Di Weekend KROG

Krogtest: Voisine stiger i graderna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vinbaren Folii utökade tidigare i år verksamheten med restaurang i grannlokalen, Voisine, som betyder granne på franska.

Jack Mikrut

Voisine på Södermalm i Stockholm är ett trevligt krypin, perfekt för den som fokuserar mer på vinet än maten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Voisine har redan lyckats med ambitionerna som man hade när man slog upp portarna på Erstagatan i våras – att bli en kvarterskrog för grannarna. Något som avspeglas i namnvalet, som betyder just granne på franska, och att det mitt i vecka i ett semestertomt Stockholm faktiskt är fullt till sista plats.

Släktskapet med vinbaren Folii, som öppnade 2017, är tydligt. Även om moderskeppet vägg i vägg av förklarliga skäl har ett bredare utbud så bjuder Voisine på ett imponerande antal viner på glas.

Och vinkunnandet bland personalen är det inget fel på, under kvällen är vinvalet hela tiden på pricken. Ett extra plus i kanten är att vinerna serveras även i halvglas för den som är nyfiken på att testa många.

Köket krånglar verkligen inte till det. Maten är enkel och okomplicerad.

Säsongens rädisor serveras hela med bitar av blasten kvar och några kuber saltat smör, bönsalladen med vaxbönor och skärbönor toppas med ett täcke riven parmesan och rostade mandlar. Lika gott som enkelt.

FAKTA
Voisine, Stockholm

Priser: Förrätter: 125-175 kronor. Huvudrätter: 185-210 kronor. Desserter: 55-160 kronor. Tre­rätters: 395 kronor.

Öppet­tider: Tisdag-torsdag 17.30-23.00, ­fredag-lördag 17.30-24.00.

Antal platser: 42.

Köksmästare: Sebastian Bjarnalt.

Adress: Erstagatan 21.

Telefon: 08-777 38 60.

Webbplats: voisine.se.

Total poäng: 18 (Senast testad: 26 april 2019, 17 poäng)

Poäng:

Mat: 7

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 3

Total poäng: 18

VISA MER
På gränsen till snålt

Temat enkelhet genomsyrar hela menyn. Ibland tas det lite för långt. Aborrsläktingen hamachi, serverad rå och tärnad med gurka och pepparrot, smakar bara dill. Brandaden – törs vi kalla det den franska varianten av lapskojs, fast där det salta köttet är ersatt av lika salt fisk – är mättande, men skulle i sanningens namn vara rätt intetsägande om det inte vore för den ovanligt lakritssmakande fänkålsbiten till. Osttallriken består av tre generösa bitar Comté, Bleu d’Auvenge och St Maure, men till serveras varken kex, bröd eller marmelad. Lite snålt i vår smak.

Tyvärr kan detta även sägas om den ­rejäla portionen stekt kyckling. Visserligen mört, men bortsett från saltet på den rostade potatisen skulle vi gärna känt av lite mer kryddning.

Krogtest: Grannyran uteblir på Voisine

”Hade det verkligen skadat med en ­liten grön kvist?”, undrar en runt bordet.

Citrusbomb lyckad avslutning

Trots att sommaren utanför verkar ha ­tagit semester under vårt besök kan vi inte motstå citronsorbeten till efterrätt. Den är ett fynd för 55 kronor. In kommer ett mindre berg av citrussmak. Extra plus i kanten även till efterrätten hemmalagad, vaniljstinn glass som serveras till ­säsongens bär.

Krogtest: Matmagi i skymundan på Prospero

Voisine är ett trevligt krypin, perfekt för den som fokuserar mer på vinet än maten. Dessutom har servicen hittat rätt sedan vårt tidigare besök. Resultatet blir därför ett lite högre betyg än tidigare.