Hoppa till innehållet

Omtest: Toppkrog bjuder på högt och lågt

Trots mindre bra service behåller Tak sitt betyg i Di Weekends omtest.

Utsikten från takbaren ovanför restaurangen är Stockholms bästa.
Utsikten från takbaren ovanför restaurangen är Stockholms bästa.Foto: Foto: Amanda Lindgren

Nu när alla nya hotell och restauranger kring Brunkebergstorg har öppnat kan man konstatera att Tak har något som de andra saknar: Ett oöverträffat läge. Fast självklart är det inte, läget kan tyckas olycksbådande: våning 13.

En och annan ”olycka” drabbar oss också, för servicen lämnar tyvärr fortfarande en del i övrigt att önska. När mat och vin ska presenteras uppträder vår servitör som en skådespelare som plötsligt glömmer alla sina repliker. Det är så att man får lust att inklä sig rollen som sufflör för att rädda den penibla situationen

Med de nya hotellen och restaurangerna har gatulivet börjat återvända till Brunkebergstorg, men brutalismens hårda arkitektoniska uttryck består. Fasaderna kring torget är i stort oförändrade.

Roligt, men inte lyxigt

Det förtjänar att upprepas att restauranginredningen på Tak av arkitekt Gert Wingårdh är mycket lyckad.

Kökets inriktning, Skandinavien möter Japan, är inte unik, den har snarast blivit en trend på moderna restauranger. Inslaget av grönt på tallriken är stort, vilket uppskattas. Men vi sätter ett litet frågetecken för rätter med isbergssallad där salladen bildar något av ett berg.

Vi har ätit riktigt gott på Tak, men också provat rätter som lämnat oss ganska oberörda. Inledningen med en stor kopp röd misosoppa med rökt böcklingsmak och salladslök är ett sådant exempel.

Förrätterna bjuder på mer finess. Broccolisparrisen med skivade råa pilgrimsmusslor, picklade krusbär och vitkål ligger i en grön ramslökssås, som är lika smakfull som den är färggrann.

Problem i starten

Utbudet av sushi är begränsat. På Tak får man själv sätta ihop sina norirullar. Omelettstrimlor, forellrom, ris, en lagom stark sås, kålrotsgari, picklad lök, små japanska svampar och några riktigt feta fläskstrimlor är det något spretiga utbudet som ska kombineras ihop efter eget huvud. Det är lite roligt, men känns inte så lyxigt.

Efterrätten ris med choklad och körsbär är ganska mäktig och perfekt att dela på två.

Sammantaget bjuder Tak på både högt och lågt, om uttrycket tillåts. Vad vi förstår har den stora restaurangen haft inkörningsproblem, stor personalomsättning kombinerat med en anstormning av gäster. Vi räknar med att det snart rättar till sig och låter betyget kvarstå oförändrat.

Innehåll från HörmannAnnons

”Hög kvalitet lönar sig alltid i längden”

Richard Thomsen, vd för Hörmann Sverige.
Richard Thomsen, vd för Hörmann Sverige.

Deras garageportar är en hyllad säljsuccé sedan många år.

Här avslöjar marknadsledaren hemligheten bakom framgången.

– Hög kvalitet lönar sig alltid i längden, säger Richard Thomsen, vd för Hörmann Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Hörmann och deras produktutbud här

”Ett gott rykte måste man förtjäna”. Så sa August Hörmann, grundare av Hörmann i tyska Bielefeld 1935. Citatet är fortfarande något av en paroll för tillverkningsföretaget, som numera är en koncern på flera kontinenter.

– För mig betyder det att vi som leverantör lever upp till vad man kommit överens om med kunden. Sedan kan saker alltid gå fel, då gäller det att snabbt rätta till det, säger Richard Thomsen och fortsätter:

– Vi har inte särskilt mycket reklamationer och det tror jag har att göra med varifrån företaget kommer. Tyskland har alltid haft en hög kvalitetsstämpel, det mest kända exemplet är förmodligen deras bilindustri.

Enligt honom är Hörmann inget undantag, rötterna i den tyska industritraditionen borgar för kvalitet:

– Produktens kvalitet är en sak, den är outstanding. Våra komponenter är tillverkade av högkvalitativa material för att klara av den höga belastningen och den ständiga hanteringen på arbetsplatsen. Samtidigt ser vi på kvalitet som en helhetsaspekt som sträcker sig från leveranssäkerhet, tillgänglighet och support för våra kunder och vidare till förebyggande underhåll av våra produkter. Allt för att fortsätta skapa den bästa kundupplevelsen.

Och kunderna verkar hålla med. Företagets garageportar är marknadsledande i Europa sedan många år tillbaka, trots att de kostar en slant mer än många konkurrenter.

– Vi är ett premiummärke, vi är inte billigast. Man kan köpa en billigare port, men det är inte säkert att den blir billigare i längden om saker går sönder eller behöver reklameras, säger Thomsen.

Han menar på att samma princip kan tillämpas på företagets industriprodukter, där exempelvis portar, pollare och lastbryggor ingår.

– Vår egen produktutveckling befinner sig i en konstant process av vidareutvecklingar och detaljförbättringar. Vi kompletterar sedan produktens resa med installation och vidare till förebyggande underhåll i egen regi, allt för att skapa de bästa förutsättningarna för en lång och hållbar produktlivslängd. Det är vad kvalitet betyder för oss.

Tuffa ekonomiska tider har präglat omvärlden de senaste åren och företagen vänder på varenda slant. I det läget är det bra att luta sig mot ett känt varumärke, tycker Thomsen:

– Det är mer prispressat än någonsin, alla sliter med att få in affärer. För oss blir det extra viktigt att vi kan skapa en trygghet för våra kunder och visa att vi är en tillförlitlig leverantör, som främjar verksamhetens säkerhet och effektivitet. Vi jobbar ständigt med att bibehålla våra kunders förtroende och att förbättra vår service. Ska vi vara på plats på måndag ser vi till att vara i tid.

”Vi jobbar ständigt med att bibehålla våra kunders förtroende och att förbättra vår service” säger Richard Thomsen.
”Vi jobbar ständigt med att bibehålla våra kunders förtroende och att förbättra vår service” säger Richard Thomsen.

En viktig pusselbit i Hörmanns kvalitetsarbete är företagets 40 högspecialiserade fabriker främst i Europa, men även i Nordamerika och Asien. Det gör att man hela tiden kan säkerställa att produkterna håller den nivå man vill, påpekar Thomsen:

– Det är solklart att kvalitet är en konkurrensfördel för Hörmann, jag tror inte man skulle vara där man är idag utan den noggrannheten. Är det nära till fabrikerna kan man hela tiden följa upp tillverkning och utveckling.

Han lyfter även fram andra positiva aspekter med ett utbrett fabriksnät:

– Det korta geografiska avståndet medför lägre transport mellan fabriker och våra lager, vilket minskar utsläppen och blir en miljöfördel. Från vårt huvudkontor och vårt eget lager distribueras sedan våra produkter och reservdelar.

Ända sedan starten har Hörmann ägts av familjen med samma namn, något Thomsen tror är avgörande för just kvaliteten:

– Skulle en produkt inte fungera som önskat tar familjen det personligt, man vill inte att namnet ska förknippas med något negativt. Man löser problemet så snabbt det går och gör allt för att förbättra produkten. Det är en kultur som sitter i väggarna och förs vidare i den femte generationens ledning.

EXTERN LÄNK: Vill ni veta mer om Hörmanns hållbarhetsstrategi? Läs vidare här   

 

Mer från Hörmann

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hörmann och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera