Di Weekend KROG

Lysande comeback med perfekt sting

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Evelina Carborn

Sayan Isaksson bjuder på ­thailändska smaksensationer under kristallkronorna på Berns.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Sommaren 2018 kom det överraskande beskedet att Sayan Isakssons restauranger vid Jarlaplan – ­Esperanto, Imouto och Shibumi – försatts i konkurs och stängde med omedelbar verkan.

Utöver några gästspel och ett snabbmatsstånd i matmarknaden Teatern vid Ringen har det varit tyst om stjärnkocken sedan dess. När Sayan Isaksson nu ger sig på ett nytt stort krogäventyr gör han det ordentligt. För nog går det att tänka sig ett antal betydligt enklare matprojekt än att ta över anrika Berns. Men det är precis det som Sayan Isaksson nu gjort för Stureplansgruppens räkning, och sam­tidigt satt en thailändsk prägel på det ­anrika nöjespalatset från 1860.

Det mesta i den pampiga lokalen, som tidigare huserade Berns Asiatiska är sig likt. Inte undra på, med tanke på dess k-märkning. Kvar är de enorma kristallkronorna, den härliga salongskänslan och spegelväggarna. Nytt är de enkla, rena träborden och ett centralt placerat kallkök där Sayan Isaksson själv oftast styr. 

Förvirrande matsedel

Att kalla menyn förvirrande är en underdrift. Visserligen har den försetts med ett par förklarande mellanrubriker, men det är ändå smått omöjligt att lista ut både hur många rätter man förväntas beställa och förstå de många nya okända mat­termerna. Vi ser hur våra bordsgrannar också förvirrat lägger pannan i djupa veck när de granskar matsedeln.

Det är tur att personalen är lika tål­modig som pedagogisk. Vi får rådet att plocka lite från varje underkategori och får hjälp med den thailändska vokabu­lären. Xo är en sås baserad på torkade ­räkor medan laap är en thailändsk råbiffssallad – och rätt stark också, förklarar man. Dessutom sätter servicen snyggt stopp när vi under våra besök faktiskt är på väg att beställa på tok för mycket mat.

FAKTA
Isaan, Stockholm

Priser: Mellanrätter 95–185 kronor, huvud-rätter 145–425 kronor.

Antal platser: 150.

Öppet­tider: Måndag–tisdag 06.30–24.00. ­onsdag–fredag 06.30–01.00, lördag 07.30-01.00, söndag 07.30-24.00.

Köks­mästare: Sayan Isaksson.

Adress: Berzelii Park, ­Stockholm.

Telefon: 08-566 327 00.

Webbplats: berns.se/isaan.

Mat: 8 poäng

Miljö: 5 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Totalbetyg: 21 poäng

VISA MER

Lyckligtvis, kanske vi ska säga, för vi har svårt att sluta äta av smårätterna. Den inledande koppen av hemmagjord buljong bjuder på djupa, distinkta men lena smaker med precis lagom sting. Exakt det smarta smaktemat visar sig gå igen ­genom hela måltiden. 

I tham-salladen har de klassiska thaismakerna ersatts av de traditionellt svenska som dill och pepparrot och i stället för papaya består den av kålrabbi och kålrot. Resultatet är en förvånansvärt spännande råkostsallad som vi har svårt att sluta äta av.

Sushimästaren tillbaka i hetluften ”Pizza” till efterrätt

Det vedeldade ostronet får extra skjuts av ett stänk hemlagad srirachasås, de ­tunna skivorna rödingfilé tillagas enbart av en smakrik limesås och den tjocka ­korven, som vi inte får missa enligt personalen, är en smaksensation av kompakt grillat fläskkött serverat i roteebröd. Den enda rätt som känns lite slätstruken är den grillade hela gårdskycklingen som visserligen är härligt saftig, men inte får så ­mycket smak av sin chilidippsås med havtorn.

Den som inte har lyckats spara lite plats i magen för dessert förblir förhoppningsvis ovetande om vad hen missar. Isaans dessertlista må vara kort, men oj vad den övertygar.

Valet står mellan en thailändsk ”efterrättspizza”, ett roteebröd överstrött med glass, örter och söta såser, eller shaved ice, ett dignande berg av riven, smaksatt is som döljer en stor kula smakrik glass ­under. 

Bäst i den första kategorin är alternativet med karamelliserade äpplen, bladglass och fiskkolasås. En kombination som är betydligt roligare än vad det kanske kan verka, med en ytterst svag ton av Sayan Isakssons egen fisksås (!) i det salta ­kolan. Samtidigt lär den svarta vitlöken sannolikt avskräcka den som är sugen på isdesserten, men även här kommer den diskreta smaken väl till sin rätt tillsammans med den mer beprövade kombon lakrits och hallon.

Det vore lätt för oss att skriva om ­Sayan Isakssons revansch. Men en kock som ­redan har tilldelats stjärnor i Guide ­Michelin, vunnit kock-OS och flera ­gånger sett sina skapelser utsetts till bäst i Sve­rige har inget att bevisa. 

Krogtest: Voisine stiger i graderna En fullträff

Nej, låt oss i stället konstatera att Sayan Isaksson är tillbaka och det med besked. Isaan är en fullträff som visar svenska thailandsturister att landets kök innehåller en långt mycket mer avancerad smakpalett än tom kha gai och phad thai. Vi bockar, bugar och tackar för den läckra lektionen.