Di Weekend KROG

Nytändning på eldkrogen

Kvällens höjdpunkt. Ostron Hambadon tillreds med hjälp av droppande oxfett.

Amanda Lindgren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Urnordisk matlagning men inga vikingaportioner på Ekstedt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Niklas Ekstedts stjärnkrog hamnade i en formsvacka förra hösten när mångåriga köksmästaren Gustav Otterberg slutade och ersattes av den unge Rodrigo Perez.

Det blev ett rejält poängtapp i Di Weekend och i den svenska krogguiden White Guide ramlade Ekstedt ur den högsta kategorin, ”Internationell mästarklass”.

Ett drygt år har gått när vi beslutar oss för att ge Ekstedt en ny chans. Det visar sig att det var just en tillfällig formsvacka.

Restaurang Ekstedt är främst en helhetsupplevelse. Maträtterna är ett slags aktörer i en show. Huvudaktör är förstås kändisen Niklas Ekstedt själv som, när han är på plats, blir föremål för gästers beundran. Det tas selfies tillsammans med krögaren och tv-kocken, som är lika trevlig i verkligheten som på tv.

Interiören är ljussatt med koltrådslampor i gammaldags glaskupor, sådana som brukar sitta på uthusets vägg på landet. Om ni besöker Ekstedt, be att få se köket. Det är trångt, svart, hett och med en interiör som för tanken till hytten på ett ånglok.

FAKTA
Ekstedt

Totalpoäng: 21
Mat:
9
Miljö:
4
Service:
5
Prisvärt:
3
Pris:
Fyra rätter 890 kronor, sex rätter 1 090 kronor.
Öppettider:
Tisdag-torsdag från 18.00, fredag från 17.00. Lördag från kl 16.00.
Antal platser: 40
Köksmästare:
Rodrigo Perez.
Adress:
Humlegårdsgatan 17.
Telefon:
08-611 12 10
Webbplats:
ekstedt.nu Senast testad: 9 oktober 2015 (18 poäng)

VISA MER

Hos Ekstedt bjuds en nutida kreativ kokkonst i eldens och rökens tecken, ett slags urnordiskt kök som faktiskt drivs utan elektricitet.

Här får alla sinnen vara med. Det doftar, smakar och syns. Rökdoften infinner sig en smula abrupt redan på tröskeln. Det är inte påträngande, utan mer av den luftens arom som tänder en association till det egna lantkökets vedspis när det eldas för fullt. Och det gör det hos Ekstedt, på riktigt.

Här handlar det om gjutjärn och eld. Det lagas mat över öppen eld, i panna eller grillas. Elden brinner kraftfullt och lysande vid restauranglokalens kortvägg. Det eldas även bland gästerna när efterrättens lilla plätt flamberas med vodka i en liten järnpanna.

Från Jämtland till Frankrike

Smakresan tar sin början i Jämtland, där Niklas Ekstedt är född. Aptitretaren presenteras som en Jämtlandstaco. Det är ett litet tunnbröd från vedugnen som gästen själv får fylla med hackat rökt älghjärta med lingon och persilja från en het gjutjärnsskål som ställs fram på bordet.

Krogtest: En rasande härlig matresa

Första rätten är hummer, grillad över kol, med tomat och kålrabbi. Den ena hummerbiten är trädd på en grenstump, som vore vi på skogsutflykt. Den andra vilar på en bädd av puré på kålrabbi och över allt ihop hälls en buljong. Hummerköttets spänst, sälta och grillton står mot den förädlade kålrabbins lena smak. Det är en smakstart – och så rullar det på, lekfullt och innovativt vilket gör gästerna på gott humör.

Därefter följer en extrarätt som är kvällens shownummer, åtminstone för dem som har turen att bli inbjudna att titta på. Kökschefen tillagar ett franskt ostron från Utah beach genom att droppa smält oxfett över det, med ett trattformat redskap. Tillsammans med en kulformad äpplebit och krasse blir det en läcker smakbit, som vi sveper stående vid kökets så kallade chefs table. Den handfull gäster som placerats där sitter på första parkett med alla spännande köksaktiviteter i blickfånget.

När vi återvänt till vårt bord väntar torkad ren, som serveras som finmalt pulver. Pulvrets tillbehör är kolagrädde och löjrom.

En purjolök i bränt ytterhölje visar sig i vedugnen bli en sofistikerad krämig delikatess. Kalvbräss serveras à la ”höeldad”.

Piggvar, som vi förstår är bakad över eld av ved från en, är utsökt spänstig och kommer med trattkantareller och ett fyndigt skum tillverkat av fiskbenen. Lamm serveras med en tryffelförädlad klimp, samt kål.

Desserten är som sagt flamberad och kommer med grön glass, originellt nog smaksatt med tallskott.

Priset oförändrat – maten bättre

Krogtest: Skånsk curry ger Matsverige nytt sting

Det här kan låta som en omfattande måltid, men för att säkert bli mätt är det bäst att välja den stora menyn på sex rätter. Det handlar nämligen inte om några vikingaportioner precis. Trots två extrarätter, den inledande jämtlandstacon och ostronet, får vi aldrig uppleva den generösa mättnadskänsla som ett riktigt lyckat krogbesök skänker.

Den stora menyn kostar 1 090 kronor. Det är en prishöjning på 30 procent sedan krogen fick en stjärna i Guide Michelin 2013. Det var också det som kostade mest i form av poängavdrag vid fjolårets krogtest. Sedan dess har priset inte höjts, men det har kökets prestation och därför blir det höjt betyg.

Den stora menyn tar precis två och en halv timme att äta. Rätterna serveras i en behaglig takt. Servicen är oklanderlig och vinvalen lika utmärkta som djärva.

Ekstedt främsta förtjänst är att restaurangen faktiskt är ensam i sitt slag, det är en unik upplevelse. Bara en sådan sak.