Di Weekend KROG

Omtest: Lyxkavalkad på Nana Omakase

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jesper Frisk

Kocken Jonas Bokedal bjuder på en enmansföreställning utöver det vanliga på Nana Omakase i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vi har bokat bord och betalat i förväg, innan coronakrisen blev akut. När vi blir en smula osäkra och kontaktar krogen anonymt får vi klara och lugnande besked. 

Den lilla krogen, som tidigare bara hade sju platser längs en köksbänk, har utökat med ett litet bord för två vid fönstret. Vi får via e-post veta att det bara kommer att vara åtta personer i lokalen den här kvällen: kocken själv, en servitris, ett sällskap på fyra personer och så vi. 

När vi anländer visar det sig att kocken Jonas Bokedal tillämpar ­social distansering och har särat på det andra sällskapet, de sitter två och två.  

”Men det är också för att kunna se er”, säger han hjärtligt när vi slår oss ned vid fönsterbordet. 

Rubriken över vårt test i december löd: ”Suverän soloshow”. Den håller än. Det är en enmansföreställning utöver det vanliga som bjuds på Nana Omakase.

FAKTA
Nana Omakase, Stockholm

Öppettider: onsdag-lördag en sittning klockan 18.00.

Priser: En fast meny, 1 300 kronor.

Antal platser: 9.

Köksmästare: Jonas Bokedal.

Adress: Västmannagatan 17, Stockholm.

Telefon: Webbplats: nanaomakase.com

Senast testad: 6 december 2019 (22 poäng).

Betyg:

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 5

Prisvärt: 4

Total poäng: 22

VISA MER

Det kräver viss social talang att underhålla gästerna under en lång sittning, så pass att vi helt glömmer bort tiden. 

Här handlar det om en kavalkad av ­lyxiga ingredienser där mer hänsyn tagits till smaker än till härkomst. 

Krogtest: Suverän soloshow på Nana Omakase

Kvällen inleds storslaget med en halv amerikansk hummer. Tillbehören står ut jämfört med själva hummern, som är aningen torr: yuzuskum omsvept av nashi­päron, krispigt puffat ris och forellrom. 

Den efterföljande tartaren på dovhjort med citroncrème, belgisk störrom och blad av ostronört är läcker och lyxig, men det är först vid tredje rätten som vi förstår att något stort är på gång. 

Hummersoppan med syrad grädde och spetskål har rikligt med hummerbitar och gratinerad kammussla, samt riven vintertryffel ovanpå. Tillsammans med ett vällagrat franskt alsacevin blir det en fantastisk upplevelse. Alla viner som serveras under kvällen är från Frankrike och av det exklusivare slaget.  

Därefter blir det japanskt. Den ena ­rätten överträffar den andra. 

Den konjaksgravade wagyubiffen, som kommer i tunna skivor, är magisk även utan tillbehören rotselleripuré, rotfruktschips och frystorkad pärllök. Sashimin på hiramasa med kimchirostade ­sesamfrön, fjällrödingrom och skum på kallrökt soja är fantastisk och kvällens ­efterlängtade sushi lever upp till förväntningarna. Fiskrätterna är en blandning av svenskt och japanskt, där en gulfenad tonfisk med senapsblomma och en lättrökt tonfisk utmärker sig. Men framför allt är det riset som står ut med sin runda och inten­siva smak där den dämpade syran kommer från sancerrevin och rosen­kvittenjuice. 

Krogtest: Aloës stjärntrio spänner bågen

Efter fullträffen med sushin blir vi ändå imponerade av den karamelliserade ankleverterrinen med granskottssylt och frystorkade bär.

Som förövning till desserten får vi ett ”läppstift” bestånde av jordgubbssorbet som ska doppas i en vällagrad balsam­vinäger. Finalen är gudomlig, med en varm salt kolasås, vaniljglass med fänkålspollen frystorkade hallon och lakrits­ört. En lätt sprej med japansk whisky fulländar skapelsen.

Trots denna gastronomiska uppvisning är det med en aning tveksamhet som ­betyget för prisvärdhet kvarstår. Sedan vårt senaste besök har priset för den ­fasta menyn höjts med 33 procent till 1 300 ­kronor.