Di Weekend KROG

Omtest: Fina fisken på Symbios

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Restaurang Symbios ligger på Skånegatan i Stockholm.

Jack Mikrut

Restaurang Symbios i Stockholm serverar vällagade rätter på högkvalitativa råvaror, men matbetyg sänks med ett poäng när Di Weekend gör ett omtest av krogen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Riktmärket är kvar: den stora väggklockan som hänger ut över trottoaren. Det stora kohuvudet, som kom ut ur en låda som ett gökur, är ­däremot borta sedan länge. Den var en snackis under 1990-talet, då krogen hette Hannas. Invändigt återstår ingen­ting från den tiden, eller från efterföljaren Pet Sounds Bar.

Sedan i maj heter restaurangen Sym­bios. Den helt nya inredningen kan uppfattas lite hård med en grön veckad plåt som vägg­panel, stengolv, frilagd tegelvägg och ­mycket rostfritt stål. Men lokalens för­tjänster är lika uppenbara, det är luftigt och ljust.

Servisen hackar

Symbios verkar tilltala en förhållandevis bred publik. Menyn är traditionellt upplagd med förrätt, varmrätt, dessert. Dessutom serveras ett lunchpaket, tre rätter för 235 kronor. Veckans varma säljs även separat och är, som framgår av namnet, den­samma hela veckan. Det är lite synd att lunchen inte erbjuder större variation, i synnerhet som den verkar ha lite svårt att locka folk.

Det är en varm och välkomnande stämning på Symbios och trivseln infinner sig direkt. Dock hackar servisen då och då. Personalen verkar inte riktigt samkörd, något vi poängterade redan i vårt test i somras.

Årets affärskrog 2019: Segrare i Symbios

Allt vi ätit har varit vällagade rätter på högkvalitativa råvaror. Köket rör sig ­mellan Sverige och Frankrike. En skiva lantpaté med frissésallad, en klick senap och ett halvt ägg är därför en stilenlig inledning. Den lufttorkade skinkan ser oemotståndlig ut och är det också.

FAKTA
Symbios, Stockholm

Pris: Förrätter 145–185 kronor, ­huvudrätter 265–275 kronor, desserter 105–110 kronor.

Öppettider: Tisdag–fredag 11.30–14.30 och från 17.00, ­lördag 13.00–01.00.

Adress: Skånegatan 80, Stockholm.

Webbplats: symbiossthlm.se.

Senast testad: 20 juni (21 poäng).

Totalbetyg: 20

Mat: 8 poäng

Service: 4 poäng

Miljö: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER
Årets nytillskott

Svensk bläckfisk serveras som förrätt i ett litet knyte med rökt svamp och potatis. Spännande smaker möter oss när snöret lossas, men tyvärr ryms inte särskilt ­mycket i det lilla paketet, det är inte större mängd än det som listas under snacks, vilket i praktiken innebär att Symbios meny har fyra sektioner.

Krogtest: Symbios lyckas i klassisk indielokal

Fint tillagade fiskbitar, som uer till ­middag och sej till lunch, hör till glädje­ämnena på en restaurang som får räknas till årets nytillskott på Södermalm. Möj­ligen rycktes vi med i någon slags eufori i somras och vi justerar därför matpoängen till en stabil åtta.