Di Weekend KROG

Luzette inne på rätt spår

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I de k-märkta lokalerna inne i Stockholms centralstation erbjuder järnvägsrestaurangen Luzette en franskinspirerad meny. Ovanför gästerna svävar den pinniga armaturen Kosmos.

Joey Abrait

I Luzette har Stockholm fått en järnvägsrestaurang av det slag som man lite romantiserande förknippar med metropoler som Paris. Bara det är gott nog.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Frågan ”Vart är vi på väg?” känns inte bara igen från SVT:s långkörare På spåret. Det finns också anledning att fråga sig vart svensk tågtrafik är på väg. Åt fanders verkar det som att döma efter hur många tåg som är försenade.

Detta kan i någon mån vara till gagn för serveringar på landets järnvägsstationer. Strandsatta passagerare måste ju ha någonstans att äta.

Vår servitör på restaurang ­Luzette på Stockholms central bekräftar vårt antagande, att tåg som inte går i tid innebär fler gäster, men tillägger:

”Fast då är de sällan på gott humör”.

Vårt intryck är att det inte i första hand är fjärrtågsresenärer som söker sig till Luzette, åtminstone inte för att äta middag. För den som åker pendeltåg till och från jobbet är läget förstås idealiskt, och i närheten finns åtminstone ett halvt dussin stora hotell fyllda med presumtiva gäster. Mitt emot centralen ligger det senaste nytillskottet, nya Continental med en attraktiv takbar.

FAKTA
Luzette, Stockholm

Pris: Förrätter: 135-175 kronor. Huvudrätter: 195-325 kronor. Desserter: 95-155 kronor.

Öppettider: Måndag-fredag 07.30-23.00. Lördag-söndag 11.00-23.00.

Antal platser: Cirka 100+ 50 i separat bardel. 40 platser ute.

Köksmästare: Roger Johnsson.

Adress: Central­plan 25, Stockholm.

Telefon: 08-519 316 00.

Webbplats: luzette.se.

Senast testad: 20 mars 2015 (19 poäng).

Mat: 7

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 3

Totalt: 18 poäng

VISA MER

Vi har inte någon tågtid att passa och tittar inte på klockan men nog känns det som att en måltid på Luzette går som på räls, om uttrycket tillåts. Vid ett besök är serveringspersonalen påfallande ung men ändå professionell, omhändertagande och uppmärksam.

Vid ett annat besök sitter ingen mindre än inredningsarkitekten Jonas Bohlin själv mitt i lokalen. Det är signifikant så till vida att det är han som ligger bakom interiören som, givet förhållandena i den k-märkta lokalen med tjocka pelare och högt i tak, är en fullträff. Ovanför restaurangborden svävar Bohlins belysning Kosmos med armar i himlens färg, blått.

Krogtest: Smålänning snålar inte med smakerna Tolv franska regioner ger smak

Menyn är blå, vit och röd, det vill säga fransk. För att understryka detta genomförs under två år en ”resa” till tolv franska regioner. Det är temporära nedslag där menyn under ett par dagar tar fasta på ­lokala specialiteter. Resan har redan startat, första anhalten var Alsace, och fortsätter efter sommaren till Normandie.

Vid våra besök på Luzette är det den ­ordinarie menyn som gäller, vilket innebär fransk gastronomi i bred bemärkelse, med en del avstickare. Förrättens vita sparris är från Tyskland, förmodar vi. Huru­vida den ackompanjerande rieslingen är från Alsace framgår inte av dryckespresentationen.

Tre vita sparrisar kokta till perfekt konsistens är under alla omständigheter en generös portion. Till det serveras en läcker ramslökskräm och klickar av löjrom, som även den är av okänt ursprung. Vi bryr oss inte och tycker nästan det är befriande att slippa pretentiösa ­detaljbeskrivningar av mat och dryck.

En perfekt sommarrätt är halstrad gösfilé, som vi utgår från är svensk. Den serveras på en bädd av fräscha och krispiga primörer, bland annat grön sparris och lite ovanligare vaxbönor. Den läckra smörsåsen med musselsmak känns inte alls tung.

En tyngre rätt, och mer typiskt fransk, är steak frites. Ett simpelt val kan tyckas, men frestande och något av en värde­mätare. Köttbiten är ovanligt tjock men ändå inte riktigt så röd i kärnan som vi hade önskat och beställt, men klart acceptabel. Bearnaisen kommer tyvärr med något av en hinna över och ger inget bestående smakminne.

Krogtest: Torpedverkstan nära bottennapp För tankarna till Paris

Rotisserier, det vill säga en roterande grill, är inte jättevanligt på svenska krogar och bör inte missas. Här kan man beställa en hel tallrik med läckerheter för två, men vi fastnar för gårdskycklingen med salsa verde. Fågeln är förvisso saftig men inte riktigt så smakrik som vi hade hoppats.

För- och huvudrätterna är så pass generösa att det känns överflödigt med dessert, men vi testar en av de lättare, sorbet med säsongens bär. Sorbeten har en distinkt fyllig svartvinbärssmak medan bären är lite snålt tilltagna.

Genom krogkoncernen Svenska Brasserier, där Luzette ingår, har Stockholm fått en järnvägsrestaurang av det slag som man lite romantiserande förknippar med metropoler som Paris. Bara det är gott nog.