Di Weekend KROG

Sekt - sprudlande utan schnitzel

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På menyn: Vaktelsallad med gåslever, färska fikon, gåslever-vinägrett och kalvsky.

Josefine Stenersen

Tysk mat utöver det vanliga och service på toppnivå. Di Weekend återvände till restaurang Sekt för ett omtest.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tysk kvalitet är ett i det när­maste obestridligt uttryck. För inte kan väl tyskarna producera något hafsverk? Restaurang Sekt verkar i varje fall vara oförmögen att göra det. 

När Di Weekends testpatrull besökte den då nyligen öppnade krogen vid Jarlaplan i Stockholm under sensommaren för­vånades vi över stabiliteten, kvaliteten och i viss mån också över lekfullheten. När vi nu gör återbesök är allt sig likt – och det är ju för väl.

Då tillbringade de flesta gästerna tiden på den soliga uteserveringen på Runebergsgatan. Nu fyller vi den lilla lokalen till brädden, uppflugna på de höga barstolarna bland träborden, och det blir trevligt sorligt till följd. Variationen är stor. Här samsas tjejgäng på afterworkmiddag, dejtande par och födelsedagsfirande föräldrar i medel­åldern med sina halvvuxna barn.

Men trots att Sekt är fullsatt den här kvällen är serveringspersonalen precis lika vaken som tidigare. Vi hinner knappt ­sätta oss innan det står ett glas av det tyska bubblet som givit restaurangen sitt namn och en krispig rund brioche som vi sliter isär och brer tjocka lager ankleversmör på.

Virtuost handlag i Ekengrens kök

Den fasta avsmakningsmenyn, Franz, finns såklart kvar och är svår att und­vika, prisvärd som den är. För drygt 500 kronor serveras fem smakprov ur menyn i mellanrättsstorlek. Den tomatfria pizzan flammkuchen med bacon och lök lämnar fettiga spår på våra vinglas, åter igen ­fyllda med välvalda tyska druvor, och får oss att vilja beställa en omgång till.

En annan klassiker är de fyllda pasta­knytena (den här gången med kalv och svamp), maultaschen, simmande i rik buljong med ett täcke av riven tryffel på. ­Gösen är dock en ny bekantskap: perfekt fast med frasigt täcke och lätt, bubblig sås på sekt och lite surkål under.

FAKTA
Sekt, Stockholm

Priser: Förrätter 95–285 kronor, huvudrätter 155–295 kronor, efterrätter 75–100 kronor. ­

Öppettider: Tisdag–torsdag ­17–23, fredag–lördag 17–00. ­

Telefon: 08- 611 94 10.

Webbplats: sektrestaurang.se.

Tidigare testad: 4 oktober 2019, 20 poäng.

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

Sist anländer en dekonstruerad och tacksamt lätt variant av Schwarzwald­tårta där en sked filmjölksglass vilar ovanpå vanilj­smakande mandelkräm och spritade körsbär.

Krogtest: Mister French vid Skeppsbron

Sekt håller onekligen stilen. Dessutom är man redan framgångrik i sitt missio­nerande kring att förändra bilden av tysk mat hos gemene man. För efter ett besök här kommer man aldrig förknippa det ­tyska köket enbart med surkål, schnitzel och ­spätzle. Det här är ett annorlunda Tyskland, det är då helt säkert.