Di Weekend KROG

Krogtest: Utsökt hantverk

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lokalen är sig lik, till skillnad från menyn som är omgjord från grunden.

Foto: Oskar Omne

Lekfullt, gott och prisvärt på ”nya” Hantverket.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att döma saker efter deras yttre kan vara dumdristigt. I en allt annat än inbjudande betongkoloss norr om Humlegården gömmer sig en av Stockholms största kroghemligheter. Den som låter sig avskräckas av den gråa, myndighetsliknande fasaden går miste om restaurang Hantverket.

Hantverket öppnade för bara ett år sedan. Ambitionerna var höga, men trots namnkunnig kökspersonal lyckades man inte riktigt nå upp till dem. I Di Weekends recension från i höstas går det att läsa om likriktade smaker och bristen på inriktning från köket. Betyget blev mindre bra.

I januari tog kocken Stefan Ekengren över. Han rekryterades från välrenommerade restaurangen Galleriet på Görvälns Slott. Ekengren tog med sig ett antal nyckelpersoner, och gjorde om Hantverkets meny från grunden.

Det nya konceptet är bekant, för även om Ekengren själv undviker ordet så serverar Hantverket mellanrätter. Och det finns en uppsjö att välja bland. Under våra besök räknar vi till 22 olika val på menyn, inklusive desserter. Vi uppmanas välja tre var för att bli mätta.

Med alla dessa alternativ att välja bland krävs det lite betänketid. Vi överväger valmöjligheterna i sällskap med var sitt glas champagne och en snackmix av tre små munsbitar. Den krispiga mini-hasselbackspotatisen, toppad med syrad grädde och löjrom, är sensationellt god. Den hallonpudrade pariservåfflan, fylld med vispad kycklinglever, och den japanska tamagoomeletten med västerbottenost och picklesmajonnäs ligger inte långt efter.

FAKTA
Hantverket, Stockholm

Totalpoäng: 21
Mat:
9
Miljö:
4
Service:
4
Prisvärt:
4

Priser: Snacks 65-95 kronor. Mellanrätter 110-195 kronor. Efterrätter 90-110 kronor. Antal platser: 90. Öppettider: Lunch måndag-fredag 11-14. Middag måndag-tisdag 17-23, onsdag-torsdag 17-24, fredag-lördag 17-01.
Köksmästare:
Stefan Ekengren.
Adress:
Sturegatan 15a, Stockholm.
Telefon:
08-121 321 60.
Webbplats:
restauranghantverket.se
Senast testad:
9 september 2016 (18 poäng)

VISA MER

Med en sådan smakstart höjs förväntningarna och Ekengren & co gör oss inte besvikna, tvärtom. Maten är rakt igenom lekfull, överraskande och fruktansvärt god.

Bara ett vegetariskt alternativ

Krogtest: En chosefri pärla

I stället för en klassisk råbiff serveras en lövtunn skiva rå biff med jordärtskocka, gruyèreost och hasselnötter inuti, och en sås på hemmagjord soja. Menyns svampsmörgås visar sig vara ett tunt hårdbröd överstrött med löjromsklickar, smulad kryddost och små svampar. En tung mortel medföljer och vi instrueras att krossa allt med ett bestäm slag i mitten. Sagt och gjort, under den knäckta smörgåsen avslöjas en underbar kräm att doppa bitarna i.

Vegetarianer kan dock bli besvikna på utbudet. Det finns förvånande nog blott en ensam helvegetarisk rätt på menyn, en bakad morot. Det är i snålaste laget. Däremot är fiskrätterna legio. Och ingen är den andra lik. Över den kallrökta gösen hälls vid bordet en grön, pepparrotsstinn sås med kålrabbi. Skreien med spänstiga spritärtor och blomkål täcks av ett blåmusselskum medan piggvaren sprödfriteras och blir till en lyxig tolkning av fish and chips med selleriremoulad och tryffel, minus chipsen. Laxen hällsteks med curry och ackompanjeras av inlagd avokado och ett tunt hölje äpple.

Rejäla möbler

Desserterna är ett måste. Den bakade chokladkrämen med gräddfilsglass är enbart för den som mot förmodan har gott om plats kvar i magen. Resten av oss gör klokt i att ta änglamaten, en skål med lingon, kolasås och vaniljglass med smulade drömmar ovanpå, eller bananglassen med pistage som trots sin medföljande friterade munk är ett lättare alternativ.

Inredningen, som är densamma som tidigare, är en härlig mix av bastanta nordiska trämöbler, levande bildkonst med ständigt skiftande färgsättning och mängder av olika sorters stolar: strama i trä, fåtöljer i läder och barstolar med rejäla ryggstöd. Det märks att ägaren till Hantverket, Torbjörn Blomqvist, de facto är hantverkare i grunden, träslöjdslärare närmare bestämt.

Lever upp till hajpen

Lokalen är välfylld under våra besök och personalen pilar omkring mellan borden flitigt utan tecken på stress. Tvärtom. Varje gång som vår servitris passerar frågar hon i förbifarten hur det går och lyssnar faktiskt på svaret. Det hör inte alltid till vanligheterna på krogen.

Det ”nya” Hantverket är en positiv överraskning på alla sätt. Särskilt dyrt är det inte heller, inte minst med tanke på den höga nivå som köket levererar. Det är bara en tidsfråga innan hemligheten om den dolda pärlan i fackets trista hus är avslöjad.