Di Weekend KROG

Krogtest: Stjärnklart i London

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PERFEKTIONIST. Mikael Jönsson styr och ställer i köket. Här lägger han upp sjöborre i tomatvattensgelé.

Foto: Jack Mikrut

Den svenska Michelin-krogen i London får nästan full pott av Di Weekend.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det finns få anledningar för en svensk turist att besöka Londonförorten Chiswick, en dryg mil väst om Piccadilly Circus. Visst, jätteträdgården Kew Gardens ligger bara på andra sidan Themsen och här finns stans äldsta bryggeri, Fullers. I övrigt råder här en sömnig, om än välmående småstadskänsla.

Men här ligger också Hedone. Bakom en trist fasad med halvtonade rutor och en anonym trädörr döljer sig den enda svenska Michelin-krogen i utlandet vid sidan av betydligt mer kända Aquavit i New York.

Hedone är Mikael Jönssons livsverk. Den 49-årige göteborgaren är för de flesta en doldis. Han hade aldrig tidigare arbetat på en restaurang när han sadlade om från advokat till kock.

Nu driver han världens 60:e bästa restaurang – och så sent som härom veckan stod det klart att Jönsson får behålla den stjärna i Guide Michelin som Hedone haft sedan 2013, blott ett år efter starten.

Med eget bageri

FAKTA
Hedone, London

Totalpoäng: 24

Mat: 10 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt: 5poäng

Priser: Avsmakningsmeny (sju rätter) 85 pund, vinpaket 89 pund. Stora avsmakningsmenyn Carte Blanche (tio rätter) 125 pund, vinpaket 134 pund. Lunchmeny 45 pund.

Antal platser: 28.

Öppettider: Middag tisdag till lördag 18.30–24.00. Lunch fredag-lördag 12.00-18.00.

Köksmästare: Mikael Jönsson.

Adress: 301-303 Chiswick High Road, London.

Telefon: +44(0)208 747 0377.

Webbplats: hedonerestaurant.com.

VISA MER

Att Mikael Jönsson är en perfektionist är tydligt. Servicen är perfekt: uppmärksam, men aldrig stel. Vinvalen är klanderfria och presenteras ledigt, men informativt. Samspelet med köket är fläckfritt. Och nivån på matlagningen är skyhög.

Det börjar redan med brödet där två sorters surdegsbröd når oväntade höjder. Det visar sig att bakfantasten Mikael Jönsson har förvandlat källaren till bageri och numera levererar bröd till ett tiotal andra krogar i London. Lika många till står på väntelistan. Vi förstår precis varför.

Lever upp till hajpen

Som gäst har man bara två val: sju eller tio rätter. Vad menyn innehåller blir gästen varse först när rätterna ställs på bordet. Vi väljer den förra och inleder med en munsbit: Hedones fish & chips, friterad marulk med tartarsås.

Köket krånglar inte till det i onödan. Ingredienserna är få, men välvalda. Piggvaren samsas med en sås på gröna oliver och bitar av fänkål. De varma bitarna sammetskrabba serveras med små bitar av Granny Smith-äpplen och delikat hasselnötsmajonnäs.

Skotsk hare på menyn

Den rätt som får oss att hämta andan är dock de tunt skivade pilgrimsmusslorna, handfiskade i Hebriderna och överströsslade med en örtblandning och oljig japansk dressing som kittlar lagom på tungan.

Inte en enda kötträtt ingår i menyn. Åtminstone inte under vårt besök, men så ändras menyn dagligen. I stället serveras skotsk hare på två vis: en perfekt grillad bit med rödbetskräm och i skålen intill en vansinnigt smakrik långkokt ragu på benet med vackert snurrad svartrotstagliatelle.

Krogtest: Utsökt hantverk

Mikael Jönsson själv smyger runt som en osalig ande i lokalen. Ena sekunden dirigerar han kockarna i det öppna köket för att strax därpå stå vid vårt bord och presentera vinet till nästa rätt. När det lugnar ned sig slår han sig ned vid bardisken med en stamgäst som, trots boende i utlandet, kommit hit varje vecka i åratal.

Kvällen avrundas med två fina, inte alltför tunga desserter. Först gröna plommon med ängsyra och matchamaräng och därefter en varm glasskål med choklad och knaprigt smultäcke, toppad med mjölkglass. Sist smygs det in en pralin, marmeladgodis och en sagolikt god canelé på ett fat.

När notan slutar på under 2 000 kronor per person inklusive ett digert vinpaket går bara att beskriva Hedone som ett fynd. Allt som hindrar en full pott är den väl enkla miljön med tegelväggar, klottrigt tecknat tak och vinröda kakelplattor. Men det är en parentes. Amatör kan Mikael Jönsson verkligen inte anklagas för att vara längre.