Di Weekend KROG

Krogtest: Tako i Stockholm

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ASIATISK NYSATSNING. I somras såldes den stimmiga tapaskrogen Boquerian i Moodgallerian för stora pengar. I stället skulle ägarna, som bland annat driver Vassa Eggen och Tennstopet, lägga krutet på Tako.

Foto: Joey Abrait

Usel service, medioker mat och på tok för dyrt – den nya japanska jättekrogen Tako faller inte Di Weekends testpanel i smaken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tako har tagit över en klassisk adress, Birger Jarlsgatan 29. I den källarlokal som en gång rymde nattklubben som bar nöjesdrottningen Alexandra Charles namn har trion Christian Olsson, Kristofer Sandström och Niklas Odin skapat en enorm mötesplats under jord. Det är mörkt och murrigt, påkostat och pulserande. Det är svårt att inte imponeras över den genomtänkta interiören.

Redan där slutar tyvärr våra positiva upplevelser av Tako. Sedan följer en av de värsta serviceupplevelserna vi varit med om – en ren fars i Pang i bygget-klass.

Det börjar med menyn, som är fullständigt obegriplig. Under tio rubriker listas rätter utan någon som helst vägledning till hur man ska kombinera eller hur mycket man ska ta av varje. Inte blir vi klokare när vi frågar.

”Ta det ni gillar” blir det korta och intetsägande svaret från vår nonchalante servitör som sedan hastar iväg. Vi ser sedan inte röken av honom på en halvtimme.

”Ni kommer just när vi har som mest att göra”, säger vår kypare i förbifarten när vi senare försöker få uppmärksamhet.

FAKTA
Tako, Stockholm

Totalbetyg: 13 poäng

Mat: 5 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 2 poäng

Prisvärt: 2 poäng

Priser: Från raw bar: 210–335 kronor. Sushi (2 bitar): 70–95 kronor. Makirullar (10 bitar): 215–335 kronor. Signaturrätter: 175–1 495 kronor. Desserter: 55–150 kronor. Kockens valda menyer: 795- 995 kronor.

Antal platser: 180.

Öppettider: Måndag–torsdag 17.00–24.00, fredag–lördag 17.00–01.00.

Köksmästare: Niklas Odin.

Adress: Birger Jarlsgatan 29, Stockholm.

Telefon: 08-50 13 91 00.

Webbplats: restaurangtako.se.

VISA MER

När vi väl lyckas beställa så väljer vi, förvirrande över upplägget, kockens färdiga val, men avråds abrupt. I stället rekommenderas vi att plocka fritt från menyn som vi inte heller nu lyckas få förklarad. I stället pekar vi uppgivet på en handfull rätter på menyn.

Samme kypare försöker vid tre separata tillfällen prångla på oss en riesling trots att vi, varje gång, beställer en grüner weltliner. Att vi desperat pekar rakt på namnet i vinlistan hjälper föga. Det krävs en sommelier för att få in rätt flaska.

Inte ens när lokalen töms på folk får vi uppmärksamhet för att betala efter tre timmar. Signaturrätten, den grillade bläckfisken, som vi beställde ser vi aldrig skymten av. Den glöms alltså bort av servisen.

Makirullar bäst på menyn

Maten då? De inledande temaki-strutarna med fräsch, hackad tonfisk serveras i roliga ställningar, men är alldeles för stora att äta i en enda tugga.

Omtest: Tako i Stockholm – Visst kan japanen bli ännu vassare

Tonfisktartaren toro är en enorm puck av tärnade bitar från den feta magen. Smakrikt och med bra tuggmotstånd, men också med en prislapp på 335 kronor.

Hummersalladen, en annan signaturrätt, består av fyra saftiga men alldeles för lätträknade bitar hummer och mixsallad misstänkt lik den som finns i påse på Ica, dränkt i syrlig dressing.

Sushin är elegant, men kostar närmare 50 kronor biten. Och varför finns den hotade blåfenade tonfisken med på menyn?

Över teriyakispetten vilar en kraftig gasdoft. ”Som om de kommer direkt från ett trangiakök”, muttrar en av oss i en tugga helt intetsägande wagyubiff.

För att bli mätta beställer vi in fler makirullar. De är tveklöst bäst på menyn, men för 235 kronor för tio stycken krävs det något alldeles extra. Dit når endast langustinrullarna och den lite udda makikombon parmesantoppad flankstek. De med kryddig tonfisk och soft shell-krabban i teriyakisås skiljer sig inte nämnvärt från de som kan hittas på ett bätte sushihak.

Lite av äran räddas av två riktigt goda parfaiter, en på salt jordnötssmör och banan, en på passionfrukt.

Volt – en solklar stjärna

Löjligt dyrt

Vi kippar efter andan när notan kommer in. För närmare 3 000 kronor får vi mat för två personer, ett glas champagne var samt en flaska vin. Det är löjligt dyrt.

Nej, Tako är tyvärr ett fullständigt magplask som ändå haft öppet i över en månad när vi gör vårt första av två besök. Både servisen och köket har haft tid att trimmas in. Men helhetsintrycket är under all kritik, inte minst med den prisnivån. Det krävs en ordentlig uppryckning för att få fason på det här.