Di Weekend KROG

Krogtest: Spis med rätt sväng

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FULL SNURR. Den glade pizzabagaren Björn Askaner serverar tre sorters pizzor från vedugnen: jägaren, sjömannen och bonden.

Foto: Lennart Jonasson

Skön stämning, trevlig service och god mat i en brokig restaurangmiljö, det är Jazzköket.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Pizzabagarens förklaring till varför de tunna, krispiga pizzorna från vedugnen på innergården är så himmelskt goda skulle kunna gälla för Jazzköket som helhet:

”Det är ingen hemlighet, det handlar bara om råvarorna.”

Här ska minst 80 procent av råvarorna vara lokala – och de råvaror som inte är ­lokala ska åtminstone vara ekologiska. Den matfilosofin har varit vägledande sedan starten för snart tre år sedan, hösten 2012.

Trion som drog i gång restaurangen med det skönt klingande namnet har splittrats. Gruppens frontfigur Fia Gulliksson, rikskänd från meny i P1, lämnade restaurangen i våras. Sedan dess är kocken Kristoffer Andersson ensam krögare.

En annan nyhet är Lagerbaren, ett före detta garage på innergården som blivit ­öl- och vinbar. Numera finns det mikrobryggerier i varenda buske och Jämtland är inget undantag. Vi räknar till åtta lokala bryggerier på dryckeslistan med sammanlagt ett 30-tal ölsorter.

FAKTA
Jazzköket, Östersund

Totalpoäng: 20

Mat: 8 poäng
Miljö: 4 poäng
Service: 4 poäng
Prisvärt: 4 poäng

Priser: Förrätter: 109-149 kr. Huvudrätter: -199-289 kr. Desserter: 69-99 kr.
Öppettider: Tisdag-torsdag: 11.30-14.00 samt 17.00-24.00. Fredag 07.30-10.00 samt 11.30-01.00. Lördag 11.30-01.00.
Antal platser: 65 platser, plus uteservering och lagerbaren.
Köksmästare: Kristoffer Andersson. Adress: Prästgatan 44, Östersund.
Telefon: 063-10 15 75.
Webbplats: jazzkoket.se.
Senast testad: 6 september 2013 (20 poäng).

VISA MER

Jazzintresset avgör, vi trillar dit på Kind of Blue, ”en smakrik lager lika lättsmält som ett solo av Miles himself”, som det står på etiketten. Miles är förstås Miles ­Davis och ölet, bryggt på Bakgården i Revsund, är döpt efter trumpetarens ­legendariska album från 1959.

I Lagerbarens ena hörn står ett dj-bås och backar fyllda med lp-skivor. Vi tar oss friheten att själva sätta snurr på skivtallrikarna medan vi njuter av ölen vid bardisken.

En annan nyhet sedan vårt senaste test är vedugnen utomhus på innegården där pizzor gräddas under sommarhalvåret, då också uteserveringen håller öppet. Vi ­delar en pizza till förrätt. Den heter jägaren och huvudråvara är en smakrik ­älgsalami från Gårdscharken i Fågelberget.

Köket tittar västerut

Jazzköket har blivit en anhalt för matnördar, foodies, med destination Fäviken Magasinet, tio mil västerut. Och det är i den riktningen, vidare över kölen till grannfylket Tröndelag (det är lokalt i det här sammanhanget) och den norska atlantkusten, som köket spanar. Restaurangen ligger inte kustnära, till havet är det cirka 30 mil. Därför är det lite överraskande att Jazzköket fått pris för sin marina gastronomi.

Pilgrimsmusslan kommer förstås från Hitra utanför Trondheim och serveras stilfullt i skalet. Bacon som malts efter stekning till ett slags bacongrus ger sälta. Vid sidan finner vi också en cremé på romsäcken. Som så ofta samlas det smakfulla i botten och vi saknar ett bröd att skrapa upp resterna med.

Hälleflundran har bara saltats lätt och serveras täckt av en ärtkräm. Fiskbiten är dock aningen vattnig. Som tillbehör serveras slungade vårgrönsaker. Kolhydraterna på Jazzköket är lätträknade.

Den krämiga fisksoppan på lax som vi ätit till lunch är oklanderlig. Fast soppa är det knappast, snarare en fiskgryta med stora fasta fiskbitar. Rikligt med fänkål och dill ger mycket smak.

Blåmusslorna från Åfjord norr om Trondheim är en av signaturrätterna som har funnits länge på menyn. Vid grannbordet äts musslorna ur kastruller som ser ut att vara från 1960-talet.

Saftigt pris för signaturrätt

Vi avstår musslorna, men kan inte motstå att återvända till fjällkoburgaren, en favorit och Jazzkökets andra signaturrätt. Enligt vår beställning levereras den med röd kärna. Säg till om en tallrik om ni beställer den, för i enlighet med sommarens tema, street & soul food, serveras rätten i en opraktisk plastkorg. Därtill studsar vi till av priset, som är i saftigaste laget för en burgare, 219 kronor.

Från fjällko kommer också det lätt gravade hjärta som serveras som förrätt tillsammans med inlagda rönnbär och rostade hasselnötter. Det är en perfekt start på måltiden.

En perfekt start på dagen är Jazzkökets frukost med råvaror från gårdsmejerier och det egenbakade bröd, som vi saknade på kvällen. Frukost serveras numera bara på fredagar sedan det visat sig att östersundsborna inte gärna äter frukost på restaurang.

Men kvällstid hittar gästerna hit. När det inte är konsert dukas bord även på scenen. Vi hade hellre sett artister på scenen, det har vi tyvärr missat trots regelbundna besök under åren. Fast det blir fler tillfällen, var så säkra.