Di Weekend KROG

Omtest: Derelict imponerar – men fyndkänslan är borta

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VÄRT ETT BESÖK. Derelict i Stockholm.

Foto: Jack Mikrut

Kokkonsten på Derelict har höjts ett snäpp från vårt första besök – tyvärr har prisnivån följt med.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det största problemet när Di Weekend skulle testa Derelict var att få bord. Det kom därför att dröja.

När vi nu återvänder för ett omtest välkomnas vi med beskedet:

”Vi kör med fri placering i dag.”

Det visar sig att bara en tredjedel av restaurangens platser är bokade.

Vi hoppas det är tillfälligt, för Derelict är verkligen värt ett besök.

Läget på den hårt trafikerade delen av Norra stationsgatan är möjligen Stockholms sämsta, men låt för all del inte det avskräcka. Interiören är heller inte den mest inbjudande, rå och industriell till karaktären, men med tanke på förutsättningarna riktigt lyckad. De läderklädda trästolarna i dansk design är både snygga och bekväma.

FAKTA
Derelict, Stockholm

Totalpoäng: 21

Mat: 9 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: ”Mindre” 645 kronor, ”Mer” 875 kronor, ”Alldeles för mycket” 1 145 kronor.

Öppettider: Tisdag-lördag 17.00-01.00.

Telefon: 08-10 10 70.

Webbplats: Derelict.se.

Först testad: 20 januari 2017 (21 poäng).

VISA MER

Hemsidan ger ingen vägledning om kvällens meny. Den är uppdelad i tre sektioner där grunden är den lilla menyns 15 råvaror. Väljer man den väntar en vegetarisk måltid.

I den större menyn tillkommer fyra råvaror av fisk och kött. Det största menyalternativet, som kallas ”alldeles för mycket”, bjuder på ännu mer fisk och kött.

Elegans till lågpris

Vi väljer den mellanstora menyn, som visar sig vara nio rätter, och får vara med om en synnerligen smakfull måltid där grönsaker spelar en avgörande roll.

Inledningen går i frisk skogshuggarstil, en stubbe med brödet uppträtt på pinnar. På bordet: jordärtskocka i tre varianter, en liten soppa, och förföriskt frasiga chips att doppa i en krämig puré.

Den vegetariska inledningen, tre rätter, avslutas i all sin enkelhet med en tallrik med svampar av olika sorter och smaker i sällskap av grillade vitlöksskott.

Årets första nässlor serveras som en mustig kräm till slätvar, en rätt som toppats med äggvita.

Nästa fiskrätt följer upp det rustika temat från kvällens inledning, fyra sotade strömmingar serverade på en välbränd stubbe. Till det: vitkål med väl tilltagen syra och ett 62-gradigt ägg.

Köttserveringarna inleds med något så ovanligt som killing. Det lite sötstarka, bitvis ganska feta köttet kommer i flera olika styckningsdetaljer. Silverlök och lökkräm förstärker det söta intrycket.

Krogtest: Ungt på anrik adress

Första efterrätten är en crème brûlée på getost och getmjölk. Hjortron därtill syr ihop anrättningen på ett delikat sätt.

Matbetyget var nära nio poäng redan vid vårt ordinarie test i vintras. Nu skingras alla tvivel och vi höjer betyget ett poäng.

Dessvärre tvingas vi konstatera att Derelict höjt priset med 20 procent sedan senast. Krogen är inte längre samma fynd och tappar därför en poäng i kategorin prisvärt. Slutsumman blir därför densamma som tidigare, höga 21 poäng.