Di Weekend KROG

Omtest: Gott och vällagat för cocktailsugna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Penny & Bill i Stockholm. Kroglokalen är ett gammalt bankvalv på Grev Turegatan.

Foto: Hampus Andersson

Luxgruppens gastropub får ett poäng högre i matbetyg efter Di Weekends omtest.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Penny & Bill andas både nattklubb och New York, med ett ordentligt stänk av konferenshotell. Vid Di Weekends besök i våras lämnade rätternas komposition och presentation en del att önska. Vid ett återbesök faller däremot många komponenter på sin plats. Därmed höjs matbetyget ett snäpp.

En väl blandad cocktail, vid namn Well Water, som består av gin, vermouth och sherry i skön förening, för oss vidare mot en kanonstart. Kalixlöjrom i purjolök smakar friskt och lekfullt, och badar i en livlig sås av syrad grädde, tillsammans med dill och knaprig krasse. En liten tallrik med laxsashimi och ljus soja möter ett starkt bifall från andra sidan bordet.

Den som följer krogens rekommendation att låta en cocktail följa med varje maträtt, har all anledning att se med både optimism och oro på resten av middagen. Maten är vällagad och drycken håller hög klass – och alkoholhalt. Försiktigt lagda kan dricka öl eller välja från en trevlig vinlista.

Svårt att förstå menyn

Vid vårt förra test anmärkte vi att menyn var onödigt komplicerad. Det har inte förändrats, och en energisk servitör måste förklara upplägget både tre och fyra gånger innan vi fattar galoppen.

FAKTA
Penny & Bill, Stockholm

Totalbetyg: 17 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Priser: Trerättersmeny med små rätter, 295 kronor, ett dryckespaket kostar lika mycket.

Öppettider: Lunch mån–fre 1.30-14.00, middag tis–lör från kl 17.00.

Telefon: 08-6110211.

Webbplats: Pennyandbill.se.

Tidigare testad: Den 5 maj 2017, 16 poäng.

VISA MER

Eftersom kvaliteten på rätterna är genomgående hög, glömmer vi snart bort den initiala förvirringen. Ett spett med grillad ankfärs sticker ut, medan skivad oxfilé med rätt sälta snabbt går åt.

Omtest: Tako i Stockholm – Visst kan japanen bli ännu vassare

Servitören glömmer bort sig, då oxen egentligen skulle ha varit en fläskrätt. Servicen är ändå både vänlig och välvillig och misstaget korrigeras snabbt.

Så här långt in i middagen är dock det gamla bankvalvet på Grev Turegatan, ett stycke bakom Stureplan, ganska tomt. Servitören skyller på att sommarvärmen får gästerna att välja andra ställen. Maten är det i vart fall inget fel på, även om samma sojasmaker återkommer i påfallande många av de rätter vi provar och bromsar betyget något.

Smakar ofta soja

Volt – en solklar stjärna

Tanken är säkerligen att Penny & Bill ska vara en stimmig festlokal, fullproppad med en cocktailsugen publik som gärna beställer mellanrätter. Utan det klientelet fungerar lokalen sämre, och det angränsande kontorshotellet bidrar till att skapa en något institutionell miljö. Det är lite som att vara sist kvar på en ballare arbetsplats.

Men med en nyblandad champagne-drink i handen, och en yogurtglass med ängssyra på tallriken, accepterar vi vårt öde med glädje.