Di Weekend KROG

Krogtest: Torpedverkstan nära bottennapp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Torpedverkstan ligger i en vacker byggnad på Skeppsholmen, närheten till vattnet och kajen är mycket trevlig.

Jonas Eng

Torpedverkstan på vackra Skeppsholmen i Stockholm har alla förutsättningar att vara en trevlig krog. Men läget visar sig tyvärr vara den främsta tillgången.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Torpedverkstan på Skeppsholmen i Stockholm har alla förutsättningar att vara en trevlig krog. Läget, med en stor uteservering vackert belägen just vid kajen där några av Stockholms mest säregna båtar ligger förtöjda, med utsikt över Djurgården och Strandvägen, är perfekt. Lokalens maritima historia är intressant; själva restaurangen ligger i en byggnad som sammanband statens gamla Torpedverkstad med Mindepartementet i byggnaden bredvid.

2008–2010 rustades lokalerna upp och omvandlades till krog och sedan i våras är det Kajsa Åkerblom som är krögare efter att Malin Söderström stängt sin restaurang Hierta.

Menyn är en blandning av mexikansk och ”klassiskt” svensk mat. Således trängs Toast Skagen med tacos, gravade fjäll­rödingar, hamburgare och långbakade fläsksidor. Det kan tyckas lite spretigt, men det är tyvärr inte det största problemet.

Inte mycket är förändrat i själva lokalerna. Nu gör det inget, för själva restaurangdelen är vacker, med ett stort öppet kök och många trevliga små inbjudande matplatser.

Svalkande drinklista

Vi inleder med en cocktail från den trevliga drinklistan. Här finns inte mycket att anmärka på, Torpedverkstans gin och ­tonic med blodgrape och rosmarin är en perfekt inledning och bättre svalka och utsikt i sommar-Stockholm är svårfunnet. ”Mezcal Mule”, med den mexikansk spriten fint balanserad med gingerbeer och lime lämnar ingen oberörd.

FAKTA
Torpedverkstan, Stockholm

Pris: Förrätter 72–185 kronor, huvudrätter 195–285 kronor, efterrätter 25–85 kronor.

Antal platser: 100 inomhus, 80 utomhus.

Öppet­tider: Måndag–torsdag, 11.30-23.00, fredag, 11.30-00.00, lördag, 12.00-00.00, söndag, 12:00-16:00.

Köksmästare: Abbe Bouchtaoui.

Adress: Norra Brobänken, Skeppsholmen.

Telefon:08-611 41 00.

Webbplats: torpedverkstan.se

Mat: 6

Miljö: 4

Service: 3

Prisvärt: 3

Totalt: 16

VISA MER

Vi småsmaskar på några snacks, stora fint grillade piementos med perfekt sälta och så tortillas med två hemgjorda salsor för 80 kronor – en grön och en röd. De där såserna heter olika saker på menyn, men smakar tyvärr exakt likadant, för under våra besök dyker de upp under olika namn men med samma smak. Det mexikanska köket är mångfacetterat och fullt av nyanser men tyvärr blir det i Torpedverkstans tappning lite väl enkelriktat.

Krogtest: Nej, Noi ni har en bit kvar

Stora gambas serveras med två olika ­såser, en mangosås och en chilisås. Det är inte mycket mer än färgen som skiljer dem åt, och när huvudrätten, en grillad tonfisk serveras med samma mangosås och en lika ensidigt smakande korianderpesto blir vi besvikna. Det är samma smakregister i både förrätt och huvudrätt. Lite som en halvambitiös tacofredag hemma i soffan.

Förrätten med tonfisk, chiliolja, koriander, avokado och på menyn ”syrad” rödlök (nej, den är inte syrad, den är syltad) är översaltad och smaklös och i huvudrätten grillad Tri-tip (motsvarande rostlock i ett svenskt styckschema) med mole verde, grillade vårprimörer (mitt i varmaste högsommaren?) och friterad färskpotatis kommer samma smaker igen. Köttet är mört och med härlig grillade toner, men upplägget på tallriken känns mest som slarvigt uppslängt kött och potatis.

Vi äter två tacos för 145 kronor, man väljer mellan pankofriterad torsk, friterad halloumi, tri tip eller vegansk grillad kaktus och se där serveras återigen samma två såser, den röda och den gröna.

Anrik kvarterskrog i ny outfit Varmt vin drar ned upplevelsen

Genomsnittsbesökaren på Torpedverkstan äter sannolikt bara en rätt, och då är menyn säkert ingen besvikelse, dessvärre är servicen en stor del av restaurangupplevelsen. Och här borde ambitionsnivån vara högre. Vid vårt första besök serveras en rätt med att tallriken slängs ner framför oss med ett lätt ocharmigt ”här!”.

En kort vinlista är inte ett problem om vinerna är väl utvalda och serveras i rätt temperatur. Men en sommar som denna kan inte röda viner hållas i 30° c och serveras i samma temperatur.

Förutsättningarna finns för att få, inte bara turisterna, utan Stockholmarna att upptäcka Skeppsholmens fantastiska miljö och det mexikanska kökets mångskiftande smaker. Torpedverkstan har en bit kvar.