Hoppa till innehållet

Lyxig retro i kvarteret

Trevlig atmosfär, men lite ojämnt i köket – Di Weekend har besökt en kvarterskrog på Söder med en skön Medelhavskänsla.

Schackrutigt golv och träböjstolar präglar den trevliga restaurangmiljön. Vita dukar, tygservetter och vackra bestick ger känsla av finkrog.
Schackrutigt golv och träböjstolar präglar den trevliga restaurangmiljön. Vita dukar, tygservetter och vackra bestick ger känsla av finkrog.Foto: Foto: Hampus Andersson
Agnolotti med råräkor. Pastan är fylld med ricotta, vitlök och persilja.
Agnolotti med råräkor. Pastan är fylld med ricotta, vitlök och persilja.Foto: Hampus Andersson
På menyn: Sallad med rödbetor, blodapelsin och ricotta.Foto: Hampus Andersson
Köksmästaren Jacob Ker Lamb och kocken Gustav Samuelsson.Foto: Hampus Andersson
Café Nizza serverar öl under eget namn.Foto: Hampus Andersson
Som dessert:Vaniljpannacotta med blodapelsin, pistasch och campari.
Som dessert:Vaniljpannacotta med blodapelsin, pistasch och campari.Foto: Hampus Andersson

Café Nizza är kvarterskrogen som plockat upp lyxkrogens kasserade attribut. Här ligger vita dukar på borden och stearinljus skänker ett romantiskt skimmer åt den trevliga hörnlokalen med stora fönster mot gatan.

Det känns lite som uppochnedvända världen. I dag kan ju en finkrog mycket väl ha inredning som brukar förknippas med den enklare form av restaurang som kvarterskrogen alltid betraktats som: träbänkar, pinnstolar och matbord som saknar duk.

Det vilar en skön retrokänsla över Café Nizza. Den förstärks av att gästerna, åtminstone vid Di Weekends besök, inte i huvudsak är söderhipsters. Majoriteten utgörs snarare av medelålders par.

Fast meny

Retro är också stavningen på krogen:Nizza. Det är italienska för Nice, men den franska staden gick faktiskt under namnet Nizza också på svenska förr i tiden.

Evert Taube skrev Tango i Nizza i San Remo på andra sidan italienska gränsen. Och det är i den regionen köket rör sig: Sydfrankrike, delar av norra Italien och med en avstickare till Spanien.

Sällskapet vid bordet på vår andra sida har inte förstått att den som bokar bord inte har några valmöjligheter. Det enda som erbjuds är en fast meny för 500 kronor. Men krogen visar sig vara flexibel och de får beställa från barens à la carte-meny i stället, som består av ett fåtal små- och mellanstora rätter.

En enda mussla

Det verkar vara en trend att servera mat på assiettliknande tallrikar, och då blir mängden därefter. I det här fallet är det rättvisare att tala om antal serveringar än rätter. Vid ett besök inleds måltiden med moules gratinées. Det visar sig vara en (1) gratinerad mussla.

Den rökta oxtartaren med oliver och sardeller påminner om tapenade. Den försätter oss i skön Medelhavsstämning, och när maten är så god, ja då vill man förstås ha mer. Men tallriken är alldeles för snabbt aväten.

Menyn omsätts så ofta att det egentligen inte är någon mening att recensera enskilda rätter, men upplägget verkar vara att den tredje serveringen alltid är en pasta av något slag. En pasta peperonata med kapris är en liten besvikelse. Det rätta stinget och sältan saknas, i stället tar en märkbar beska över.

Havskräfta med pumpa serveras med stekt lök och tärnat äpple, som bidrar med lite syra. Det tillhör det mest minnesvärda vi ätit på Café Nizza. En rätt med härligt söt hummer serverad med betor är en annan höjdpunkt.

Bröst, lår och hjärta från Bresseduva med plommon och rödbetor är en mustig och smakrik rätt. Men som sagt, varken fullträffarna eller de mindre lyckade rätterna är kvar på menyn när detta läses.

Välkommet tillskott

Café Nizza är lite både och. Trevlig atmosfär, eller ambiance som man säger i Nice, kunnig och uppmärksam service, men ett lite ojämnt kök. Men Medelhavsmat brukar vara ett vinnande koncept, liksom den lite bättre kvarterskrogen, som vinner terräng. Café Nizza är ett välkommet tillskott i kvarter som börjar bli krogtäta. Tvärs över gatan ligger Söders bästa restaurang, Nook, som fick 22 poäng i Di Weekends senaste test.

300 meter bort, på Erstagatan, har vinbaren Folii just öppnat. Det är inte oviktigt i sammanhanget, Café Nizza har stort vinkunnande och intressant utbud och förhållandevis många platser i bardelen. Med andra ord, en konkurrent.

Café Nizza är för övrigt systerkrog till Babette på Roslagsgatan. Släktskapet blir tydligt när man tittar på deras hemsidor som tyvärr är lika intetsägande.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera