Di Weekend KROG

Krogtest: Toppengott

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Alla rätter har japanska inslag. Här chirashisushi med sojarimmad lax, forellrom, kålrotsgari, sesamemulsion och furikake.

Foto: Amanda Lindgren

Underbar utsikt och rejäla portioner på taket.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mod är inte något som kocken Frida Ronge saknar. Det krävs å andra sidan för att byta det lilla lyx-sushikrypinet Vrå i Göteborg mot en osäker framtid på ett av Stockholms största krogprojekt. Men vad gör man inte när en norsk hotellmagnat ger en i det närmaste fria händer att skapa sin drömrestaurang?

Det slitna Galleriankomplexet mitt i Citys betongöken har fått sig ett totalt ansiktslyft. Här finns numera två hotell och ovanpå dessa har Petter Stordalen vågat sig på att skapa en restaurang på över 1 000 kvadratmeter.

Längst upp på taket finns en ambitiös bar som serverar såväl drinkar och rawfood som varmkorv (för 150 kronor!). Terrassen utanför är inte helt klar än, men har varit proppfull under vårens hittills få soliga dagar. Under våra besök har köerna ringlat sig långa redan nere på trottoaren. Och det är inte att undra på. Tak gör skäl för sitt namn med fullständigt fantastiska vyer över Norrmalms takåsar, Mälaren och Söders höjder.

Med lite tur får man nästan lika vidunderlig utsikt nere på restaurangen. Men då gäller det att få ett bord i lokalens västra ände. På andra sidan blickar gästerna endast in i musiktjänsten Spotifys blivande, men nu tomt gapande lokaler. Inredningen på restaurangen, med jättelika snäckliknande bås, halvt ifyllda skiljeväggar och kubistiskt guldtak, står stjärnarkitekten Gert Wingårdhs firma för.

Ojämn service

FAKTA
Tak, Stockholm

Totalpoäng: 19
Mat: 8 poäng
Miljö: 4 poäng
Service: 3 poäng
Prisvärt: 4 poäng

Priser: Förrätter 115-155 kronor, huvudrätter 225-325 kronor, efterrätter 105-125 kronor.
Antal platser: 160.
Öppettider: Middag: måndag-lördag: 17-22.30.
Köksmästare: Frida Ronge.
Adress: Brunkebergstorg 4, 111 51 Stockholm.
Telefon: 08- 587 220 80.
Webbplats: tak.se

VISA MER

Servicen ger oss huvudbry. Vid vårt första besök är den blixtrande snabb, nästan i överkant. Vi hinner knappt smaka på fördrinken innan förrätterna kommer in. Förbryllande ojämn är den också. Avspänt och charmigt ena sekunden, nästa får vi in ett glas vin som vi inte har beställt. Och det vin som vi faktiskt har beställt får vi aldrig provsmaka. Det känns lite stressat.

Nästa gång vi besöker Tak är tempot mer behagligt. Till en början flyter allt på klanderfritt, men sedan glöms vi bort och får vänta för länge på desserten och att få in notan visar sig bli svårare än väntat.

Krogtest: Med stammiskänsla

Frida Ronge har dock full kontroll på maten. I stället för bröd inleds måltiden med en suverän hemmagjord misosoppa som lämnar ett chilisting på tungan och utmanar Indio Kitchen om titeln stans godaste och mest kreativa. Den som inte kan vara utan bröd får beställa ett jospergrillat naanliknande sådant att doppa i smör.

Japanska inslag finns med i alla rätter, men samsas alltid med klassiska svenska smaker. Till exempel den fina sashimin: sotad röding överströdd med forellrom som marinerats i dashibuljong och syltad shitake i en strimlad salladshög och gösvarianten med gurka och pepparrot. Svartroten tempurafriteras och doppas i en klick gräddfil toppad med Kalixlöjrom.

Uern serveras grillad, med isbergssallad och rivet torkat fläsk samt en smakrik sås på rostad vitlök och kycklingbuljong.

Vegetarianerna glöms inte bort. Bland det godaste som vi prövar återfinns en matig portion med ostronskivling, rotselleri och bakad jordärtskocka med svampkräm och svart vitlök och ramslök.

Stora portioner

Krogtest: Utsökt hantverk

Portionerna är överlag ovanligt väl tilltagna utan att det blir osmakligt, även om donburin, en rejäl skål med kyckling på risbädd, toppad med bakat ägg och kålrotsgari, nästan blir övermäktig. En rongeansk tolkning av bibimbab och comfort food när den är som bäst. Det finns ett sake eller vinalternativ till varje rätt för 95 eller 135 kronor.

Om det finns några frågetecken så är det på dessertsidan. Blåbärspannkakan med rostade hasselnötter och syrad grädde blir en något för mastig avslutning. Bättre är chokladkakan med rolig glass på rostat ris och yuzukolasås. Men hoppa över det alltför fantasifulla kaffegodiset med chokladdoppad grissvål som tyvärr är ett riktigt stolpskott.

Frida Ronge gjorde rätt i att vara modig. Tak är på helt rätt väg och gästerna har redan hittat hit. Det enda som krävs för ett toppbetyg är lite bättre skärpa i servicen.