Di Weekend KROG

Lovande smakstart i Uppsala

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kändiskockens nysatsning. Melker Andersson har expanderat utanför Stockholm med två restauranger i Uppsala och en ­sommarkrog i Öregrund.

Jack Mikrut

Det börjar bra med välsmakande klassiska rätter och fin service. Men kändiskocken Melker Anderssons nya krog ger vid ett andra besök ett förvirrande intryck.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Nu får det lokala krog­imperiet Svenssons krogar, med restauranger på sex adresser i Uppsala, konkurrens. Kändiskocken Melker Andersson har redan fått in en fot genom Miss Voon, som öppnade högst upp i Elite Hotel ­ i fjol.

Nyligen slog den forne stjärnkocken upp portarna till Heart & Bones, ett projekt som han själv kallat ”den sista krogen” som han öppnar och lovat att, något klichéartat, ­skapa något av ett gemytligt vardagsrum för Uppsalaborna.

Det finns det alla förutsättningar för. Lokalerna som Melker Andersson tar över är minst sagt klassiska. Här huserade tidi­gare det gamla stadshotellet och redan när man öppnar de vackra trädörrarna i ­entrén, där det ligger en tillbakalutad bar, känner vi ett slags tidlös elegans. Borden i matsalen täcks av vita dukar med en ­enkel mässingsljusstake som prydnad.

Det första besöket är närapå perfekt. Personalen är vänlig, avspänd och uppmärksam och låter oss prova flera viner som kan fungera bra till maten. I det ­öppna köket styr och ställer Melker ­Andersson själv med ett leende på läpparna. Det skrålas lagom högt i den fullsatta lokalen, så där som det gör när gästerna har det bra. Vi känner oss bortskämda och liknelsen med det där vardagsrummet känns faktiskt inte långsökt.

Klassiker på menyn

Och maten då? Det är riktiga klassiker på menyn, rätter som inte kräver någon förklaring, och levererade precis som det står. Gästen väljer förrätt och huvudrätt samt ett tillbehör, där tanken är att det senare ska fungera oavsett vilken rätt man väljer. En perfekt bit piggvar kommer in under ett parmesantäcke i en stekhet ugnsform och en lika fin bit gös serveras olivstekt med tryffelsmak och, även här, parmesan. Bredvid små skålar med rostad jordärtskocka och en perfekt caesarsallad. Clemen­tinsorbeten är härligt frisk och chokladmoussen inte alls så där onödig tung som den ofta blir. Det är helt ­okomplicerat och på en hög nivå.

FAKTA
Heart & Bones, Uppsala

Totalpoäng: 18

Mat: 7 poäng

Service: 4 poäng

Miljö: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Priser: Mellanrätter 135–190 kronor, efterrätter 45–125 kronor.

Antal platser: 70.

Öppettider: Måndag–tisdag 17.00–23.00, onsdag–torsdag 17.00–24.00, fredag–­lördag 17.00–01.00.

Köksmästare: Alexandra Silversten.

Adress: Drottninggatan 9, Uppsala. Telefon: 018-777 19 00.

Webbplats: heartandbones.se.

VISA MER

Men när vi kommer tillbaka för ett ­andra besök är inget sig likt.

Den största förvirringen uppstår dock när vi slår upp menyn.

”Vi har ändrat konceptet lite”, med­delar servitrisen.

Jo tack. Även om rätterna i grunden är desamma så serveras nu allt i stället som mellanrätter, ett uttjatat upplägg. Vi ­rekommenderas att välja tre fritt från ­menyn. Tillbehören, som vi verkligen ­gillade, är helt bortplockade.

Schizofrent intryck

Tyvärr håller maten heller inte alls samma kvalitet som första gången. Husets version av klassikern toast Skagen är visserligen precis just det: klassisk och täckt med ett smärre berg av färska räkor. Portionen är väl tilltagen. På andra sidan bordet hamnar en blini med löjrom och citroncrème som är fräsch, men i minsta laget.

Slutintrycket av Heart & Bones blir av naturliga skäl väldigt schizofrent. Att en nyöppnad restaurang ändrar menyn så fort känns förvirrande otryggt, inte minst när grundtanken funkade så bra, och betyget blir en bra bit lägre än vi hade tänkt från början. Melker Andersson är något på spåren med sitt ”back to basics”-upplägg och vardagsrumstänk. Varför krångla till det mer än nödvändigt?