Di Weekend KROG

Omtest: Uppryckning av Dahlgren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mathias Dahlgren avancerar i krogtabellen.

Foto: TT

Många av invändningarna från våra tidigare besök på Mathias Dahlgrens vegetariska Rutabaga består. Men maten har blivit bättre och helhetsbetyget höjs därmed ett snäpp.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är inte utan viss oro som vi återvänder till Mathias Dahlgrens nya skapelse Rutabaga. Vårt första besök på den helvegetariska ersättaren till tvåstjärniga Matsalen blev en stor besvikelse. Flera av rätterna beskrevs då som ”menlösa”, dessutom till priser som var ”rena rama rånet”.

En snabb blick på menyn avslöjar att priserna fortfarande är farligt nära gränsen till hutlösa. Var och en av smårätterna kostar runt 200 kronor styck, förutom den säsongsbekanta vita sparrisen där prislappen är dubbelt så hög. Den molande oron som finns i huvudet stillas knappast av detta.

Den ödmjuka servicen gör det dock raskt lite bättre. Vi visas plats bredvid varandra vid de små borden vid väggen där vi får full överblick över Rutabagas andra gäster och får snabbt varsitt glas champagne och en mindre buffé av tilltugg. Ljudnivån är hög trots att det är en vanlig vardagkväll och det går knappt att höra musiken som skvalar ur högtalarna.

Billigaste rätten den bästa

Även om lite för många av rätterna fortfarande toppas med tryffel är maten, tack och lov, bättre än senast. Det då ytterst mediokra matbetyget höjs därför ett snäpp till en mer betryggande och dessutom välförtjänt sjua.

FAKTA
Rutabaga

Priser: Mellanrätter: 125-395 kronor.

Antal platser: 56.

Öppettider: Måndag-lördag: 17.00-24.00.

Köksmästare: Tommy Kobyashi.

Adress: Södra Blasieholmshamnen 6, 103 27 Stockholm.

Telefon: 08–679 35 84.

Webbplats: mdghs.se/rutabaga.

Tidigare testad: 31 mars 2017 (16 poäng)

Mat: 7 (av möjliga 10)

Miljö: 4 (av möjliga 5)

Service: 4 (av möjliga 5)

Prisvärt: 2 (av möjliga 5)

Betyg: 17 poäng

VISA MER

Den billigaste rätten som vi prövar är faktiskt den godaste. För 125 kronor får vi ett par friterade bollar av labneh, avrunnen yoghurt, med hummus på gröna ärtor och kimchi för fin texturkombo. Men det finns flera riktigt lyckade kombinationer den här gången. Den bräserade fänkålen med hasselnötter och potatiskräm och några närmast himmelska pumpabitar med citron och den svagaste tonen av lakrits är de riktiga höjdpunkterna.

Modigt – men en besvikelse

Men över lag är menyn tyvärr alltför fantasilös.

Dessertutbudet är i stort sett detsamma och håller precis samma höga klass som -tidigare. Den superlena kokosglassen toppad med dulche de leche och lingon finns gudskelov kvar på menyn och inkasserar toppbetyg även denna gång.

Vår nota för två personer uppgår återigen till över 2 500 kronor. Då ingår två glas vin var och sex delade smårätter, precis som servisen rekommenderar. Samtliga viner kostar över 200 kronor glaset.

Grönt och personligt

Då tvingas vi behålla det allt annat än smickrande betyget på prisvärdheten på två av fem.

Med en sådan prisnivå blir det tyvärr svårt för Rutabaga att nå en högre plats i Di Weekends tabell, men Mathias Dahlgren kan trösta sig med att köket på Rutabaga är på rätt spår igen.