Di Weekend KROG

Omtest: Kanonservice lyfter Copine

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UPPRYCKNING. Di Weekend skäms bort av sällsynt uppmärksamma servitörer på Copine.

Joey Abrait

Oprofessionell service ledde till oväntat låga poäng i höstas för det då nyöppnade Copine. Nu verkar problemen vara lösta och restaurangen avancerar i tabellen över de senast testade krogarna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Förväntningarna var höga när Copine öppnade i höstas. Ägarna drev sedan tidigare det populära hålet i väggen Jim & Jacob på Surbrunnsgatan där man serverar god, enkel mat till en billig penning.

Och visst lyckades man även på nykomlingen, som tog över La Boccas lokaler på Östermalm. När Di Weekend var på besök i höstas blev det toppbetyg till maten, men samtidigt gav vi även ett underbetyg till servicen, som vid upprepade tillfällen haltade. Nu är det helt andra bullar. 

Vi tjuvlyssnar på småpratet vid bordet bredvid och råkar höra hur en i personalen berättar att hen kommer från den nyligen igenbommade stjärnkrogen Volt. Möjligen är det en del av förklaringen till uppryckningen. Vi skäms bort av sällsynt uppmärksamma servitörer som knappt låter oss dricka upp bordsvattnet innan en ny, välkyld karaff ställs in på bordet. Dessutom är vinrekommendationerna mitt i prick och när ett vinglas åker i backen intill är man vips där och hjälper till. Det går inte annat än att ­dubbla det tidigare föga smickrande servicebetyget till mycket respektabla fyra.

Oemotståndlig brödkorg inleder

Apropå bullar har Copine sannolikt krog-Stockholms godaste entrébröd. De små sconesliknande munsbitarna av majsbröd, som man plockat med sig från systerkrogen, är helt oemotståndliga. Kanske inte så konstigt att man tar betalt för en påfyllning av brödkorgen.

Krogtest: För lång väntan på något gott

Mycket av menyn känns igen sedan i höstas. Tur det, för vissa av rätterna bör inte bytas ut över huvud taget. Den ­mycket väl tilltagna råbiffen är en av de bästa som vi ätit hemligt gömd under ett tjockt täcke av riven, gravad äggula och med en finfin ton av pepparrot. Köket håller hög klass över lag, bland annat förvandlas en enkel råvara som rotselleri till något alldeles extra när den röks och serveras i sin egen buljong tillsammans med karamelliserad grädde och lite citronconfit. Lägg till ett fint utbud av kallskuret och mumsiga smårätter över lag.

Lockar alla slags gäster

Även på efterrättssidan finns det en tidig klassiker i form av chokladdesserten, om man har plats kvar i magen. Här smälter effektfull den varma saltkolasåsen sönder chokladtäcket som döljer glassen, brownien och rispuffarna under.

FAKTA
Copine, Stockholm

Öppettider: Måndag–onsdag 11.30–24.00, torsdag–­fredag 11.30–01.00, lördag 11.00–01.00.

Priser: Mellanrätter: 65-275 kronor, varmrätter 235-295 kronor, desserter 55-125 kronor.

Antal platser: 50 i matsalen plus 30 i baren.

Köksmästare: Jacob Nerman Hjelm och Johan ­Magrioteli.

Adress: Kommendörsgatan 23.

Telefon: 08-404 008 44.

Webbplats: jimjacob-restauranger.se/copine.

Senast testad: 11 oktober 2019 (18 poäng)

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

Copine är en urtrevlig krog, en sådan som man vill ha i det egna kvarteret, och helst helt för sig själv. Det senare blir dock mycket svårt. Ryktet har redan spridit sig och restaurangen har hittat sin publik, en blandning av 40-åringar ute på tjejkväll, tillresta göteborgare och mogna kvartetter av kvartersbor ute på parmiddag. Det är mycket välförtjänt.

Nationalkrog med service i världsklass