Di Weekend KROG

Krogtest: Tidlös husman hos Ulla Winbladh

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På Ulla Winbladh bjuds vällagad klassisk husmanskost.

Josefine Stenersen

Sill- och strömmingsbricka, smörstekt toast med gravad lax, löjrom och köttbullar: det är den klassiska husmanskosten som är allra bäst på Ulla Winbladh i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hon var af medelstor längd, växten yppig och välbildad, kroppsbyggnaden mycket stark, lynnet eldigt, ansigtet behagligt, hullet fint, ögonen bruna, håret rikt, lockigt och svart, vanligen betäckt af en schäferhatt.”

Så beskrivs Maria Kristina Kiellström (1744–1798) eller Ulla Winbladh, som hon kallades i nationalskalden Carl-Michael Bellmans epistlar, i skriften Adolf Fredriks samtida skalder och konstnärer.

I sångerna blev hon nymf och prästinnan i Bacchi tempel och den verkliga förlagans ryktbarhet var vida spridd i dåtidens Stockholm. Hennes lockiga svarta hår gav henne smeknamnet ”den knollriga mamsellen”.

Bellman och hans följe roade sig ofta ute på Djurgården i Stockholm och därför ­heter Wärdshuset Ulla Winbladh just så sedan mitten av 1950-talet.

Som restaurang är Ulla Winbladh närmast en institution, en husmanskostens ­urmoder och det mycket tack vare den folkkära krögaren Nils Emil Ahlin som tog över restaurangen 1992 och drev den under många år.

FAKTA
Ulla Winbladh

Priser: A la carte: förrätter 155–695 kronor, varmrätter 185–365 kronor.

Antal platser: 100.

Öppettider: Måndag 11.30-22.00, tis-fre 11.30-23.00, lördag 12.30-23.00, söndag 12.30-22.00.

Köksmästare: Magnus Blomgren.

Adress: ­Rosendalsvägen 8.

­Telefon: 08-534 89 701.

Webbplats: ullawinbladh.se

Poäng:

Mat: 7

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 3

Total poäng: 18

VISA MER

Det är också den riktigt klassiska husmanskosten som är allra bäst på Ulla Winbladh. Sill- och strömmingsbrickan är en dröm och riktigt prisvärd, precis som förrätten smörstekt toast med gravad lax. Den som håller sig till klassikerna kommer också hyfsat billigt undan.

Löjrom är en bristvara och efterfrågan korrelerar priset, 315 kronor är inget överpris och det är en rejäl sked löjrom vi serveras tillsammans med smetana och finhackad röd- och gräslök. Gott så!

Norges mest spektakulära krog under ytan Mönstrad hakklapp ingår

Det finns flera veganska alternativ på menyn, med smakrötterna i husmanskosten, som till exempel en vegansk silltallrik (!) och veganska biffar med skogssvampsås, kokt potatis, pressgurka och rårörda lingon. Ibland flörtar köket med Italien och Frankrike som i en läcker kalvcarpaccio med sommartryffel, parmesan och syltad rödlök eller en gåsleverterrin med inkokta rabarber och brioche.

På Ulla Winbladh firas naturligtvis de svenska kulinariska högtiderna. Kalvstek, gräddsås och hemkokt gelé på söndagarna och under några dagar i slutet av augusti bjöds till exempel på kräftskiva på menyn: kantareller på grillat surdegsbröd, ett halvkilo kräftor med kryddost, cheddarostpaj och smörstekt toast, samt avslutningsvis melon med melonsorbet, lättvispad grädde och röda vinbär för 695 kronor. Då ingick mönstrad hakklapp som serveringspersonalen behjälpligt knöt runt gästernas hals.

Lockar olika typer av kroggäster

Under hösten firas älgveckor och Mårten Gås, och till jul dukas det upp ett rikligt julbord.

Sedan 2004 är det Melandersgruppen som äger och driver Ulla Winbladh, bland systerkrogarna finns därmed Wedholms fisk, KB och Edsbacka Wärdshus.

Servicen är personlig avslappnad utan att vara påträngande, enligt devisen ”på Ulla Winbladh behandlar vi folk som kungar och kungar som folk”. Det är verkligen en brokig skara besökare på Ulla Winbladh, från långväga turister till välkända samtida författare, pensionärspar och storfamiljer.

Krogtest: Goda matminnen väcks till liv

Den karakteristiska byggnaden från 1897, från början ett ultramodernt ångbageri, är hemtrevligt nött och okonstlat klassisk. Den stora uteserveringen rymmer många platser och är populär under sommarens högdagar, men trots det flyter service och mat ut i gott tempo.

Klassikerna biff Rydberg och pocherad torskrygg med ägg, räkor, pepparrot och brynt smör är huvudnumren i en fast meny kallad Ullas klassiska meny och serveras oss en vacker sommarkväll. Portionerna är rikliga, men skulle kunna erbjuda djupare smakupplevelser, köttet är lite välstekt och fisken har gått någon minut för länge.

Ulla Winbladh har svenskt rekord i att ­rekommenderas av Guide Michelins Bib Gourmand – 12 år i rad och precis som de franska matkritikerna återvänder vi gärna.