Di Weekend KROG

Krogtest: Symbios lyckas i klassisk indielokal

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

jack Mikrut

Symbios ambition är att vara bästa restaurangen i sin klass i kvarteret. De lyckas med råge. Di Weekends krogtestare imponeras av mat i absolut toppklass.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Skånegatan 80 är en legendarisk adress för de som frekventerade Stockholms hetaste krogar på 1990-talet. Här låg Hannas Krog och Hannas Källare och just en trappa ner uppträdde många av de indieband som kom att dominera musiksverige på den tiden. Här gjorde till exempel Kent sin första spelning och band som Whale, Popsicle, This Perfect Day, Teddybears och till och med Blur uppträdde i den lilla källaren.

I markplan var det vardagsrum för Stockholms innegäng och traditionen fick leva vidare då skivbutiken Pet sounds tog över lokalen 2006 och drev krogen Pet sounds bar.

Välmeriterade krögare vid rodret

I höstas stängde Pet sounds ner krogverksamheten efter en skattetvist och ett gäng meriterade söderkrögare tog över lokalen – bröderna Kim och Jesper Kvarnefält som tillsammans med Richard Poland och Joakim Sindahl driver krogarna Ichi och Barobao på Södermalm i Stockholm.

Restaurang Symbios öppnade i maj efter renovering, en modern, avskalad bistro med en meny med rötter i Frankrike och Skandinavien.

I intervjuer inför öppnandet dödförklarade krögarna de uttjatade mellanrätterna och proklamerade att här serveras en à la carte-, eller avsmakningsmeny.

Därtill en bättre affärslunch i tre serveringar – ovanligt i kvarteret och ett kul initiativ. Kockarna har erfarenhet från krogar som Esperanto, Adam och Albin, Grus Grus och Café Nizza, och de förvaltar sitt arv på ett alldeles utmärkt sätt visar det sig.

FAKTA
Symbios, Stockholm

Pris: Förrätter 145-170 kronor, varm­rätter 240-275 kronor.

Öppettider: tisdag–fredag, lunch 11.30– 14.30. Tisdag–fredag, middag 17:00–01:00.

Antal platser: 40.

Köksmästare: Henrik Wittgren och Simon Eriksson.

Adress: Skånegatan 80, Stockholm.

Webbplats: symbiossthlm.se

Poäng:

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 21

VISA MER
Ojämn nivå på servicen

En varm försommardag provar vi affärslunchen, tre serveringar för 235 kronor. Fönsterrutorna mot Skånegatan är öppna och gränsen mellan inne och ute suddas ut. Om sommaren är Skånegatan dessutom gågata, så vi slipper trafik.

Vi är till en början ensamma lunchgäster men trots det är servicen något ofokuserad.

Årets affärskrog 2019: Segrare i Symbios

Vi äter en rejäl portion smältande god lammbringa och efter det rostad purjolök, ärtor och ängsyra i en så klorofyllstinn buljong att det sprudlar i kroppen. Mycket prisvärt och otroligt läckert.

När vi så återvänder en stimmig kväll haltar tyvärr servicen igen. Lite splittrad och emellanåt tar det för lång tid mellan våra serveringar. Men när de väl kommer in, är allt förlåtet.

Bland smårätterna faller vi pladask för en enkel lantpaté och tuppleverpastejen med sitt täcke av nötter och örter är magisk. Lite picklade grönsaker till det bildar en fulländad men enkel inledning på kvällen.

Bifftartaren med ramslök och ägg kommer mellan några härligt frasiga skivor rostat bröd. Det är perfekt njutmat, och verkligen inga mellanrätter, tvärtom, här får man dela med sig till sällskapet för att det är näst intill övermäktigt äta upp allt själv.

Sotad makrill med fermenterad kål och libbsticka visar sig vara en utmärkt balanserad rätt som binder samman alla smaker. Vinserveringarna är rakt igenom genomtänkta och mycket lyckade.

Vi ytterligare ett senare kvällsbesök har servicen hoppat upp ett snäpp. Det är personligt utan att bli påträngande och allt flyter som man kan förvänta sig. Även menyn har blivit ännu bättre på bara några veckor. Lantpatén är ännu mer klassisk, serverad med frisésallad och ett ägg. En bläckfisksallad med saltad citron, böckling och ängssyra är en överraskande smakbomb. Rå hamachi med rabarber och majrova är inte bara ett litet konstverk att se på utan även ett finstämt stycke smaksymfoni.

Omtest: Fina fisken på Symbios

Denna gång blir vi ännu mer imponerade av vinkombinationerna och lammet, en rostbiff serverad med rabarber och mynta är en fullträff.

Matstudio planeras i källaren

Symbios ambition är att vara bästa restaurangen i sin klass i kvarteret. De lyckas med råge, här serveras mat i absolut toppklass.

I källaren planeras dock inga spelningar. Här ska byggas en matstudio som kan ta emot större sällskap. Nåväl, var det inte någon som sa att kockarna är våra nya rockstjärnor? Det svänger fortfarande på Skånegatan 80.