Di Weekend KROG

Personligt i hetaste krogkvarteret

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Krogen Västergatan i Malmö

Lars Jansson

Personligt, prisvärt, opretentiöst och gastronomi på hög nivå – Västergatan platsar i Malmös heta krogkvarter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I Malmö finns en kategori av krogar som är ganska utmärkande för stadens restaurangliv: oprententiösa ställen som inte gör mycket väsen av sig, men som levererar gastronomi på hög nivå till humana priser.

Västergatan på gamla Väster är just en sådan restaurang. Här serveras en fast ­fyrarättersmeny för 500 kronor.

Det är en ganska oansenlig restaurang med cirka 25 platser. Här sitter vi på ­Lilla Åland, Carl Malmstens klassiska pinnstol, som här även finns som karmstol. Över flera av dessa hänger fårskinn. I ­övrigt är det en ganska liten och avskalad lokal med trägolv och mild färgsättning.

Stämningen är otvungen. Köksmästaren och krögaren Olle Ahnberg serverar och presenterar ett par av rätterna, som anländer till bordet i rask takt. Han är från Göteborg och har ett förflutet som köksmästare under Leif Mannerströms tid på de klassiska restaurangerna Sjömagasinet och Kometen .

Malmö har ett rykte som något av ett naturvinernas Mecka. Dit hör inte riktigt Västergatan, de lite utmanande viner med grumlig bottensats som vi fått på andra krogar i staden ser vi inte till här.

FAKTA
Västergatan, Malmö

Pris: Fast meny 500 kronor.

Öppettider: Måndag-lördag från kl 17.00.

Antal platser: Cirka 25.

Köksmästare: Olle Ahnberg.

Adress: Västergatan 16, Malmö.

Telefon: 040-793 13.

Webbplats: vastergatan.se.

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 5 poäng

VISA MER
Mjäll torsk höjdpunkten

På Västergatan, som naturligtvis ligger just på Västergatan, är menyn i grunden grönsaks- och fiskbetonad, men kött förekommer.

Ett par så kallade snacks anländer raskt till bordet, bland annat tunnt skivan ­salami från Marsvinsholm.

Den vita sparrisen i kvällens första rätt är däremot inte lokal utan kommer från Tyskland. Serverad med ramslök, hasselnötter, brynt smör och lite torskrom är det en finstämd inledning.

Menyn är kort, fyra rätter som även kan köpas separata, och kvällens höjdpunkt kommer tidigt: en bit härligt mjäll torsk från Danmark som skivar sig perfekt. Vi äter med sked för torskbiten ligger i en ljuvligt doftande buljong som kokats på rostade tuppvingar blandat med ett hummer­smör. Buljongen har djupa, kraftiga smaker och man skulle vilja ha mer.

Slickar i oss glupskt

Just den här kvällen finns möjlighet att göra ett tillval av kött, slaktarbiff. Den som avstår får en helt vegetarisk rätt på ­broccoli, morot, chili, gröna ärtor och parmesan. Chilin ger en alldeles perfekt sting åt rätten. Den återfinns i en kräm som vi slickar i oss lika glupskt och girigt som den tidigare nämnda buljongen. Det möra röda köttet är skånskt, serveras uppskuret i skivor och har precis rätt tillagningsgrad.

I minsta laget

Man vill ha mer av det goda och ska man anmärka på något är det i så fall att fyra rätter kan vara i minsta laget. Man skulle önska sig en mindre och en större meny att välja mellan.

Vi delar på en generös ostservering mest för att dra ut på måltiden, som gått raskt, innan den avslutande desserten anländer. Föga överraskande innehåller den rabarber som serveras tillsammans med gräddfil, mynta och mandel. Den ger emellertid ett något slätstruket intryck.

Det gör inte Västergatan som helhet, ­eller kvarteren strax intill. Inom bara ­några hundra meters avstånd ligger några av Malmös mest särpräglade restauranger, som tvåstjärniga Vollmers. Intill Vollmers ligger vinbaren Julie. På en tvärgata hittar vi krogklassikern Bastard och snett mitt emot restaurang Västergatan ligger ­Embassy of Sagrantinia. Sammantaget framstår den här lilla ytan som ­Malmös mest framstående krogkvarter.

Västergatan försvarar sin plats här med ett personligt tilltal i såväl bemötande som gastronomi.