Di Weekend KROG

Omtest: Hög nivå hos kändiskocken

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SNÄPPET BÄTTRE. Markus Aujalay, känd från Sveriges Mästerkock i TV4, serverar nu större portioner på sin färgstarka restaurang Tegelbacken och höjer sitt matbetyg.

Foto: Jack Mikrut

Matbetyget höjs när tv-kocken Markus Aujalays växlar upp.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Markus Aujalays restaurang Tegelbacken är ingen hemlighet längre. Efter den lågmälda premiären i höstas har restaurangen nu börjat få rykte om sig. 

Det märks i matsalen, som nästan är full trots att vi är här under sportlovsveckan. Den kitschiga miljön med massor av sammet, färgglada konstverk och kristallampor delar panelen. Vissa älskar den smågalna blandningen av Moulin Rouge, Alice i Underlandet och en excentrisk mormorslägenhet som Aujalay har kokat ihop medan andra av oss är lite mer skeptiska.  

Som känd tv-domare i matlagning ställer Markus Aujalay höga krav på andras matlagning. Det verkar dock som att han har precis samma krav på sig själv. Varje rätt som kommer in är sprängfylld med smak och på gränsen till perfektion. 

Ett fint färgpotpurri

Gott men smått

Aujalays tolkning av råbiff är en smal cylinder tunt skivade rödbetor, fylld av grovmalen biff och ostronemulsion. Carpaccion av hälleflundra döljs i sin tur helt av ett citronskum och ett fint färgpotpurri av överströsslad gräslök och espelettepeppar. 

Karljohan-tortellinin badar i en ljuvlig, tryffelstinn buljong och det saftiga ankbröstet har fått fin smak av apelsin och kaffe. 

FAKTA
Tegelbacken, Stockholm

Totalpoäng: 19.

Mat: 9 poäng.

Miljö: 3 poäng.

Service: 4 poäng.

Prisvärt: 3 poäng.

Priser: Mellanrätter: 180-220 kronor. Desserter: 85-130 kronor. Antal platser: 48 plus 16 i chambre separée. Öppettider: Tisdag-lördag från 17.00.

Köksmästare: Tomas Diedrichsen.

Adress: Tegelbacken 2.

Telefon: 08-25 16 55.

Webbplats: Tegelbacken.com.

Tidigare testad: 23 december 2016, 18 poäng.

VISA MER

Efterrätterna är värd ett eget kapitel, inte minst chokladmoussen. Under ett fluffigt täcke av luftig mousse, toppat med salt, döljs lager av mjölkglass, chokladsmulor, grädde och salt kola som vi uppmanas att få med på skeden samtidigt för att få med hela smakregistret. En fullkomligt suverän kombination. Den lilla assietten med miniversioner av småkakor till kaffet känns lite extra omsorgsfullt, lekfullt och traditionellt på samma gång. 

Krogtest: Spanskt utan hetta

Välförtjänta matpoäng

Slutnotan blir fortfarande lite för hög. Att en middag för två, med fyra mellanrätter och några glas vin var, slutar på 2 500 kronor är väl saftigt. Men den här gången lämnar vi inte Tegelbacken hungriga. Miniatyrportionerna från våra tidigare besök har växt till sig till en mer normal mellanrättsstorlek. Matbetyget höjs ett snäpp till välförtjänta nio poäng.