Di Weekend KROG

Lekfullt & mumsigt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NÄSTAN FULL POTT. Albin Wessman och Adam Dahlberg får nio poäng i matbetyg. Det serveras riven kungskrabba med gurksallad när Di Weekend är på besök.

Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har lyft sin krog sedan starten för ett år sedan. Borta är barnsjukdomarna, såsom långa väntetider och ojämn meny.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det har gått ett år sedan kockduon Adam och Albin – Adam Dahlberg och Albin Wessman – gjorde om sin matstudio till en permanent restaurang. De populära nudelluncherna flyttades till den gamla kemtvätten vägg i vägg och döptes till Tvätteriet och Stockholm fick en ny liten innovativ finkrog.

Vid våra besök för ett år sedan drogs krogen med några barnsjukdomar, som onödigt långa väntetider och en lite ojämn meny i en föränderlig process.

När vi nu åter kliver in över tröskeln, på den sömniga delen av Rådmansgatan mellan Birger Jarlsgatan och Sturegatan, sitter precis allt där det ska.

Så väl som servicen flyter på under kvällen, trots att krogen är fullsatt, är inget annat än en fantastisk bedrift.

Ur den fasta menyn väljer man fem rätter för 895 kronor. Priset har höjts med en hundralapp sedan sist, men det påverkar inte prisvärdheten, för den meny som serveras är enastående bra.

FAKTA
Adam/Albin

Priser: Femrättersmeny med snacks, 895 kronor.
Öppettider: Måndag–lördag 17.30–00.00.
Köksmästare: Adam Dahlberg/Albin Wessman.
Antal platser: 47.
Adress: Rådmansgatan 16, Stockholm.
Telefon: 08-411 55 35.
Webbplats: adamalbin.se.
Tidigare testad: September 2016, 20 poäng.

Mat: 9
Miljö:
4
Service:
4
Prisvärt:
4

Totalt: 21 poäng

VISA MER

Utöver de fem rätterna finns en liten extrameny som är lätt att älska. Vid ett av våra besök slår vi till på både tonfiskssandwich, karamelliserad havskräfta och kaviar från Karelen med färskpotatis och brynt smör.

Efter den sittningen bokstavligen rullar vi ut på Rådmansgatan, vänligt utkörda för att lämna plats åt nya gäster – både notan och magen var väl tilltagna vid den prövningen.

Måttlighet är en dygd, så låt femrättersmenyn stilla aptiten om du vill äta riktigt prisvärt.

Enastående bra

Nå, det finns inga matchade vinpaket till menyerna, rekommendationen är att hitta en kul flaska att dela på. Det kan tyckas lite tråkigt, men fungerar väl. Rätterna drar åt vitt, sedan kan man komplettera med ett glas rött mot slutet av sittningen för den som är på det humöret.

Krogtest: Delikat mat i förstorat format

Rätterna håller samtidigt så hög klass att om de serverades i en mindre stökig miljö och med vinpaket till skulle notan kunna vara bra mycket högre.

Först serveras ett par små smakbitar som Adam och Albin själva valt ut. Blomkålskräm med puffat ris och svart vitlök sparkar igång smaklökarna, och brödserveringen med ett smör med peppar och nori är förföriskt.

Rätterna som kommer in i en stadig takt är mumsiga på ett närmast hedonistiskt sätt och vackert presenterade.

De tunt hyvlade skivorna av tonfisken är så feta och fulla av nötig umami att vi undrar om det är japansk wagyu som smälter i gommen.

Adam och Albins råbiff har varit enastående ända sedan matstudions dagar. Kvällens kombination är sotad ryggbiff med ostron, oxmärg och strandörter. Nutidshistoriska matnördar drar naturligt linjen tillbaka till Mattias Dahlgrens kombination med nymalt oxkött och ostron (en av de många stjärnkrogar som Adam och Albin jobbat på), men det är länge sedan lärjungarna trumfade sin läromästare i råbiffens ädla konst. Missa den inte. För den som inte vill äta kött är den kolgrillade vårsvampen en explosion i smaker och ett gott alternativ.

Generösa öppetider

Bravissimo, La Bocca!

Efterrätterna avrundar menyn på ett stilfullt sätt. Iskall vit persika eller kronärt-skocka med varm mandelkaka och lagerbladsglass är bägge genuint delikata.

Adam och Albin har rönt uppmärksamhet i internationella medier det senaste halvåret och med all rätt. Extra plus i kanten för krogens generösa öppettider under sommaren. Bara två veckors semesterstängt och sedan drar det igång igen.

Tvätteriets populära luncher kommer tyvärr inte igen under hösten, den som vill äta läckra nudlar kan alltid bege sig till Ringen på Södermalm i Stockholm där de alltjämt fortsätter att serveras.