Di Weekend KROG

Krogtest: Vilt och spännande i Luleås vardagsrum

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hemmagastronomi i Luleå har höga ambitioner i köket. Här laxmosaik med fänkål, citrus och gräslök.

Simon Eliasson

Luleå har en stark krogscen, och där kvalar Hemmagastronomi definitivt in.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Visserligen gör hungern sig påmind, men det är framför allt blåsten som får oss att skynda på stegen i Norra Hamn i Luleå. Vinden piskar oss ilsket i ­ansiktet där vi går mellan de klassiskt röda hamnmagasinen, trots att Hemmagastronomi ligger på läsidan mot Luleälven och inte mot den delen av staden som vetter ­direkt mot Bottenviken. Det är något av en lättnad att till slut hitta rätt dörr och kliva in i värmen.

För en besökare känns Hemmagastro­nomi lite som Luleås vardagsrum. Och visst är restaurangen något av en institution i staden. När den firade sitt tioårsjubileum förra året passade krögarparet Emma och Simon Laiti på att mer än fördubbla restaurangens yta med nytt kafé, matstudio och deli.

Det är därför kanske inte så konstigt att vi är långt ifrån ensamma här denna helgkväll. Det har till och med bildats en liten kö framför den obemannade hovmästar­pulpeten när alla i personalen är upptagna bland borden inne i restaurangen. I den ­angränsade baren är det knökfullt.

Var finns den bästa råbiffen?

Först tänker vi att det beror på att föreställningen på Norrbottensteatern vägg i vägg strax ska starta, men inser att folkmängden är densamma flera timmar senare. Vid ett annat besök mitt på dagen är det förvånansvärt bra fart i lunchserveringen trots att det är helt tomt på gatan utanför. Lunchtid går det att välja bland veckans kött, fisk eller vegetariskt, för vår del en väl tillagad ­ångad sej.

Kvällstid är här såväl födelsedagsfirande för hela familjen som tatuerade medel­ålders par på första dejten. Ett av de större borden består utan tvekan av deltagare från en konferens i staden som konverserar ­artigt och lite styltigt med varandra på halvknagglig engelska. Intill betalar ett tjejgäng notan samtidigt som de försöker komma överens om vart de nu ska gå vidare för drinkar.

FAKTA
Hemmagastronomi, Luleå

Priser: Förrätter 175-195 kronor, varmrätter 195–385 kronor, efterrätter 125 kronor.

Antal platser: 100.

Öppet­tider: Lunch: måndag–fredag 11:00-13:30. Middag: måndag–lördag 17.00–22.00. Köksmästare: Simon Laiti.

Adress: Norra Strandgatan 1, Luleå.

Telefon: 0920-22 00 02.

Webbplats: hemmagastronomi.se

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

Bredvid oss sitter ett par riktiga foodies i 30-årsåldern som entusiastiskt diskuterar förändringar i menyn sedan senaste besöket och huruvida råbiffen är bäst här eller på lokalrivalen CG i kvarteret intill. Menyn lyckas de snabbt reda ut, men vinnaren i råbiffskampen förblir de oeniga om. En bit bort sitter lätt grånad man ensam tillsammans med en bok och äter hela kvällen utan att personalen verkar tycka att det är ­konstigt.

Håller vad man lovar

Att alla verkar känna sig så hemmastadda är personalens förtjänst. Trots att de har fullt upp flyter serveringen på och de vinrekommendationer som vi får är alldeles utmärkta.

Krogtest: Norrländsk enkelhet

Stolt, men diskret rekommenderas de ­lokala råvarorna och berättas att köket ­gärna använder sådant som är i säsong. En sliten klyscha månne, men på Hemmagastronomi håller man vad man lovar.

Till ett inledande glas champagne testar vi en hel friterad siklöja som doppas i en ramslöksmajonnäs. En alldeles lagom snack, om man nu inte vill testa några av de skaldjur som restaurangen är känd för. Ryktet om skaldjursplatån har till och med nått våra tillresta öron, men tyvärr ser vi ingen som beställer den under våra besök.

Viltsmaken försvinner

Själva är vi mer sugna på kött och går på vilt till förrätt. Rentatakin får sin beskärda dos av asiatiska smaker. Tyvärr, får vi nog säga. På tallriken återfinns även ett gigantiskt bovetechips som tronar ovanpå pak choi, ponzu och en sesamdressing. Den ­senare tar över lite för mycket så att vi går miste om den fina viltsmaken i köttet.

Den lättrökta hjortryggen serveras perfekt rosa tillsammans med senvårens ­nyskördade morötter. Här kommer ramslöken i repris i en emulsion som får samsas med en smakrik chartreusesky som slås över köttet. Lite mer av ”säsongen” finns såklart även med här i form av vita sparrisbitar som är alldeles lagom al dente.

Makalöst smart till dessert

Om man besöker Hemmagastronomi gör man rätt i att spara lite plats för dessert. Den oväntade kombinationen äpple, dragon, smulad maräng och kolaliknande tonka­glass visar sig vara helt makalöst smart.

Nationalkrog med service i världsklass

Vi kan inte blunda för att Hemmagastro­nomi håller hög klass. Efter tio år visar restaurangen inte det minsta tecken på att ha stagnerat. Tvärtom är det här något av det mest spännande som Luleås starka krog­scen kan erbjuda. Det här är ett vardagrum som vi gärna kommer tillbaka till.