Di Weekend KROG

Omtest: Calle P håller stilen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Berzeli Park har fått namn efter vetenskapsmannen Jöns Jacob Berzelius (1779-1848) som står staty mitt i parken. Uteserveringen är något att se fram emot nu när det våras.

Banfa Jawla

De 20 poäng som Di Weekend delade ut till Calle P för tre månader sedan får betraktas som ytterst solida.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Calle P är en av ett halvdussin restauranger som Stureplansgruppen öppnat i Stockholm det senaste året. Krogen ligger i den gamla paviljongen i Berzelii Park och är ett samarbete mellan Stureplansgruppen och krögarna bakom den nedlagda kvarterskrogen Sixten & Frans, som låg på Kungsholmen.

Den glasade paviljongen är välkänd. En fördel är att knappast någon gäst behöver sitta och titta in i en vägg, här är det fri sikt åt alla håll. En nackdel är att den avlånga lokalen är smal, men det drabbar främst personalen och möjligen gäster som sitter i lokalens mitt nära ingången där bargäster trängs. Vi får känslan att det kan bli väl stimmigt där.

Konceptet är mellanrätter och allt på menyn ser lockande ut. I första testet skrev vi att Sixtens råbiff är en av de bästa vi smakat. Det står vi fast vid, men måste också framhålla pappardelle (alla rätter på menyn har fått namn efter sin huvudråvara). Det är en krämig pastarätt med lite salsiccia och pecorino. Lite väl simpelt kan man tycka, men den suveränt avvägda pepparkryddningen parad med perfekt krämighet gör rätten till ett matminne. Ibland finner man det geniala i det enkla och pastarätten får oss att längta tillbaka.

Havskräfta lockar som alltid. På Calle P serveras de med en egyptisk kryddblandning som ger lite sting, dillolja och knappt förnimbara hasselnötter. Det är läckert men föga mättande.

Prisvärd mellanrättskrog

Torsken med vitvinsskum, blåmussla och picklad brysselkål är en perfekt komponerad rätt där den friterade jordärtskockan ger krispig knaprighet som kontrast till potatiskrämen.

Pärlhönan är mör och badar i en mustig lök och endivekräm med touch av sherryvinäger. En randanmärkning är att den beska smaken av endive slår igenom lite för mycket.

FAKTA
Calle P, Stockholm

Pris: Mellanrätter 95-160 kronor.

Öppettider: Lunch: måndag-fredag 11.30-14.00. Brunch: lördag-söndag 12.00-16.00. Middag: måndag-tisdag 17.00-24.00, onsdag-torsdag 17.00-01.00, fredag 17.00-02.00, lördag 12.00-02.00, söndag 12.00-16.00.

Antal platser: 55.

Adress: Berzelii Park 10.

Telefon: 08-566 325 10.

Webbplats: callep.nu.

Senast testad: 21 december 2018 (20 poäng).

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 20

VISA MER

Med ett snittpris på drygt 130 kronor för de 13 rätter som står på menyn vid vårt senaste besök framstår Calle P som prisvärd, det finns betydligt dyrare mellanrättskrogar.

Calle P har väl bara namnet och lokalen gemenamt med föregångaren på 1990-talet, men resultatet är att den gamla paviljongen i parken framför Berns och China Teatern fått en nytändning. De 20 poäng som delades ut i Di Weekends första test, publicerat för drygt tre månader sedan, får betraktas som ytterst solida.