Di Weekend KROG

Ödmjuk perfektion på Ichi

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UTSÖKT. Varm pumpapaj serveras på Ichi.

Skyhöga ambitioner, vänlig service och matlagning i den högsta kulinariska skolan: Ichi på Södermalm i Stockholm knockar Di Weekends krogtestare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det här ska handla om finstämd, fantastisk japansk matlagningskonst i den högre skolan. Anspråkslöst, elegant och med en orkester av nyanser, i smak, konsistens och stämning.

Men det kommer börja i en helt annan ände. Nämligen i den raka motsatsen till vad kvarterskrogen Ichi levererar just nu i Stockholm: den öländska kroppkakan.

Till skillnad från sina bleka kusiner från Blekinge och Småland är den öländska kroppkakan ett rått, grått, brutalt kok på råriven potatis, rimmat fläsk och salt vatten. Serverad med skirat smör, ljummet brännvin och ett glas kall mjölk är den en läcker delikatess.

För den som inte behärskar den goda konsten att förvandla gammelpotatis till äkta kroppkakor så fanns, tills nyligen, en oas i Stockholm – lunchrestaurangen Öländskan med vänner på Timmermansgatan på Södermalm i Stockholm. Här serverades fram till i våras äkta öländska kroppkakor.

När vi nu besöker adressen, på den lite ruffigt undanskymda gatan, är vi så långt från kroppkakor man över huvud taget kan komma. Om man skulle gräva en grop från Ninnis Kroppkaksbod i Källa på norra Öland rakt ner genom jorden så är det här, på den japanska finkrogen, på Timmermansgatan man skulle landa och inte i Stilla Havet sydöst om Nya Zeeland. Det är som ett parallellt universum.

Mörka gardiner täcker fönstren, lokalen är sobert renoverad och vi välkomnas på stillsamt och artigt sätt och visas till vårt bord.

FAKTA
Ichi, Stockholm

Pris: Fast meny från 595 kronor.

Öppettider: Tisdag–fredag 17.00–01.00. Lördag 17.00–01.00. Söndag och måndag stängt.

Antal platser: 45.

Köksmästare: Saori Ichihara.

Adress: Timmermansgatan 38b.

Telefon: 08-88 91 30.

Webbplats: ichisthlm.se

BETYG:

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 5

Prisvärt: 4

Total poäng: 22

VISA MER

Försvinnande gott – och vackert

Menyn som serveras kallas yushoku, japanska för middag, och kostar 595 kronor. Då bjuds en femrättersmeny. Till det kan man komplettera med ett dryckespaket på 445 kronor. Det finns också en liten snackslåda för 100 kronor per person och vi börjar med den och ett glas champagne.

Den lilla trälådan, dekorerad med snäckskal, vitmossa, stenar och torkade höstlöv ger en indikation på kökets ambitioner. Det är vackert presenterat och pilgrimsmusslor smaksatta med fläder och rättika försvinner i en girig tugga. Tupplevern med saltade svarta vinbär och kålrot är borta lika snabbt och löjrom, eldad grädde, äpple och dill i en liten minitaco bestående av ett wasabiblad, var tog de vägen?

Köksmästare är Saori Ichihara, med bakgrund från Shibumi, Esperanto och Oaxen Krog. Efter en lyckad pop-up tillsammans med gänget bakom krogen Barobao öppnade Ichi i oktober och har snabbt blivit en snackis i krog-stockholm. Det är inte helt lätt att få bord, men finns ett par drop-in-platser för den impulsiva gästen.

Konceptet kallas kvarterskrog, men vi skulle snarare säga att det är en fine-dining-krog vi hamnat på.

Den första rätten vi serveras är en matig ”sallad”. Invirat i ett blancherat och sotat kålblad finns bläckfisk och små fläderkapris. En liten explosion av smaker, textur och nyanser, vi blir nästan lite oroliga, hur ska resten av menyn matcha det här?!

Alldeles utmärkt visar det sig, för dryckespaketet är så elegant utformat att de många smakerna balanseras ut av den Riesling vi serveras till, och på samma sätt fortsätter matchningen med vin och mat kvällen igenom.

Perfekt symbios

Tartlette på kålrabbi, salvia och ”tallstrunt” (tallskott, viktig råvara för att skydda sjömän mot skörbjugg!) påminner mest om en avancerad tjock-oblat med en ingjuten tall. Den serveras med kvällens första sake och en varm buljong. Vi kan inte få nog av vare sig det ena eller det andra. En av de bästa smakkombinationerna vi stött på! Och så långt från kall mjölk, ljumt brännvin och kroppkakor man kan komma. (Och då älskar vi även det!)

Menyn skiftar efter säsong och råvarutillgång, så vi ska inte göra några åthävor och försöka göra dem rättvisa i text efter våra tre timmar på Ichi. Det är helt enkelt för bra för att förklara.

Stämningen, miljön, maten och dryckerna är i en perfekt symbios. Ichi kallar sin kvällsmeny för yushoku – japanska för middag. Det är årets största underdrift.