Di Weekend KROG

Krogtest: Stora smaker på Lilla Ego

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FRÖJD FÖR GOM OCH ÖGA. Gjuten hallonglass med mandelkaka och kolasås smaksatt med citron och timutpeppar.

Jesper Frisk

Sveriges bästa kvarterskrog? frågar sig Di Weekends testpanel. Lilla Ego bjuder på fantastiska smaker och ypperlig service.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tiden går fort när man har roligt. I höst har det redan gått sex år sedan Lilla Ego öppnade. Och hajpen håller i sig på Tom Sjöstedts och Daniel Räms kvarterskrog. Det är fullbokat så långt fram i ­tiden som man släpper bord: tre månader i förväg. Om man har otrolig flax ­lyckas man kanske norpa en återbudstid runt 21.30 en tisdag- eller onsdagskväll.

Frågan som man ställer sig är om det verkligen är värt att vänta så länge på ett krogbesök på en trång kvarterskrog på Västmannagatan precis norr om Odenplan? Jo, det är det faktiskt – tveklöst.

Inredningen, som är hemmasnickrad av ägarna för att spara på slantarna, är visserligen densamma som den alltid varit och får oss väl inte direkt att göra några kullerbyttor av glädje. Och de långa avrivna arken med papper som utgör den mer utbytbara delen av menyn känns lite utdaterade snarare än spontana, inte minst då samma pappersark har suttit uppe på väggarna under våra besök även om det gått åtskilliga veckor mellan.

Delikat och snyggt

Men det är ju för matens skull som vi är här. Ingen restaurang har fått fram så många finalister i Årets kock som Lilla Ego, åtta stycken inklusive de två krögarna. Trots det skämtas det friskt med taggar som #nollstjärnigt och #fulkrog på krogens eget Instagram­konto.

Här behövs det ingen falsk blygsamhet. Något till synes så enkelt som matjesill blir något alldeles extra i köket på Lilla Ego: äppelrökt med pocherad äggula, brynt smör, torkad kavring och tunt riven, lagrad prästost.

FAKTA
Lille Ego, Stockholm

Priser: Förrätter 155–245 kronor, varmrätter 225–335 kronor, efterrätter 125 kronor. ­

Antal platser: 45.

Öppettider: Måndag–lördag 17–23.

Köksmästare: Daniel Räms och Tom Sjöstedt.

Adress: Västmanna-gatan 69, Stockholm.

Telefon: 08-27 44 55.

Webbplats: lillaego.com.

Totalbetyg: 22 poäng

Mat: 9 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt: 5 poäng

VISA MER

Och snyggt är det. Den råstekta hummern ser mer ut som en bakelse när den kommer in på ett flarn med säsongens svamp, röd curryemulsion och rostad hummergrädde.

Tartaren, på ”mald ­kossa”, är krispig av torkat kycklingskinn och isterband och täcks av, även här, sågspånstunn riven får­ost. Fullständigt ­delikat.

Ett ”fågelbo” pryder ankan

Rensadeln döljs under löv av rödbeta och en puck tryffelsmör. ”Sjömansankan” är Lilla Egos eget påfund med stekt, skivat ankbröst som ligger i sin egen feta sky, ölglaserade pärllökar och grönt persiljeskum. Men det ser man inte. Ovanpå hela härligheten ligger ett ”fågelbo” av krispig, nudelliknande potatis. Vi tar en tugga och kluckar förnöjt.

På dessertsidan övertygar köket precis lika mycket. Den ugnsbakade chokladen ser mer ut som en hög nyfallen snö, täckt som den är med smulad skogsmaräng. Den smakar fantastiskt med kombon salt­rostade hasselnötter, mjölkglass, ­lingon och granskott. Blåbärsglassen med varma blåbär i brynt smör och kokos­toppar är inte mycket sämre.

Ett stort minus

Personalen, iklädda t-shirt, osar av avspänd självsäkerhet. Servicen är galant, snabb och kunnig. Vi får smarta vin­förslag till varje rätt och faller de inte på läppen kommer det strax in ett nytt.

Det enda som egentligen hamnar på minus­kontot under våra besök är när en glutenintolerant medlem i sällskapet får kommentaren ”Tyvärr får du inget” när resten av oss får in lite bröd och smör ­innan maten. Det är tyvärr underkänt och där måste Lilla Ego, och alla andra krogar ­också för den delen, kunna hitta på något kul substitut.

När notorna ska betalas vid borden ­intill kommer ständigt frågan: ”Är det fort­farande lika svårt att få bord?”

Och personal ler alltid lika ursäktande och förklarar att det bara är att gå in på hemsidan på slaget midnatt och hålla tummarna.

Lilla Egos makalösa popularitet är ­ingen slump. Det här kan vara Sveriges bästa kvarterskrog.