. Men grundstommen var ett fantastiskt hus med en gedigen själ.”

Omskrivna i New York Times

Under lågsäsong är det bara öppet på ­helger för privatgäster, veckodagarna är reserverade för konferenser. På sommarhalvåret däremot är det öppet sju dagar i veckan för privatpersoner.

Sedan de nya ägarna tog över 2011 har omsättningen ökat varje år. Bara mellan 2015 och 2017 fördubblades den till ­nästan 11 miljoner kronor, men så var också 2016 något av ett genombrottsår. I januari skrev New York Times om Skåne på temat ”52 places to go 2016”. Avsnittet om Skåne hade rubriken ”Nordic cuisine’s next big thing” och i det nämndes Talldungen tillsammans med tvåstjärniga Daniel Berlin Krog, Hörte Brygga och Malmökrogarna Bastard och Bord 13.

”Det gav ett enormt genomslag. Det var en jätteskräll, som fick både internationell och nationell spridning”, säger Emma Höök.

Hotellen blev årets krogvinnare Har det blivit som ni tänkte när ni ­flyttade hit?

”Det har överträffat alla våra förväntningar och blivit enormt mycket större. Att ni på Di Weekend lyfter oss så här ­visar för andra att det faktiskt är möjligt att förverkliga sina drömmar fastän man inte ligger i stadsmiljö”, säger Emma Höök.

Och nu är ni utsedda till Årets resmål 2018. Hur känns det?

”Ni har alltid lyckats fånga upp de ­ställen som det pratas om, så bara det faktum att man blir recenserad är jätteroligt. I synnerhet för ett ställe som ligger på ­vischan och skiljer sig ganska mycket från de ställen som normalt bevakas”, säger David Levung Höök.

Göran Jonsson, DI Weekends krog- och hotellredaktör:

»COMEBACK FÖR HOTELLKROGEN«

Hotellrestaurangen har gjort storstilad comeback.

För inte så länge sedan ­ratades hotellen i allmänhet av uteätare.

I dag går det knappast att öppna ett hotell utan att ha ett ambitiöst mat- och dryckeskoncept, som lockar andra gäster än övernattande.

Di Weekends utmärkelse Årets affärs­krog har delats ut sedan 1983. Först 2005 gick priset till en hotellrestaurang, Park Aveny Café i Göteborg. Därefter har den kategorin återkommit allt oftare när Di Weekends årliga pris delats ut.

Det är alltså ingen tillfällighet att ­vinnaren av Årets affärskrog 2018 är ­Bonnie’s, som ligger i den gamla bank­hallen i Bank Hotel på Arsenalsgatan i Stockholm.

Även priset Årets resmål, instiftat så sent som förra året, går till ett hotell, Talldungen i skånska Brösarp, porten till Österlen. Det lilla gårdshotellet med 18 rum är känt för sin gastronomi, men testades av Di Weekend som hotell. Det är i första hand ett resmål och inget ställe man bara slinker in på. För att till fullo uppskatta en vistelse på Talldungen gör man bäst i att övernatta.

Hotellens återkomst på restaurang­scenen sammanfaller i tiden med svensk gastronomis senaste guldålder, det nya nordiska köket. Den kock som från svenskt håll undertecknade det manifest som kom att utgöra grunden för den ­internationellt uppmärksammade nynordiska rörelsen var Mathias Dahlgren. 2007 öppnade han två restauranger i Grand Hôtel i Stockholm, som inom kort belönades med stjärnor i franska Guide Michelin - och utmärkelsen Årets affärs­krog.

Bonnie’s bäst i klassen

Visserligen fanns det hotell med lyx­restauranger även tidigare, som Franska Matsalen i just Grand Hôtel, Leijontornet i Victory Hotel och inte minst Hotell Borgholm på Öland, men dessa var sna­rare undantagen som bekräftade regeln.

Ändå var det just på ett hotell som den moderna restaurangupplevelsen gjorde entré. Först i Sverige med cocktailbar och restaurang av internationellt slag var Hôtel Rydberg på Gustaf Adolfs Torg i Stockholm, som öppnade 1857. Hotellets gastronomi är odödligförklarad genom rätten Biff Rydberg, som alltjämt finns på menyer runt om i landet, inklusive lunchmenyn på Bonnie’s i Bank Hotel, ägt av Stureplansgruppen.

Bland senare års mottagare av Årets ­affärskrog märks, förutom de redan nämnda, lyxiga Upper House längst upp i Gothia Towers i Göteborg och förra årets vinnare, Tak och Unn ovanpå hotellen At Six och Hobo vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Den första mottagaren av utmärkelsen Årets resmål, PM & Vänner i Växjö, hade inte någon hotelldel när restaurangen ­utsågs till Årets affärskrog 2009. Hotellet öppnade 2014.

Oaxen Krog & Slip, vinnare av Årets affärskrog 2013, driver faktiskt också ­hotell, om än i liten skala. I kanalen utanför restaurangen ligger den lyxiga hotellbåten Prince van Orangiën. Det innebär att precis hälften av alla vinnare av Årets affärskrog sedan 2005 har anknytning till någon hotellrörelse.

Att det lönar sig intygar Per Bengtsson, ägare av PM & Vänner, som när han 2017 prisades av Di Weekend för andra gången sa:

”Årets resmål säger allt, tycker jag, nämligen att det är värt att åka och ­besöka oss. Ett bättre betyg kan man inte få”.