Di Weekend KROG

Krogtest: Vinnande vinbar i Vasastan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Till vänster om porten ligger anrika Café Tranan, till höger vinbaren Grus Grus.

Emma-Sofia Olsson

Grus Grus verkliga förtjänst är den härliga stämningen. Det är det mest spännande som hänt runt Odenplan sedan 1990-talet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Café Tranan på Odenplan har funnits i 90 år, sedan 1929. Det började som ett ölsjapp och mycket har varit sig likt genom decennierna. Men så för ett par år sedan expanderade plötsligt krögaren med ett brasserie på Södermalm, La Colline. Nästa steg blev en trendriktig vinbar, Grus Grus, intill moderkrogen i Vasastan.

Grus Grus betyder trana på latin. Avkomman häckar i en grannlokal som tidigare var mäklarkontor. Bara några hundra meter bort, mitt emot Stadsbiblioteket, har en annan krogklassiker ynglat av sig. Där ligger vinbaren Combo som ingår i samma ­familj som PA & Co.

Gränsen mellan vad som i huvudsak ska betraktas som vinbar respektive restaurang kan vara hårfin. Det är de sistnämnda vi ­recenserar på dessa sidor och till den kategorin kvalificerar sig Grus Grus. Det inre av lokalen är tveklöst en matsal och menyn med cirka 15 rätter av varierande storlek är tillräckligt omfattande och ambitiös för ett middagsbesök.

Direkt innanför entrén ligger bardisken till vänster och ett inglasat chambre separée till höger. Om det inte är reserverat av ­något större sällskap går det bra att hänga kring långbordet eller slå sig ned i den mysiga soffan i fönstret mot gatan.

Det kan bli lite trångt just här, i passagen, när gäster som är ute efter bord måste vända i dörren. Grus Grus är populärt, men tack vare de generösa öppettiderna – från klockan 16.00 sju dagar i veckan – ändå tillgängligt.

FAKTA
Grus Grus, Stockholm

Pris: Små- och mellanstora rätter 55-185 kronor.

Öppettider: Söndag-onsdag 16.00-23.00, torsdag 16.00-24.00, fredag-lördag 16.00-01.00.

Antal platser: 30.

Köksmästare: Fredrika Åström.

Adress: Karlbergsvägen 14, Stockholm.

Telefon: 08-610 66 00.

Webbplats: grusgrusvinbar.se

Poäng:

Mat: 7

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 19

VISA MER
Naturviner dominerar

Menyn har ändrats kraftigt mellan våra ­besök, flera rätter har bytts ut. Även på vinlistan är det omsättning. Inslaget av naturviner är starkt och spännande, med en handfull orangea. Små, lokala producenter dominerar listan med ibland lika okända druvor som ovanliga regioner. Rör man sig i okänd terräng behövs ledsagare. På Grus Grus finns vinkunnig personal som genom sin attityd får oss att känna oss bekväma, och att vi är i trygga händer.

I menyn känner vi oss mer hemma, domi­nerad som den är av medelhavets smaker och råvaror kombinerat med nordiska inslag.

Några favoriter: Den inlagda kronärts­kockan med ruccola och pinjenötter, det grillade brödet med blåmusslor, aioli och cornichoner, samt potatistortillan. Båda är små men går ändå att dela för två personer.

Några av rätterna är lite större. Vi har till exempel ätit en fantastiskt välsmakande hel, grillad uer som fungerade som huvudrätt för två personer. Den stekta skreien med spenat visade sig vara lite mer slät­struken och lagom för en person. Den kommer i bit och inte hel, som uerns maffiga servering.

Viss vägledning till vad som är större och mindre rätter ger så klart priserna, men inte alltid. Ett grillat pitabröd med mortadella ska inte kosta 105 kronor och de inledande charkuterierna känns också saftigt pris­­satta när assietterna kommer in, även om de små (och få) skivorna av den katalanska salamin fuet är väldigt läckra.

Som sött efteråt har vi ätit en fräsch Eton mess med blodapelsinklyftor och dämpad sötma, en annan gång en alldeles underbar hasselnötskaka med salt kolasås och grädde.

Stämning före gastronomi

Grus Grus verkliga förtjänst är den härliga stämningen. Det är det mest spännande som hänt runt Odenplan sedan 1990-talet, när Tranans bar i källaren var hajpad och bjöd på oväntade gästspel av utländska ­artister.

Vi kommer garanterat att återvända, i första hand för att det är ett riktigt skönt ställe. I perspektiv av Café Tranans anrika historia blir det en fin tidspegel: från ölgubbar till vinnördar av bägge könen. Det är sådant som kallas utveckling.