Di Weekend KROG

Krogtest: Ypperligt i Ystad

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lars Jansson

I sekelskiftesvillan Villa Strandvägen i Ystad huserar kocken Daniel Müllern. Med pilgrimsmussla, röding, kalv och jordgubbar på menyn är restaurangupplevelsen aningen förutsägbar, men service och kokkonst håller hög klass.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Villa Strandvägen är en filial till Ystad Saltsjöbad, den stora hotellanläggning som ligger på stranden alldeles intill.

Villan hette tidigare Vendel Sandskogen och drevs av den kände kocken Anders Vendel. Den restaurangen gick i konkurs. Så småningom kom Ystad Saltsjöbad att ta över villan, som under den nya ägaren också fått sju stycken lite lyxigare hotellrum.

Men det är restaurangen som står i centrum och för den ansvarar Daniel Müllern, känd från bland annat Kockarnas kamp i TV4. Di Weekend uppmärksammade honom med en positiv recension ­redan för många år sedan när han drev Brasserie Östergatan i centrala Ystad.

Villa Strandvägen är en sekelskiftesvilla, byggd 1899 och således samtida med Ystad Saltsjöbad, vars ursprungliga del uppfördes två år tidigare. Här finns förstås inslag av snickarglädje, men om- och tillbyggnader genom åren har satt sina spår. Villan omgärdas av en stor träterrass med en liten pool, exklusivt för de få boende på boutiquehotellet.

Inredningen följer i huvudsak den på Ystad Saltsjöbad, ett marint tema starkt influerat av New England på USA:s östkust, en region som varumärkena Lexington och Gant framgångsrikt exploaterat. Matsalen är inredd med olika former av sittgrupper: soffor, bekväma fåtöljer och i biblioteksdelen ett långbord framför den platsbyggda bokhyllan.

Välgjort – men förutsägbart

Serviceköket är helt öppet och utformat som i en bostad med spis och arbetsytor längs två väggar och med en centralt placerad köksö. Det mest iögonfallande är spisen, en lyxig fransk Molteni. På den lagas klassisk fine dining. Grunden är en femrättersmeny, som med tillval kan utökas till en sjurätters. Á la carte saknas.

FAKTA
Villa Strandvägen, Ystad

Pris: Femrättersmeny 795 kronor, sjurätters 995 kronor.

Öppettider: Måndag-torsdag 18.00-23.00. Fredag-lördag 17.00-23.00.

Antal platser: Cirka 40.

Köksmästare: Daniel Müllern.

Adress: Strandvägen 1, Ystad.

Telefon: 0411-237 300.

Webbplats: villastrandvagen.se.

Senast testad: -

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 3

Totalt betyg: 19

VISA MER

Rätterna är skapade för att tilltala en bred publik – och den verkar hitta hit. Att det är lite förutsägbart, mainstream om man så vill, märks på valet av huvudråvaror: pilgrimsmussla, röding, kalv och jordgubbar som dessert.

Den rökta pilgrimsmusslan med avokadokräm och gurkvatten ser lovande ut, men skulle förmodligen ha gjort sig bättre utan jalapenon vars hetta tenderar att ta över.

Krogtest: Smålänning snålar inte med smakerna

Den rätt som känns mest modern är triss i färskpotatis. Det är en riktigt lyckad giv med kräm på de rostade, karamelliserade skalen och krispigt friterade strimlor av den skånska delikatessen. På toppen ligger rikligt med riven sommartryffel. Gräs­löksoljan blir pricken över i:et.

Blinin är en av två extraserveringar i den utökade sjurättersmenyn. Den är något torr men trevligt serverad med jordärtskockspulver ovanpå och lokal crème fraiche och med italiensk kaviar vid sidan av.

Kalv i dill på eget vis

Den lättrökta rödingen med smörsås och fläderkokt vit sparris är god men lite slätstruken. Då är den andra ”huvudrätten”, husets variant på kalv i dill, betydligt mer originell och smakrik. Kalvläggen ligger på en ärtpuré och omges av grillad vitkål och betor. Skyn med picklade dillfrön gör rätten fräsch och lite annorlunda.

Det andra extranumret är en lite snålt tilltagen osttallrik med nötbröd. Det är inte riktigt värt pengarna att uppgradera till sjurättersmeny för den och blinin, även om den senare känns lite lyxig.

Efter osten väntar efterrätten: glass och torkade jordgubbar. De sistnämnda är lokala, så klart, liksom alla örter som växer precis på andra sidan räcket till träterrassen. Lite förvånande är dock att ingen av ostarna kommer från Skåne.

Servicen håller hög klass. Vi känner oss välkomna, tilltalet är inte det fånigt trendiga ”vi” och presentationer av mat och dryck är väl avvägda. Kockarna, som alltså arbetar inför helt öppen ridå, medverkar på modernt vis i serveringen.

Fasténs Freden fallerar

När kvällen lider mot sitt slut övergår verksamheten i köket till städning. Det sköts tämligen diskret fram tills en stor spann med vatten ljudligt sköljs över golvet. Vi har förståelse för att köket måste göras i ordning, men har samtidigt svårt att helt bortse från att det strider mot den hemma-hos-känsla som restaurangen strävar efter. Hemma börjar man ju inte städa innan gästerna gått hem.

Vi hade haft överseende med det om det inte inneburit att vi plötsligt, och lite oväntat, känner oss bortglömda. Desserten återstår nämligen, och den får vi vänta onödigt länge på.

Villa Strandvägen är en ambitiös satsning som gör Ystad Saltsjöbad till ett komplett resmål för semester- och weekend­resenärer. I och med att boende på Villa Strandvägen har fri tillgång till spa och ­övrigt utbud på YSB är villan ett självklart förstahandsval.