Di Weekend KROG

Omtest: Portal lever upp till hajpen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Portal sitter säkert bland Stockholms mest prisvärda krogar.

Patrik Olsson

Portal gör upp med sin enda akilleshäl – efterrätterna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ryktet om Portal, krogen som Klas Lindberg (Årets kock 2012) öppnade i augusti, har uppenbarligen spridit sig. I stort sett varenda stol i lokalen är upptagen när vi kliver in sent en vardagskväll. Vi får höra av vår servitör att det knappt går att boka bord under den närmaste månaden. Men man kan ju chansa på att några av Portals 15 drop-inplatser, de flesta vid bardisken, är lediga.

Menyn är i stort sett densamma som tidigare, det har nämligen visat sig att gästerna gärna vill äta de rätter de läst om i recensionerna. Men från och med nu kommer det successivt att ske förändringar med bland annat fler vegetariska alternativ.

En lätt, läcker munsbit som passar utmärkt som inledning tillsammans med ett glas champagne är tilltugget som består av tre rotfruktschips med öringsrom, ostkräm, pickles och friterade lökringar i miniatyr.

En klar favorit bland förrätterna är den konjaksstänkta råbiffen och dess salta rödbetskräm, en stark kandidat till titeln bästa råbiffen i stan.

En nykomling bland varmrätterna är den fina varmrökta rödingen i paket, som serveras med blomkålsbukett, strimlad gurka med en generös klick forellrom på toppen och krämig smörsås.

FAKTA
Portal, Stockholm

Totalpoäng: 22
Mat:
9
Miljö: 4
Service: 4
Prisvärt: 5

Priser: Förrätter 125–185 kronor, varmrätter 195–265 kronor, efterrätter 95–115 kronor.
Antal platser: 75.
Öppettider: Måndag–fredag 11.30–24.00, lördag 17.00–24.00, söndag 17.00–23.30.
Köksmästare: Jonas Bolling
Adress: St Eriksplan 1, Stockholm
Telefon: 08- 30 11 01
Webbplats: portalrestaurant.se

VISA MER

Den kycklingfyllda vakteln med sesamsojasås och sotad lök imponerar och sellerikrämen till är så perfekt att vi suckar av lycka.

Portal är Årets affärskrog

Desserterna har blivit bättre

Om det fanns någon akilleshäl tidigare så var det desserterna. Nu är våra invändningar bortblåsta. Visserligen är den rejäla skålen med chokladkrämen, väl tilltagna browniebitar och inlagda körsbär i mastigaste laget – vi orkar bara äta upp hälften – men smakkombinationen är det inget fel på.

Triumfen bland efterrätterna är dock höstäpple, en lekfull dekonstruktion av äppelpaj där själva pajen har mixats ned till en smått otrolig kräm, dold under tunna äppelskivor, äppelsorbet och smulor. Som man ville att kakdeg skulle smaka när man var barn, men som den tyvärr aldrig gjorde.

Krogtest: Utsökt hantverk

Vi var rejält imponerade av Portal redan tidigare. Trots att våra förväntningar är höga är det nu faktiskt ännu bättre och matbetyget höjs följaktligen ett steg.

Prisvärdheten är fortfarande svårslagen på Portal. För drygt en femhundring får du en trerättersmiddag av hög kaliber. Det är något som bara en handfull Stockholmsrestauranger kan skryta med och Portal har mutat in sin självklara plats i den skaran.