Di Weekend KROG

Omtest: Etoile - en kreativ fullträff

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På Etoile i Stockholm överraskas gästerna med lekfulla rätter som inte alltid är vad de utger sig för att vara.

Evelina Carborn

Att äta på Etoile i Stockholm är en fröjd för alla sinnen och olikt allt annat som man kan uppleva i krog-Stockholm just nu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är lätt att ryckas med ­efter ett par hyllande recensioner. Näsan kan fara i vädret och priserna höjas över en natt. Men lugn, bara lugn. Etoile är, som tur är, fortfarande sig likt.

Det har gått några månader sedan vi var här senast. Restaurangen, som öppnade sent i våras, och dess personal känns redan mer rutinerad och självsäker. Men ödmjukheten finns kvar.

Servisen är fortfarande nyfiken på vad gästerna tycker och tänker om de olika rätterna och stannar upp för att ställa följdfrågor.

Den största förändringen är att matsalen numera är fullsatt. När Di Weekend var här i somras var vi nästan ensamma om att ha hittat till den avsides lokalen vid bullriga Norrtull. Så är det verkligen inte längre.

Krogtest: Klassiskt, franskt – och lysande

Några av de 19 rätterna är sig lika, om än i ny skepnad. Men i huvudsak är menyn nästan helt utbytt sedan våra tidigare besök och präglas precis som tidigare av lekfullhet och kreativitet.

Kycklingsoppa som isglass

Inget är vad det verkar vara. Dimsumen är iskall trots den vita ”ångan” som stiger från ångkokaren i bambu: en rosenröd chokladdragerad dumplingbit smakar oväntat nog Bloody Mary. En bit kol i högen av kolbitar visar sig vara kalvbräss och kalvbringan kamoufleras som en svamphatt tillsammans med en delikat svampkrokett i en stor skål med mossa och blåbärsris. Etoiles churros är inte några kaneldoftande sockerbomber utan består av friterade kikärtor som doppas upp i egenrörd lökdipp med stora korn Älvdalsrom ovanpå.

FAKTA
Etoile, Stockholm

Priser: 18-rättersmeny: 1 200 kr. Dryckespaket 1 000 kr.

Antal platser: 26.

Öppettider: Tisdag–lördag: 17.30–24.00.

Köksmästare: Jonas Lagerström & Danny Falkeman.

Adress: Norra Stationsgatan 51, Stockholm.

Telefon: 08-10 10 70.

Webbplats: Restaurantetoile.se.

Tidigare testad: 10 augusti 2018, 22 poäng.

Poäng:

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 5

Prisvärt: 4

Total poäng: 22

VISA MER

Den thailändska kycklingsoppan på menyn serveras som efterrätt i form av en elegant inslagen pinnglas på ett gammalt kristallfat. Och ja, den smakar faktiskt alldeles, alldeles utmärkt.

Krogtest: Ny nisch och höga ambitioner

Det gör för övrigt det mesta, från det sagolika umamitéet som vi inleder med till minivarianterna av svenska kakklassiker som rundar av måltiden.

Vi ber en stilla bön att huvudstadens nya restaurang­stjärna fortsätter att hålla formen.