Di Weekend KROG

Omtest: Nu hettar det till hos Spanjorskan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MER STING. Spanjorskan höjer sitt betyg med hela tre steg i Di Weekends nya test.

Så mycket bättre – Spanjorskan höjer totalbetyget med tre poäng.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det finns inget roligare än att ha fel. Åtminstone när en restaurang som tidigare lämnat en hel del att önska plötsligt hittar formen. Precis det har skett på Spanjorskan.

När vi senast besökte Bockholmsgruppens nytillskott på Östermalm i höstas spretade det mesta. Både servicen och köket sviktade. Nu är läget ett helt annat.

Kvällens enda missöde kommer visserligen direkt: en mindre bra version av klassikern pimentos padron där köket har fått feeling och beslutat sig för att riva manchego-ost över. Varför krångla till något som är så gott i sin enkelhel?

Sedan får vi anstränga oss för att hitta några allvarliga fel. Vi blir visserligen upplysta om att kroketterna har fått ett annat innehåll än vad som står på menyn (fisk i stället för manchego och iberico), men smaken och krispigheten är det inget fel på.

Maten håller en helt annan klass än tidigare. Den grillade, tunt skivade oxfilén är alldeles perfekt och smälter nästan i munnen tillsammans med en härlig oxmärgsmajo. Hjärtmusslorna är köttiga och vitlöksstinna.

En av oss får ångra sin skepsis mot de ankhjärtan som vi blir rekommenderade. De visar sig smaka härligt och ha ett perfekt tuggmotstånd. Pilgrimsmusslorna som serveras på sina skal är små, men har ett finfint bett av grön peppar, kryddig chorizo och koriander. Den grillade pulpon, bläckfiskarmen, kommer direkt från grillen och gör oss så mätta att vi bara orkar med en liten, men fantastiskt god chokladbit med salta rostade mandlar till kaffet. Någon dessert får vi inte plats med.

FAKTA
Spanjorskan, Stockholm

Totalbetyg: 19 poäng

Mat: 7 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: Smårätter 45–155 kr, mellanrätter 135–175 kr, huvudrätter 195–225 kr.

Öppettider: Måndag-onsdag 11.30–24.00, torsdag–fredag 11.30–01.00, lördag 12.00–01.00, söndag 12.00–23.00.

Telefon: 08-663 33 55.

Webbplats: spanjorskan.se.

Först testad: 13 oktober 2017 (16 poäng).

VISA MER

Uppmärksamheten hos servicen är på en helt annan nivå än senast och när vi botaniserar bland glasvinerna erbjuder servitrisen oss en betydligt roligare årgång på vinet än vad som står på menyn till samma pris.

Spanjorskan har verkligen tagit sig i kragen. Det blir betygshöjning över hela linjen: på både mat, service och prisvärdhet. Nu har Nybrogatan fått ett sådant där trevligt spanskt hål i väggen som man vill gå tillbaka till.