Di Weekend KROG

Krogtest: Utsikten är allt på Arc

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VACKER VY. Det nya Nobishotellet Blique ligger i ett gammalt lager för Phillips, ritat på 1930-talet av arkitekten Sigurd Lewerentz.

Amanda Lindgren

Restaurangen Arc intar de översta två våningarna på det nya Nobishotellet Blique i kvarteren där Stockholm växer mot Solna. Utsikten är fantastisk – maten är slätstruken.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är fullt förståeligt om man ofrivilligt skulle gäspa åt nyheten att Stockholm har fått ännu en takterrass som man kan äta på.

För att efter att huvudstaden länge haft ett obegripligt uselt utbud av takrestauranger har det tillkommit en radda med utsikt under de senaste åren: Urban Delis takpark på Sveavägen, Bank Hotels le Hibou, Capital på Scandics flaggskeppshotell Continental mitt på Vasagatan, Stockholm Under Stjärnorna och inte minst Tak, som tog hem Dagens Industris klassiska restaurangpris Årets affärskrog 2017.

Men Arc är inte bara ett nytt namn på denna snabbt växande lista. Restaurangen intar de översta två våningarna på det nya Nobishotellet Blique, norr om Röda Bergen och precis på randen till de splitternya kvarter som bygger bort trafikavgrunden som tidigare skiljt Stockholm och Solna åt i alla år.

Efter att ha tagit hissen upp till elfte våningen ligger staden bokstavligen platt för våra fötter. Ännu bättre blir det när vi går ut och klättrar uppför en trappa till takterrassen. Bara Oscar Properties skrytiga lyxprojekt i form av de halvfärdiga tvillingskraporna Norra tornen i kvarteret intill förstör en perfekt 360-graders vy. Vi kommer på oss själva med att stå och försöka identifiera huvudstadens alla landmärken, med måttlig framgång. Den fantastiska utsikten har en viss förmåga att störa koncentrationsförmågan.

Smaklöst trots relativt högt pris

Tyvärr når inte maten alls samma höjder, om uttrycket tillåts. Menyn är föredömligt kort: antingen väljer man fisk eller kött och då en hel meny.

FAKTA
Arc, Stockholm

Priser: Menyer: 615-775 kronor. Förrätter: 145-185 kronor. Efterrätter: 75 kronor.

Antal platser: 40 inne, 70 ute.

Öppettider: Tisdag-torsdag: 17.00-23.00, fredag-lördag: 17.00-00.00.

Köksmästare: Fredrik Danielsson.

Adress: Gävlegatan 18.

Telefon: 08-557 666 30.

Webbplats: bliquebynobis/mat-dryck

Poäng:

Mat: 5

Miljö: 5

Service: 3

Prisvärt: 2

Total poäng: 15

VISA MER

Scandinavian Seafood Tasting kallas fisk- och skaldjursmenyn som består av fem mellanrätter som, bortsett från ramslöken i majonnäsen till havskräftan och själva skaldjuren då, i sanningens namn inte bjuder på särskilt skandinaviska smaker.

Nej, här är det asiatisk touch på det hela med soja, sashimi, wasabi samt lite Medelhav med bläckfisk med svart vitlök och bläck samt en crudo på pilgrimsmussla med avokado och citron.

Krogtest: Vilt och spännande i Luleås vardagsrum

Om vi ska vara ärliga smakar det inte mycket alls, trots ett paketpris på 775 kronor per skalle. Det är en stor besvikelse.

Köttmenyn är åtminstone mättande. Menyn utlovar tre sorters kött/kyckling och en mängd tillbehör.

Vad som inte står någonstans är att det handlar om ssäm, klassiska koreanska salladswraps som du själv fyller vid bordet. Det tycker vi att man kunde ha kostat på sig att meddela i förväg.

”Lite svennetacos över det här”, mumlar en i panelen.

Och visst är det så. Bordet fylls till sista kvadratmillimetern av skålar med grönsaker, såser och saftig, sichuankryddad kyckling, pepprig entrecôte, teriyakifläsk. Rikligt, men allt är ytterst försiktigt kryddat. Tanken att vi kunde ha gjort det själva hemma slår oss. De picklade grönsakerna verkar knappt ha snuddat vid inläggningen. Det är tyvärr alldeles för slätstruket.

Krogtest: Ingen punch i muséet Ofokuserad service

Visserligen är personalen välvillig, men flänger fram mellan de välfyllda borden till synes slumpmässigt. Under våra besök hinner vi få hjälp av samtliga i servicen under kvällen och vem som egentligen har huvudansvaret är oklart.

Då är det lätt att det blir missar. Det kommer in ett helt annat, betydligt dyrare vin än det som vi beställt trots att vi ombeds peka ut rätt flaska i vinlistan. Den enkla espresson blir dubbel. Och trots telefonlöfte om att inbokade matgäster har förtur till borden utomhus är dessa redan fulla av drinkgäster när vi anländer till en tidig vardagsmiddag.

Nej, det råder ingen tvekan om att man just nu gör bäst i att gå till Arc för en drink och utsikten. Och den är fullständigt makalös. I övrigt finns det en hel del potential till förbättring.